Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Злите духове в Черна гора

02 август 2013, 09:27 часа • 12878 прочитания

Балканските общества така и не разбират хомосексуалните - това стана пределно ясно за пореден път, при провеждането на гей парад в Черна гора. Двайсетината участници в него бяха посрещнати с яйца и камъни.

Няколко ранени и над 20 задържани - това е печалната равносметка от първия в историята на Черна гора гей парад, състоял се в курортния град Будва. В знак на протест срещу проявата над 1000 души се нахвърлиха срещу двайсетината участници, замеряйки ги с камъни, шишета и яйца. Часове преди това православен проповедник пък ръсил със светена вода "позорното" място на хомосексуалната проява, за да прогони "злите духове".

Дискриминацията е факт

Тези изстъпления биха могли да се очакват, казва правозащитничката Елена Дачич от неправителствената организация "Ювентас" и подчертава: "Насилието в Будва и всички тези разгневени хора, изпълнени с омраза и нетолерантност, за съжаление показват истинското лице на Черна гора".

В Черна гора трябва да се направи още много по отношение на равнопоставеността и правата на малцинствата, коментира германската евродепутатка от Зелената партия Франциска Брантнер. Тя изтъква, че случаят в Будва не е единичен - в Черна гора хомосексуалните са подложени на постоянна дискриминация.

Елена Дачич потвърждава, че за равноправие трудно може да се говори - страховете са факт, и именно поради това броят на участниците в първия гей парад в Черна гора е бил толкова скромен. Мнозина дори са прикривали лицата си с маски. "Те се боят, че даже собствените им семейства ще ги отхвърлят", казва правозащитничката.

Посоките на агресията

Протестиращите срещу хомосексуалните, които искат да "спасят" страната от тях, са хора, сблъскващи се в делника с безработицата, високите цени и данъци, както и с тежката икономическа ситуация, обяснява Дачич. Към това се прибавя традиционното схващане, че хомосексуалността е болест и разврат. Оттам нататък гейовете и лесбийките лесно се превръщат в обект, върху който се излива неудовлетвореността и отчаянието от живота.

Тази опасна смесица от разочарование, консервативни традиции и нетолерантност е налице и в други балкански страни. На гей парада в Белград през 2010 г. над 100 полицаи бяха ранени, след като 6 500 враждебно настроени към "различните" нападнаха участниците в шествието. В Хърватия също неведнъж се е стигало до изстъпления по време на гей парадите в Загреб и Сплит.

Всички тези държави имат проблем с непреодоляното си минало, смята евродепутатката Франциска Брантнер. Националистите, враждували ожесточено помежду си по време на разпада на бивша Югославия, сега са обединени от агресивното си отношение към хомосексуалните. "Националистите, които отхвърлят и очернят всички онези, които са различни, са все още силни. Категорията "различен" дори просто липсва. И срещу това трябва да се води решителна борба", заключава германската политичка.

Източник: Дойче веле

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес