Ключова смяна донесе 1/4-финал на изтощената от жегата Франция

10607
Ключова смяна донесе 1/4-финал на изтощената от жегата Франция

Франция се измъкна от буквално напечения 1/8-финал срещу Нигерия. Вече се виждаше как грилът се завърта за "петлите", когато Пол Погба ги спаси в 81-вата минута след груба грешка на вратаря Винсънт Енияма. Крайният резултат 2:0 бе оформен след автогол на Джоузеф Йобо в последната минута. Жегата в Бразилия уби футбола, който европейците демонстрираха в груповата фаза. Опита се да го направи и селекционерът Дидие Дешан, който поправи грешката си със стартовия състав през второто полувреме и спечели мача. Нигерия показа много приятен футбол, но грохна в края на мача. Проблемите, от които е раздирана селекцията на Стивън Кеши, вероятно също се отразиха и нигерийците не се държаха като отбор след първия гол.

Първото полувреме бе изненадващо равностойно. Франция стъпи крачка назад в сравнение с представянето си до този момент в турнира и постави под сериозна въпросителна шансовете си за трофей. За това вина носи Дидие Дешан, който не сполучи със стартовия състав и включването на двама типични нападатели - Оливие Жиру и Карим Бензема. Играчът на Реал бе принуден да играе по-вляво и това рефлектира върху играта на Франция. Жиру пък бе сред най-слабите на терена.

От своя страна Нигерия заслужава само добри думи за представянето си. Африканците не се стреснаха от по-именития си съперник и в големи периоди водеха играта и атакуваха смело. Проблемът за отбора на Стивън Кеши бе много лесното губене на топката в центъра на терена. Слабост, от която Франция така и не се възползва.

В 19-ата минута поредната атака на Нигерия приключи с попадение, което бе отменено. Емануел Еменике действително се намираше в тънка засада и страничният съдия отсъди правилно.

В 22-ата минута Франция осъществи добра атака. Пол Погба за пореден път отне топката в центъра на терена, напредна с голяма крачка и пусна надясно към Валбуена, който центрира обратно към Погба и играчът на Ювентус с мощен удар принуди Винсънт Енияма да се намесва.

В 40-ата минута Матьо Дебюши завърши триходова атака на Франция с мощен удар покрай вратата. Нигерия също се отчете с тупалка - Виктор Моузес в 44-ата минута бе спрян от Уго Лорис.

В началото на второто полувреме играта се накъса. Тежка травма получи Ожени Онази, който бе заменен от Рубен Габриел. А Франция продължаваше да се мъчи в жегата.

В 62-ата минута Дидие Дешан нак-накрая коригира грешката си, заменяйки Оливие Жиру с Антоан Гризман.

В 64-ата минута Питър Одемвинге си откри коридор за стрелба и шутира силно, Лорис отново се намеси стабилно.

Тактическата промяна в състава на Франция даде резултат. Застаналият на върха на атаката Карим Бензема тръгна на пробив в 71-вата минута, размени двойно подаване с резервата Гризман и излезе сам срещу Енияма. След удар и рикошет топката тръгна към вратата, но малко пред голлинията Виктор Моузес изчисти.

Просто Франция бе друга след излизането на Оливие Жиру. За 10 минути европейците направиха повече в атака, отколкото допреди това в мача. В 77-ата минута "петлите" направиха два бързи пропуска. Първо Бензема прати прострелно центриране, което бе избито около голлинията, топката стигна до Дебюши, а той с топовен изстрел разтресе напречната греда.  В следвашата атака Бензема отправи много опасен удар с глава, спасен от Енияма.

Вратарят Енияма обаче за пореден път демонстрира старата си слабост, която го лиши от голяма кариера. В 79-ата минута Франция центрира от корнер, Енияма излезе да посрещне топката, но я отклони много лошо към Пол Погба, а той с глава вкара безценен гол - 1:0 за Франция!

Франция не спираше да напада. В 84-ата минута Енияма спаси акробатично удар на откъсналия се Антоан Гризман.

В последната минута Франция удвои. Валбуена центрира отдясно, а в опита си да блокира Гризман, капитанът на Нигерия Джоузеф Йобо си отбеляза автогол.

Така Франция е на четвъртфинал, където чака победителя от сблъсъка Германия - Алжир.

СТАТИСТИКА:

1/8-финал на световното първенство

От 19,00 часа

ФРАНЦИЯ - НИГЕРИЯ 2:0
1:0 Погба 80
2:0 Йобо 90-автогол

ФРАНЦИЯ: Лорис, Дебюши, Варан, Косиелни, Евра, Кабай, Погба, Валбуена (90 Сисоко), Матюиди, Бензема, Жиру (62 Гризман)
СЕЛЕКЦИОНЕР: Дидие Дешан

НИГЕРИЯ: Енияма, Йобо, Амброуз, Ошанива, Омеруо, Оби Микел, Онази (59 Габриел), Муса, Одемвинге, Моузес (89 Нвофор), Еменике
СЕЛЕКЦИОНЕР: Стивън Кеши

Главен съдия: Марк Гайгер (САЩ)
Жълт картон: Блейс Матуиди (Ф)

Стадион
: "Мане Гаринча", Бразилия

Прогноза: Франция - Нигерия

След силната си игра в груповата фаза Франция се изправя на осминафинал срещу Нигерия. "Петлите" са фаворит в този мач и има защо. Селе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com