Син мед уплаши френските пчелари

26781
Син мед уплаши френските пчелари

Производители на мед от североизточна Франция бяха изненадани и уплашени, когато откриха в кошерите си мед със зеленикав и светлосин цвят, предаде БГНЕС.

Резултатите от разследването показаха, че завод за производството на биогаз в местността Рибовил, Елзас, е виновник за необичайното явление. Пчелите го посещавали, заради отпадъците от производството на шоколад, по-точно разноцветните бонбони M&M.

Ръководството на завода поело ангажимент към пчеларите да направи така, че контейнерите с отпадъци да не бъдат достъпни за пчелите.

"Установихме проблема едновременно с пчеларите и направихме всичко възможно повече да няма подобни инциденти", заяви представител на компанията Agrivalor, която е собственик на завода за производство на биогаз.

Проблемът е в това, че сред суровините, които се използват за производството на биогаз, фигурират и остатъци от прочутите бонбони на компанията "Марс". Именно те привлекли пчелите. Представителят на Британската асоциация на производителите на мед Джил Маклин коментира любопитния инцидент. Той смята, че "пчелите са изключително умни и винаги намират най-добрият източник на захар".

Във Великобритания заради суровата зима и рекордно дъждовното лято стопаните на кошери са подхранвали своите пчели със сироп. Във Франция пчелите сами са намерили източник, но се оказало, че той дава "страничен ефект". Боите от бонбоните M&M проникнали в меда, превръщайки го в негоден за продажба.

Редактор: Десислава Ушатова

Мозък на пчела ще управлява автономни летящи роботи

Медоносните пчели са невероятни създания. Те са красиви и изключително умни, което е причина учените непрекъснато да взимат назаем идеи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com