Израел се намеси в сирийския конфликт

16387
Израел се намеси в сирийския конфликт

В нощта срещу четвъртък военновъздушните сили на Израел нанесоха удар на територията на Сирия. Източници от ръководството на еврейската държава заявиха, че целта на операцията е била да не се допусне попадането на оръжия за масово поразяване в ръцете на екстремистите. Това означава, че в Израел вече не вярват, че режимът на Башар Асад е способен да контролира ситуацията.

Няма точно яснота за въздушния удар в Сирия. Според сирийската версия в нощта срещу четвъртък израелски военни самолети са навлезли във въздушното пространство на Сирия от Голанските възвишения. Изтребителите са летели на ниска височина и не са били засечени веднага от радарите на противовъздушната отбрана. Израелските самолети са останали само няколко минути в сирийското въздушно пространство и местната ПВО не е успяла да реагира.

Цел на израелците е бил военният научноизследователски център в Джамрая, близо до Дамаск. Командването на въоръжените сили на Сирия посочва, че израелските самолети са бомбардирали центъра, в който са се провеждали изследвания „за повишаване нивото на съпротива и самозащита”. При атаката са загинали двама души, а други петима са били ранени. На центъра са причинени значителни материални щети.

Според друга версия при израелската операция е бил унищожен военен конвой, превозващ оръжия за радикалното шиитско движение „Хизбулла”. Камионите са били унищожени на границата между Сирия и Ливан. Вестник „Ню Йорк таймс” твърди, че премиерът на Израел Бенямин Нетаняху малко преди атаката е предупредил САЩ за плановете на израелските ВВС.

От страна на Израел няма официално потвърждение за удара в Сирия. Има само изявление на анонимен източник от израелското ръководство. Според него целта на операцията е била да не се допусне ислямски радикали да се сдобият с оръжия за масово поразяване. По данни на израелските спецслужби именно такива оръжия са разработвали сирийските специалисти в научноизследователския център, където има и складове с химическо оръжие.

Според анализатори конфликтът в Сирия навлиза в решаващ етап. За две години сирийската въоръжена опозиция така и не успя да свали от власт режима на Башар Асад. И това предизвиква сериозното раздразнение на нейните спонсори в Саудитска Арабия, Катар и Турция. В тази връзка в Израел очакват, че съвсем скоро, най-вероятно през пролетта, може да се стигне до оказването на пряка военна подкрепа по либийския сценарий. Изходът от подобен обрат е очевиден – падането на режима на Асад. В резултат ще възникне непосредствена заплаха за това натрупаното в Сирия оръжие за масово поразяване да попадне в ръцете на ислямски радикали, които след това може да го използват срещу еврейската държава. Имайки предвид тази версия, Израел е нанесъл превантивен удар.

Но израелските действия може да предизвикат конфликт в целия Близък изток. Съюзникът на Сирия – Иран, вече предупреди, че Израел ще се сблъска със сериозни последствия след нанасянето на удара на сирийска територия. А всички съседи на Сирия вече приведоха своите войски в състояние на повишена боеготовност.

Коммерсант

Сирия заплаши Израел

Сирия заплаши да отмъсти за израелското въздушно нападение. Сирийското външно министерство излезе с декларация, в която осъжда Израел...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com