Руски бизнесмени държат в Кипър незаконни $26млрд.

10873
Руски бизнесмени държат в Кипър незаконни $26млрд.

Руски бизнесмени държат в Кипър милиарди с неясен произход - това се знае от години. Сега обаче се бие тревога: те биха могли да се облагодетелстват от евросредствата, отпускани на острова под формата на спешни кредити, предаде БГНЕС.

Кипър е малък, слънчев и топъл - пълната противоположност на Русия. Може би точно затова през последните двайсет години десетки хиляди руснаци се заселиха на средиземноморския остров с намерението да останат там завинаги. А след краха на комунизма сякаш Кипър стана още по-привлекателен - в началото на 1990-те островът се превърна в офшорен рай за руските капитали.

Това вече прави впечатление и на германското разузнаване. То изготви "таен" доклад, който обаче казва неща, известни от години. Например това, че руски бизнесмени държат в Кипър 26 милиарда долара от незаконна дейност, пише списание "Шпигел". Изводът, който правят германските разузнавачи, гласи: руски сенчести бизнесмени могат да се облагодетелстват от европейските средства, отпускани на Кипър под формата на спешни кредити.

Официално в района на кипърската столица Никозия са регистрирани две хиляди руски фирми. Истинският им брой обаче може да е много по-голям, защото само в началото на 2012-та година 1 400 руски компании са подали документи за регистрация на острова. Срещу сумата от две хиляди евро всяка фирма може да получи адресна регистрация и пощенска кутия.

Разкриването на банкова сметка в Централната банка на Кипър не струва нищо. Три дни след подаването на документи тя вече е готова. Островът обаче привлича и с друго: например с това, че бизнесът плаща само десет процента корпоративен данък и е освободен от няколко налога, вкл. от данъка върху печалбата.

Сега обаче кипърската икономика е в тежка криза. Президентът Димитрис Христофиас подаде официално искане до Брюксел за европейско кредитиране. Предполага се, че помощта ще възлиза на сума между 10 и 17 милиарда евро. С тях трябва да бъдат санирани кипърските банки, които загубиха много пари от сделки с гръцки държавни ценни книжа. Паралелно с това Кипър се опитва да договори 5 милиарда евро кредит от Русия.

Москва вече е помагала на Кипър. Миналата година например Никозия получи руски кредити при изгодна лихва. Русия има достатъчно причини, за да се реши на подобна крачка - една от тях откриваме в сводките на руското икономическо министерство, според които до края на 2011-та в Кипър е имало 78 милиарда долара руски капитали.

Експертите предполагат, че от Русия към кипърски банкови сметки се вливат най-малко един милиард долара на месец. През месец май в Кипър дори са били регистрирани руски "инвестиции" на стойност 18 милиарда долара. Днес от всеки десет руски фирми, които правят печалба от над един милиард долара годишно, осем са регистрирани на средиземноморския остров. Сред тях са гиганти като Газпром, Норилск никел, Северстал и Лукойл.

"Тайният" доклад на германското разузнаване се вписва идеално на фона, на който протичат преговорите между кипърското правителство и т.нар. Тройка за отпускането на спешно финансиране за острова. Всъщност те не вървят особено добре. Защо ли? По простата причина, че Никозия отказва да приеме програма с мерки за икономии и вместо това предлага собствени идеи за икономисване и леко увеличение на данъците. Според европейските партньори и МВФ обаче това не е достатъчно. Германският финансов министър Волфганг Шойбле е убеден, че преди 2013-та година няма да настъпи яснота в преговорите с Никозия.

Лошата новина е, че Кипър няма толкова време. Ако страната не получи бързо нови кредити, то скоро тя няма да е в състояние да изплаща заплатите в обществения сектор. Държавните касички са празни.

ДПА / БГНЕС

Турция няма да сътрудничи с компании, проучващи за петрол край Кипър

Турция предупреди, че ще избягва сътрудничеството с международните компании, които ще участват в проучванията за газ и петрол край Кипъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com