Босна - балканското чудо този път е "Мисия невъзможна"

15664
Босна - балканското чудо този път е "Мисия невъзможна"

Самото класиране за световното първенство е голям успех за отбора на Босна и Херцеговина. Първият голям форум, на който балканският тим ще участва, откакто държавата получи независимост. За мнозина босненците са симпатичният непознат за мнозина тим, който е изграден изцяло около звездата Един Джеко. Босна едва ли ще се превърне в поредната балканска сензация на световни първенства, но със сигурност не е отбор, който да бъде подценяван. След Аржентина, Worldcup2014.actualno.com ви представя втори отбор от група F на Мондиала - Босна и Херцеговина.

След два загубени баража от Португалия, Босна успя да се класира на първото си голямо първенство, печелейки група G на европейските квалификации с 8 победи, 1 равенство и една загуба. Селекционер на тима е Сафет Сушич. Голям югославски футболист, отбелязал 172 гола за ПСЖ в кариерата си. Пое Босна през 2009 г. и превърна този тим във фактор по европейските терени. Както той, така и играчите, нямат какво да губят в Бразилия, ще са освободени психически и точно това ги прави особено опасни.

Титуляр на вратата на Босна е Асмир Бегович. 26-годишният играч натрупа сериозен опит в английското първенство и притежава класа, която да гарантира спокойствие за този пост.

В защита лидер е капитанът Емир Спахич. Ветеранът има цели 74 мача за Босна и умее да контролира своите съотборници е ариергарда. Те не блестят с кой знае какви индивидуални качества, но точно заради това Босна разчита на колективния футбол. Партньор на Спахич е Огньен Враниеш - висок и здрав играч, типичен представител на сръбската школа. Четворката бранители допълват Сеад Колашинац отляво, 21-годишният играч вече направи сериозен трансфер в Шалке 04 и го чака добро бъдеще. На десния бек най-често е Менсур Муйджа. В заключение може да се каже, че защитата не е сред най-силните звена на този тим.

По-различно е положението в халфовата линия. Там се появява сериозно име като Миралем Пянич. 24-годишната звезда на Рома направи много силен сезон и неслучайно прикова интереса на ПСЖ. Пянич е еднакво полезен както в офанзивен, така и в дефанзивен план. От него ще се очаква да твори, когато Босна трябва да връща пасив и в крайна сметка да отбележи повече голове от противника. А с тази защита тези случаи съвсем няма да са рядкост. Селекционерът предпочита да използва "ромб" в халфовата си линия. На неговия връх той поставя атакуващия полузащитник Звездан Мисимович.32-годишният играч е вицекапитен на Босна и неведнъж е повеждал отбора си. Проблем може да се окаже залязващата му кариера - Мисимович се състезава в японския Гуйжоу Рене. Друга важна фигура е на Сенияд Ибричич от Ерчиеспор. Поредният футболист, чийто шанс да бъде забелязан е единствено на форум като световно първенство. И затова е готов да даде всичко от себе си. Сеяд Салихович допълва четворката в центъра, а в зависимост от развитието на двубоя може да бъде включен по-дефанзивен играч като Мухамед Башич или пък крилото на Лацио Сенад Лулич. Внимателно следете младия Изет Хайрович - 22-годишно крило на турския Галатасарай.

В атака Сушич повика едва двама играчи, които са без никаква конкуренция на поста си. Един Джеко спечели титлата с Манчестър Сити след немалко решителни голове и по всичко изглежда, че бетонира разклатения си статут на "Етихад". Джеко е играч от световна класа и със сигурност по бразилските терени ще му бъде обърнато особено внимание от противниковите защити. Така се открива шанс пред още един доказан голмайстор - Ведад Ибишевич. Подобно на Джеко, и той се отличава с високия си ръст, но това далеч не го прави тромав, дори напротив, Ибишевич разполага с добра техника, разбира се справя се отлично и във въздуха. Съвсем категорично можем да заключим, че от играта на двете остриета до голяма степен зависи колко далеч ще стигне Босна в този турнир.

Босна започва кампанията срещу Аржентина и никой няма да се разсърди на тима при загуба. Ключов се явява вторият двубой срещу Нигерия. Двата тима по всяка вероятност ще се борят за второто място в групата и директният сблъсък ще реши много от въпросителните. Заключителният мач с Иран е задължителен за играчите на Сафет Сушич.

Като цяло Босна е нелош тим с всички шансове да преодолее предварителната си група. Това би било съвсем достатъчно за първото участие на световни финали. Защото успехите за тази футболна нация със сигурност предстоят. И това ще е само началото.

Съставът на Босна:

Ето и финалният състав на Босна и Херцеговина:

Вратари: Асмир Бегович (Стоук Сити, Англия), Ясмин Фейзич  (Аален, Германия), Асмир Авдукич (Борац Баня Лука);

Защитници: Емир Спахич (Байер Леверкузен, Германия), Сеад Колашинац (Шалке'04, Германия), Ермин Бичакчич (Айнтрахт Брауншвайг, Германия), Огнен Враниеш (Елазъгспор, Турция),  Менсур Муйджа (Фрайбург, Германия), Тони Шунийч (Зоря Луганск, Украйна), Авджия Върсайевич  (Хайдук Сплит, Хърватия);

Полузащитници: Звездан Мисимович (Гичжъ Рене, Китай), Харис  Медунжанин (Газиантепспор, Турция), Миралем Пянич (Рома,  Италия), Сеяд Салихович (Хофенхайм, Германия), Сенад Лулич  (Лацио, Италия), Изет Хайрович (Галатасарай, Турция), Сенияд  Ибричич (Ерджийесспор, Турция), Един Вишча (Истанбул ББ,  Турция), Тино-Свен Сушич (Хайдук Сплит, Хърватия), Мухамед Бешич (Ференцварош, Унгария), Анел Хаджич (Щурм Грац, Австрия);

Нападатели: Един Джеко (Манчестър Сити, Англия), Ведад  Ибишевич (Щутгарт, Германия).

Програма на Босна:


Група F: Аржентина, Босна и Херцеговина, Иран, Нигерия

16 юни, 01.00 ч. Аржентина – Босна и Х-на, Ещадио до Маракана, Рио де Жанейро

22 юни, 01.00 ч. Нигерия – Босна и Х-на, Арена Пантанал, Куяба

25 юни, 19.00 ч. Иран – Босна и Х-на, Арена Фонте Нова, Салвадор

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com