Младенов: Ако Иран удари Израел, удря България

39809
Младенов: Ако Иран удари Израел, удря България

Нападение на Ислямската република над Израел ще означава атака срещу България, заяви външният министър Николай Младенов, цитиран от "Аруц Шева" и БГНЕС.

Николай Младенов направи изненадващо посещение в Йерусалим. Той се срещна с президента Шимон Перес и с премиера Бенямин Нетаняху, както и със съветника по въпросите на националната сигурност Яков Амидрор

По време на посещението си в Йерусалим Младенов изтъкна, че пътувал до страната, за да "помогне на Иран и да спре ядреното въоръжаване без война". Въпреки това министърът настоя, че "атака срещу Израел е като атака срещу България".

"Нашето приятелство с вас е здраво и силно", категоричен бе Младенов, докато оглеждаше "Стената на плача" в свещения както за християни, така и за мюсюлмани и евреи град. "Аруц Шева" отбелязва още, че министърът бил впечатлен от молитвата на светото място и от процъфтяващата еврейска общност в страната.

По-рано днес телевизия Канал 2 съобщи, че България е на път да посочи "Хизбула" за извършител на атентата в Бургас. Според медията това е включено в доклада на българските служби, който Младенов занесъл на израелския премиер Бенямин Нетаняху. Въпреки това говорителката на министерството Весела Чернева опроверга информацията пред БНР.

В същото време депутатите отхвърлиха предложение външният министър да бъде изслушан в парламента във връзка с терористичния атентат в Бургас, предаде "Фокус". Предложението беше представено от депутата от ПГ на "Атака" Венцислав Лаков. "Твърди се, че България е посочила като виновна организацията "Хизбулла". Това създава много опасна ситуация за българските интереси. От името на партия "Атака" предлагаме да изслушаме незабавно Николай Младенов, да каже какво е казал, кой му е дал мандат да говори това", заяви Лаков.

Съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Иван Костов поиска прегласуване. "Това е въпрос с изключително значение за националната сигурност в страната. Не трябва да се спестява истината. Българските органи имат ли неопровержими доказателства за тези твърдения на външния министър", попита Костов.

Израелска ТВ: България обвини Хизбула за атентата

Няма предаден доклад за атентата в Бургас от българския външен министър Николай Младенов при посещението му в Израел, заяви по БНР го...

"Ще има отговори на подобна позиция на българския външен министър и те трябва много рано да получат своите контраотговори. Народното събрание трябва да поиска да получи тези доказателства, за да може да защитаваме национална политика в името на сигурността на страната", посочи Иван Костов. При повторно гласуване предложението отново не беше прието.

На 18 юли 2012 г. автобус с израелски туристи, кацнали преди минути на летище "Сарафово" в Бургас, станаха жертви на терористичен заговор. При инцидента загинаха петима израелски граждани и българският шофьор на превозното средство. Пострадалите бяха общо 35. Бомбата, която атентаторът-самоубиец използва, бе еквивалентна на три килограма тротил.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com