Янош Адер е новият президент на Унгария

6340
Янош Адер е новият президент на Унгария
За Адер са гласували 262 депутати в 386-местния парламент на страната

Кандидатът на управляващата партия ФИДЕС Янош Адер е избран за президент на Унгария. Той ще замести подалия оставка Пал Шмит, който беше замесен в скандал с плагиатство от български учен, предаде БГНЕС.

За Адер са гласували 262 депутати в 386-местния парламент на страната. Той се закле и официално ще встъпи в длъжност на 10 май. Неговата победа беше очаквана от наблюдателите.

52-годишният юрист Янош Адер е един от създателите на ФИДЕС и доскоро беше неин представител в Европейския парламент. Роден е през 1959 г. в малкия град Чорна. В периода между 1990 и 2009 г. е бил депутат и председател на унгарския парламент.

Адер беше номиниран за президент в средата на април тази година от премиера Виктор Орбан. Според ФИДЕС той е "човекът, който може да създаде атмосфера на сигурност и предвидимост". Като най-важна неговата задача управляващите посочват засилването на критикуваната нова унгарска Конституция, която влезе в сила на 1 януари.

Избирането на Адер стана възможно след като президентът Пал Шмит подаде оставка преди приключването на мандата си. Близкият съратник на премиера Орбан беше принуден да се оттегли след гръмък политически скандал. Шмит беше уличен, че е плагиатствал своята докторска теза от български учен.

Ситуацията в Унгария остава изключително сложна както в политически, така и в икономически план. Страната се нуждае спешно от транш от международните финансови институции и ЕС от 20 милиарда евро, за да спре девалвацията на форинта. Будапеща беше особено силно критикувана от Брюксел заради реформите, предвиждащи подчиняването на Централната банка на правителството. На този фон в страната растат антиевропейските и националистическите настроения, засилва се крайната десница.

 

Унгарският премиер иска "бързи преговори" с МВФ

Унгарският премиер Виктор Орбан днес заяви, че иска да проведе „бързи преговори” с Международния валутен фонд (МВФ) относно...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com