САЩ: Гугъл не е монополист

9392
САЩ: Гугъл не е монополист

САЩ обявиха, че прекратяват антитръстово разследване от 2011 г. срещу интернет гиганта Гугъл /Google/ без да имат доказателства за злоупотреба с господстващо положение при онлайн търсачките, предаде БГНЕС.

"Федералната комисия по търговия проведе задълбочено разследване на твърденията, че Гугъл манипулира алгоритмите за търсене" в ущърб на конкурентите и стигна до заключението, че направените промени на тези алгоритми може да се считат за подобрения в интерес на потребителя, според изявлението на комисията. Разследването се прекратява.

От компанията Гугъл обаче трябваше да дадат съгласие за друг домейн, от който се интересува Федералната търговска комисия, да стане достъпен за конкурентите при условия "справедливи, разумни и недискриминационни" в областта на мобилните технологии, определени като важни и за които има патенти.

Гугъл върна по-голямата част от тези патенти едновременно с производителя на телефони Motorola Mobility.

Вече му е забранено да търси чрез съдебно производство срещу конкурент предотвратяване на използването на тези технологии.

Гугъл най-накрая се съгласи да сложи край на ограниченията в рекламната си платформа AdWords, за да се даде по-голяма гъвкавост на рекламодателите да използват конкурентни системи.

Решението на Федералната търговска комисия вече бе изтекло в медиите и бе критикувано от противниците на интернет гиганта Гугъл, като компанията Майкрософт /Microsoft IT/, която твърдеше в сряда, че американските власти не са достатъчно строги с Гугъл.

Гугъл бе на мушката на европейските органи за защита на конкуренцията, които приключиха разследването си още през 2010 г., пропомня АФП

Междувременно стана известно, че изпълнителният директор на Гугъл Ерик Шмид ще посети Северна Корея.

Шмид ще бъде в Пхенян в рамките на частна хуманитарна мисия заедно с познатия като близък до темата Северна Корея бивш губернатор на Ню Мексико Бил Ричардсън.

Държавният департамент на САЩ побърза да се разграничи от посещението.

Редактор: Десислава Ушатова

Google направи карта на Млечния път (Видео)

Google стартира проекта 100 000 Stars с карта на около сто хиляди звезди, влизащи в състава на Млечния път, предаде КРОСС. Посетители...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com