С първата си победа на Световно, Босна уби мечтите на Иран за 1/8 финал

11867
С първата си победа на Световно, Босна уби мечтите на Иран за 1/8 финал
Снимка: Getty Images/Guliver

В изключително коректен и донякъде интересен двубой, Босна и Херцеговина победи с 3:1 Иран в последен мач от група "F". По този начин балканците си тръгват по достоен начин от Световното в Бразилия, докато азиатците могат да съжаляват, тъй като при победа щяха да играят сензационно на 1/8 финал.

За Босна вкараха Един Джеко (23), Миралем Пянич (59) и Авджия Вршайевич (84). За тима на Карлуш Кейруш отбеляза Реза Гоочанейхад в 82-ата минута.

Мачът започна вълнуващо! Още в 1-та минута иранците организираха опасна атака, в която техен футболист се свлече в наказателното поле, като дузпа не бе отсъдена. След три минути Босна отвърна, чрез Джеко, който стреля от малък ъгъл, но вратарят на Иран успя да избие топката.

В 6-та минута бе ред на балканците да искат дузпа. Пянич имаше претенции, че футболист на Иран е играл ръка в наказателно си поле. Съдията не уважи претенциите за най-тежкото наказание във футбола и се скара на халфа за бурната му реакция.

В следващите минути мачът се поуспокои, като определено отборът на Босна и Херцеговина бе по-добрият на терена.

В 23-та минута Джеко бе в прегръдките на своите съотборници. С неудобния си ляв крак, нападателят нанесе страхотен удар от дъгата на наказателното поле, който се оказа абсолютно неспасяем за Хаджиджи и така Босна поведе в резултата.

Едва две минути след това Иран можеше да изравни, но вратарят Бегович съхрани преднината на своя отбор с феноменално спасяване! Шожаеи отправи страхотен удар, който се удари в напречната греда. След това последва нов удар от няколко метра и Бегович спаси.

Интересен факт до средата на първото полувреме бе съотношението във владението на топката. То бе 71/29 в полза на Босна и Херцеговина.

В края на първото полувреме Джеко и компания можеха да решат почти всичко в мача, но Вършаевич и Ибишевич стреляха встрани от вратата.

Второто полувреме започна като първото - с претенции за дузпа. Този път Хаджич падна в наказателното поле на Иран след съприкосновение с противников футболист, но отново дузпа не бе свирена.

3 от 3 за Аржентина в шоу на Меси и Муса, Нигерия отвоюва участието си на 1/8-финал

3 от 3 за Аржентина в груповата фаза справедливо отвежда един от фаворитите на световното първенство до осминафиналите като водач в гру...

Иран се опитваше да пресира Босна и да наложи някакъв натиск, но това доведе само до две хаотични центрирания.

В 59-та минута иранците сами се биха! След фрапантна грешка в изнасянето на топката футболистите на Босна размениха бързи пасове. Последният намери Прянич, който с техничен удар прати топката в далечния ъгъл на вратаря - 2:0 за Босна! Все пак е справедливо да се отбележи, че при попадението останаха сериозни съмнения за засада.

Следващата интересна ситуация в мача дойде чак в 77-та минута. Футболистът на Босна Бешич се размина само с жълт картон след едно безумно нарушение. Видно бе, че иранците искаха мачът да свърши колкото е възможно по-бързо, а балканците видимо се възползваха от обезсърчения си противник, като опитваха атрактивни отигравания.

Феномена: Има един играч от Германия, който ще задмине мен и Клозе

След като германския нападател Мирослав Клозе отбеляза изравнителното попадение срещу Гана (2:2) и с това изравни рекорда на Роналдо за...

Нелогичното обаче се случи! В 82-та минута Иран се върна в мача. Некунам подаде перфектен пас към Реза, който на празна врата нямаше как да сбърка. Попадението обаче бе повече от скандално, тъй като в засада бяха поне трима футболисти на Иран.

Радостта за момчетата на Карлош Кейрош бе кратка! Само две минути по-късно Босна и Херцеговина реши всичко в мача. Вършаевич отправи убийствен удар от съвсем малък ъгъл, който се отби в страничната греда и влезе във вратата.

След този мач Босна приключва на третото място група "F" с актив от 3 точки, докато Иран остана на последната позиция с 1 точка. И двата тима отпаднаха от турнира.

СТАТИСТИКА

Раул: Лидерите на Испания бяха уморени и измъчени, време е да си ходят

Една от легендите на футбола Раул заяви пред goal.com, че е дошло времето националният тим на Испания да претърпи подмладяване. Футбол...

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА - ИРАН 3:1

1:0 Един Джеко (23)

2:0 Миралем Пянич (59)

2:1 Реза Годжанеджад (82)

3:1 Вършайевич (84)

Босна и Херцеговина: Асмир Бегович, Авджия Вршайевич, Емир Спахич, Сеад Коласинац, Мухамед Бешич, Миралем Пянич, Ведад Ибишевич, Един Джеко (Вишча 85'), Тино-Свен Сушич (Салихович 80') , Тони Шунич, Анел Хаджич (Вранйнеш 62');

Балотели побесня: "Негрите" сме стотици години пред италианците! Позор!

Нападателят на Италия Марио Балотели не издържа на цунамито от жестоки критики, което го връхлетя след отпадането на Скуадрата от свето...

Селекционер: Сафет Сушич

Иран: Алиреза Хагиги, Ехсан Хажсафи (Жаханбакш 64'), Джалал Хосейни, Амир Хосеин Садеги, Джевад Некунам, Масуд Шоджаей (Хейдари 46'), Андраник Теймуриан, Пейман Монтазери, Реза Гоочанейхад, Ашкан Дежага (Фард 68'), Мехрдад Поулади;

Селекционер: Карлош Кейрош

Жълти картони: Бешич (Босна и Херцеговина)

Съдия: Карлос Карабайо (Испания)

Стадион: "Арена Фонте Нова"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com