Восъчна фигура на Киро Глигоров ще бъде поставена в музей в Скопие

5339
Восъчна фигура на Киро Глигоров ще бъде поставена в музей в Скопие

Восъчна фигура на Киро Глигоров ще бъде поставена в Музея на македонската борба, открит неотдавна в центъра на Скопие, пише днес вестник “Дневник”. От правителството са съобщили, че ще бъде направен и паметник на президиума на АСНОМ (Антифашистко събрание на народното освобождение на Македония), където ще бъде вграден и Киро Глигоров. Паметникът е част от проекта Скопие 2014.

Глигоров почина в неделя вечерта на 95-годишна възраст. Той е първият президент на Македония. Ще бъде погребан днес на градските гробища „Бутел”.

“Македония загуби своя първи президент, основоположника на нейната независимост и човека, който водеше страната в най-трудните й моменти”. Това е заявил лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония и бивш президент и премиер Бранко Цървенковски, по повод смъртта на Киро Глигоров, пише днес македонският вестник “Дневник”.

Почина първият президент на Македония Киро Глигоров

Почина бившият президент на Македония Киро Глигоров, съобщиха медиите в западната ни съседка, предаде БЛИЦ. Глигоров е починал на 95-г...

„Глигоров като никой друг свързва двете основи, на които се крепи македонската държавност – АСНОМ 1944 г. и 8 септември 1991 г.”, заявил Цървенковски. По думите му Глигоров е представлявал гласа на разума в Македония във време, когато в региона е имало националистическа лудост и са се водили кървави войни.

„Благодарение на неговата политика Македония стана независима и международно призната държава”, заявил Цървенковски.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън изпрати съболезнователно писмо по повод смъртта на първият президент на Македония Киро Глигоров, предаде Радио Свободна Европа . В писмото си Клинтън изтъква, че Глигоров е бил патриот и истински държавник.

„Неговият принос към независимостта на Македония доведе до мирен преход през 1990-1991 г., а неговото стабилно лидерство представляваше инспирация, докато Македония преодоляваше огромни трудности. Президентът Глигоров беше приятел на САЩ и лидер кой имаше визия за своята страна, който послужи за пример в страната си и в региона”, се казва още в писмото на държавния секретар на САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com