1966 Англия - английската футболна империя и съдийската мистерия

50770
1966 Англия - английската футболна империя и съдийската мистерия
Снимка: link4business.info

Доминацията на Бразилия на две поредни световни първенства и превъзходството на южноамериканските отбори като цяло вече дразни сериозно европейците. Осмото световно първенство се провежда в родината на футбола – Англия. И предвид крайно незадоволителните представяния на англичаните на световни първенства до момента това е отличната възможност те най-после да покажат, че са истинска футболна нация.

Първенството започва със скандал още от квалификациите. Тогава 16 африкански държави бойкотират заради правилото, че вторите отбори в квалификационните групи в зона „Африка” трябва да играят плейофи с отбори от Азия, за да се класират за първенството. Иначе в квалификационния цикъл участват 70 отбора, като България се класира за втори път на световно първенство. Този път обаче дори не печелим и точка – падаме с 0:2 от Бразилия, като головете вкарват легендите Пеле и Гаринча, с 0:3 от Португалия и с 1:3 от Унгария. Участници на първенството са АНГЛИЯ, Аржентина, Бразилия, България, Испания, Италия, Мексико, Португалия, Северна Корея (КНДР), СССР, Унгария, Уругвай, Франция, ФРГ, Чили и Швейцария.

По отношение на формата на първенството промени няма – 16 отбора, разделени в по четири групи, като победителят и вторият продължават в елиминационната фаза. Шампионатът обаче започва по крайно куриозен начин – световната купа по футбол, известна като трофея „Жул Риме” или „Златната богиня Нике” е открадната. Последва невиждана операция на Албиона за откриването ѝ, а кучето Пикълс става футболен герой, след като я надушва захвърлена в някакви храсти, докато е на разходка със собственика си. За награда след финала на първенството Пикълс е поканен на шампионското парти на англичаните.

Самото първенство според южноамериканската преса се превръща в „заговора на европейците”. Световният шампион Бразилия отпада безславно още в групата, след като губи от Португалия и Унгария с по 1:3. Аржентина и Уругвай обаче са на ниво – двата отбора преминават групите, но на четвъртфинал се изправят срещу европейските фаворити Англия и ФРГ. В мача между гаучосите и британците още в 35-тата минута германският съдия Крайтлайн гони капитана на южноамериканците Пратин, защото го е напсувал. Цели седем минути аржентинците спорят и не искат да продължат играта. За капак Англия печели с гол на Джеф Хърст от засада за 1:0. В четвъртфинала между ФРГ и Уругвай, при 0:0 германски защитник чисти с ръка от голлинията, но дузпа няма. За сметка на това английският съдия Фини гони двама уругвайци и ФРГ печели с лекота с 4:0. Аржентина е толкова бясна, че иска да организира алтернативно световно първенство с участието на всички южноамерикански отбори, Испания и КНДР, но в крайна сметка чак до такъв вариант не се стига.

Съставът на Англия за Мондиала става ясен на 12-ти май

Селекционерът на английския национален отбор Рой Ходжсън ще обяви разширения състава на "трите лъва" за Мондиал 2014 на 12 май, стана я...

Голямата изненада на турнира е КНДР. Корейците се класират за фазата на елиминациите след като печелят с 1:0 решаващия мач с Италия в групата, а на четвъртфинал повеждат с 3:0 до 25-тата минута на фаворитите от Португалия. Последва обаче фамозен обрат – португалската перла Еузебио вкарва четири гола, два от дузпи и тимът му печели с 5:3.

ФИНАЛ: Англия – ФРГ


Това със сигурност е финалът, който се превръща в най-спорния в историята на футбола. Освен всичко друго между двете държави стои и съперничеството от Втората световна война. Началото е за ФРГ – Хелмут Халер открива резултата още в 13-тата минута, но Англия обръща с голове на Джеф Хърст и Мартин Питърс. Тече 89-тата минута, когато след центриране Волфганг Вебер изравнява, но попадението идва след игра с ръка на съотборник на Вебер. Идват продълженията и най-спорната минута в историята на световните първенства – 101-та. Тогава Джеф Хърст с мощен удар нацелва горната греда на Ханс Тилковски, топката рикошира и тупва - пред или зад голлинията? Главният съдия Готфрид Динст се консултира с помощника си Бахрамов и отсъжда гол – 3:2 за Англия, а след това Хърст вкарва и ново попадение, оформяйки хеттрика си.

Реакцията е светкавична – „Шпигел” определя случилото се за „Обирът на века” и обявява награда от 20 хил. германски марки за снимка, която да докаже, че голът е фалшив. Бившият канцлер на ФРГ Конрад Аденауер обвинява англичаните в машинация, а капитанът на ФРГ Уве Зелер изсипва цял куп нелицеприятни думи към Динст. По телевизията в Англия пък дават повторение от четири гледни точки, за да убедят футболния свят, че голът е редовен. В крайна сметка с времето страстите утихват, а победата на англичаните остава в историята.

Още един национал на Англия е застрашен да пропусне Мондиала

След като стана ясно, че Андрос Таунзънд ще пропусне световното първенство в Бразилия, сега селекционерът Рой Ходжсън и притеснен, че м...

СТАТИСТИКА

Англия – ФРГ 4:2 (след продължения)

Голмайстори: Джеф Хърст (18, 101, 120), Мартин Питърс (78); Хелмут Халер (12), Волфганг Вебер (89)

АНГЛИЯ: Гордън Банкс; Джордж Коен, Рей Уилсън, Ноби Стайлс, Джек Чарлтън, Боби Мур, Алън Бол, Боби Чарлтън, Джеф Хърст, Мартин Питърс, Роджър Хънт

Треньор: Алфред Рамзи

40 години колекционер събира стикери от Мондиала през 1970 година

За някои началото на Мондиала започна, когато Бразилия е обявена за домакин - преди седем години. За други, стартът е, когато Уругвай и...

ФРГ: Ханс Тилковски; Хорст-Дитер Хьотгес, Карл-Хайнц Шнелингер, Франц Бекенбауер, Вили Шулц, Волфганг Вебер, Хелмут Халер, Уве Зелер, Зиги Хелд, Лотар Емерих, Волфганг Оверат

Треньор: Хелмут Шьон

Голмайстор на турнира: Еузебио – 9 гола

Най-добър играч


150 000 полицаи и армия прилагат драконовски мерки за сигурността в Бразилия

Бразилия ще мобилизира над 150 000 служители на сигурността за финалите на Световното първенство по футбол. Държавата ще наложи драконо...

Звездата на британците Боби Чарлтън, считан и до днес от мнозина за най-добрият английски футболист за всички времена, печели наградата.

Боби Чарлтън тръгва за големия футбол от "Престън Норд Енд", за да се отзове рано-рано в „Манчестър Юнайтед”, където през сезон 1956-1957 година, още в дебюта си, печели първенството на Англия. Той е част от отбора на „червените дяволи”, по-известен като „бебетата на Бъзби”. Мат Бъзби е треньорът на „Манчестър Юнайтед” по това време и гради една от най-силните формации на клубно ниво в Англия. Средната възраст на тима му е само 20 години и 2 месеца и всички очакват „Юнайтед” да стане хегемон за дълго време в Англия, а може би и Европа, след като „червените дяволи” са първият английски тим, участващ в новооснования турнир на Купата на европейските шампиони (КЕШ). Но не било писано – на 6 февруари, 1958 година, тимът се завърща от Белград след четвъртфинал за КЕШ срещу „Цървена звезда”. Тимът е сторил чудото – след победа с 2:1 за "Юнайтед" в Англия, сърбите повеждат с 3:0 и се виждат победители, но англичаните показват дух и измъкват равенство 3:3. На летището в Мюнхен самолетът не успява да излети и се разбива. Чарлтън е един от оцелелите – той е изхвърлен на 60 метра от сблъсъка, закопчан за седалката, а резервният вратар Хари Грег го спасява. Късмет е с Чарлтън в този ден – той си сменя мястото с двама от загиналите си съотборници, Томи Тейлър и Дейвид Пег. В катастрофата загиват 23-ма пасажери, като осем от тях са играчи на „Юнайтед”.

След трагедията Боби Чарлтън се зарича никога да не се качва на самолет и да не играе футбол. Завръща се в родния Ашингтън, но три месеца по-късно размисля и отново е в редиците на „Юнайтед”. След като половината отбор губи живота си, минава доста време, преди „Юнайтед” да успее да се върне на пътя на трофеите. Първият е през 1963 година – Купата на Англия, спечелена с 3:1 срещу „Лестър”. Но големият успех предстои – през 1968 година „Юнайтед” печели КЕШ след 4:1 след продължения срещу „Бенфика”, а Чарлтън вкарва два гола. Така „Манчестър Юнайтед” става първият английски клуб, спечелил ценният торфей.

На национално ниво Боби Чарлтън участва на четири световни първенства – Швеция’1958, Чили’1962, Англия’1966 и Мексико’1970. Всъщност в Швеция той е в състава, но така и не е пуснат в игра. Най-блестящо е домашното му първенство, където на полуфинала с Португалия той вкарва два гола, за да изведе Англия на финала с ФРГ. Там той не блести така ярко, тъй като е вкопчен в голяма битка с Франц Бекенбауер, като и двамата взаимно се неутрализират. Те се срещат още веднъж – на световното в Мексико през 1970 година, на четвъртфинал. Благодарение на Чарлтън Англия повежда с 2:0, но Боби е сменен, тъй като е явно уморен, а Бекенбауер повежда германците към пълния обрат с 3:2, след като вкарва за 1:2.

Освен голям играч, използващ еднакво добре и двата си крака и имащ невероятен поглед върху играта, Боби Чарлтън е и изключителен спортсмен. За 1000 мача професионален футбол той нито веднъж не е получил официално предупреждение от съдията и никой никога не си спомня дори да е повишил тон. Според безпристрастната статистика единственият му жълт картон в кариерата е на четвъртфинала между Англия и Аржентина през 1966 година, който британците печелят с 1:0. През 1965 година „Дейли Мейл” организира анкета с въпрос: „Кой е най-коректният английски футболист?” Всеки един, отговорил на анкетата, казва само едно име – Боби Чарлтън.

Вижте най-великите вратари в историята на мондиалите

Най-често нападателите са тези, които бележат головете и обират лаврите за успеха на един отбор. Вратарите често остават в сянката. Доб...

Интересни факти за първенството:

- Англия’1966 е последното световно първенство по футбол, което се предава в черно-бели цветове по телевизията.

- 16 африкански отбора бойкотират квалификациите заради регламента – три от вторите отбори в групите на зона Африка трябвало да играят с отбори от Азия, за да се класират.

- Кучето Пикълс, което намира открадната световна купа по футбол, умира година след първенството по крайно шокиращ и нелеп начин. То се обесва на каишката си, след като хуква да гони котка.

- Англия’1966 е първото световно първенство с талисман. Това е лъвчето Уили.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com