САЩ обещават да обърнат по-сериозно внимание на климатичните промени

461
САЩ обещават да обърнат по-сериозно внимание на климатичните промени
Снимка: Getty Images/Guliver

Администрацията на Джо Байдън възнамерява да постави проблема с изменението на климата на планетата в центъра на своята външна политика, подчерта американският държавен секретар Антъни Блинкен, говорейки в Анаполис (Мериленд) близо до Вашингтон в реч за необходимостта от преодоляване на международната криза, причинена от глобалното затопляне, предаде БГНЕС.

"Ще поставим климатичната криза в центъра на нашата външна политика и стратегия на националната сигурност, както президентът Байдън ни нареди да направим още през първата ни седмица на поста", каза американският външен министър.

САЩ търсят път към Китай за овладяване на климатичните промени

Американският пратеник за климата Джон Кери ще посети Шанхай, за да преговаря с Китай преди срещата на върха за климата, на която прези...

Той обаче отбеляза, че това не означава, че Вашингтон ще третира "напредъка на други страни в областта на климата" като причина да си затваря очите за "лошо поведение в други области", важни за националната сигурност на САЩ. "Климатът не е разменна монета. Това е нашето бъдеще", каза дипломатът.

"Изменението на климата може също да създаде нови сцени на конфликти", каза Блинкен. Той обърна внимание на затоплящия се климат в Арктика, в резултат на което Северният морски път става плавателен за по-дълъг период. "Русия се възползва от тази промяна, за да се опита да установи контрол върху нови пространства. Тя модернизира своите бази в Арктика и изгражда нови, включително една, разположена само на 300 мили от Аляска", каза държавният секретар. "Китай също засилва присъствието си в Арктика", добави той.

Според ръководителя на американската дипломация, все по-голямо внимание се обръща на изменението на климата в рамките на Северноатлантическия алианс. "В НАТО например има консенсус, че трябва да адаптираме готовността на нашите въоръжени сили към неизбежността на изменението на климата, както и да намалим зависимостта на алианса от изкопаеми горива, което е едновременно източник на уязвимост и замърсяване", подчерта той.

През март Николай Корчунов, пълномощник и висш служител на Арктическия съвет на руското външно министерство заяви, че Русия е предприела необходимите стъпки за осигуряване на сигурността в Арктика в отговор на нарастващия фокус на НАТО върху региона. Според Корчунов, днешното развитие на ситуацията „потвърди правилността на взетите решения, насочени към запазване на Арктика като зона на мир, ниско напрежение, устойчиво развитие и сътрудничество".

Лидери на 35 държави разговарят за климата, Китай отказа да се включи

Важна среща по въпросите на изменението на климата организират днес в Обединеното кралство, информира БГНЕС. Министри от около 35 държа...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com