Шампионът е аут! Голям чилийски тим сложи край на ерата "Испания"

20314
Шампионът е аут! Голям чилийски тим сложи край на ерата "Испания"

Кралят е мъртъв! 2014-а явно е годината, в която е орисано да бъдат приключвани ери във футбола. След края на хегемоните Барселона и Манчестър Юнайтед, дотук бе и доминацията на Испания на национално ниво. Световният шампион е аут от 20-ият Мондиал, след като бе победен от Чили с 2:0.

След втория мач в група B чилийците са лидер, заедно с Холандия, като двата тима имат по шест точки. Испания ще изиграе протоколен последен мач срещу Австралия, в който ще опита да спечели първите си точки в турнира.

Началото сякаш предвещаваше какво ще се случи на терена. Двата тима излязоха пред изключителна атмосфера на "Маракана", където около 60 000 от общо 74 101 зрители бяха фенове на Чили. Оцветеният в червено стадион стъписа испанските звезди, които не вярваха, че това е възможно. Висенте дел Боске бе направил две промени в състава си като вместо Шави и Пике включи в игра Педро и Хави Мартинес.

Феновете дадоха криле на Чили и играчите на Хорхе Сампаоли можеха да отбележат още в първата минута. Удар с глава на Гонзало Хара профуча покрай дясната греда на Касияс.

В 14-ата минута грешка в халфовата линия на Чили даде възможност на Диего Коща да се откъсне отдясно, след неговия неточен удар последва разбъркване при което на два пъти играчи на Испания не успяха да отбележат след добри намеси на Карлос Браво.

Като цяло Испания не намираше себе си. Чили блокира фланговете, а през центъра иберийците бяха инертни. В тези минути ясно си пролича и липсата на лидер, който да поведе световния шампион във важните моменти.

В 19-ата минута Чили удари с най-силното си оръжие -контраатаката. Нападение на Чили премина през Алексис Санчес и Артуро Видал, които показаха невероятната си класа и след размяна на пасове изведоха Едуардо Варгас в наказателното поле, където той преодоля вратаря Касияс и откри резултата, а стадионът изригна в мощен рев - 1:0 за Чили.

Шамарът не събуди испанците. Те продължаваха да се мъчат на терена, като нямаше и помен от начина по който се забавляваха, докато стигнат до двете европейски и една световна титла.

В 27-ата минута отново Диего Коща пропусна добър шанс, като ударът му срещна мрежата от външната страна.

В 43-ата минута Чили нанесе решителния си удар. Алексис Санчес стреля от фаул, Касияс първоначално спаси, но в наказателното поле Карлос Арангис бе оставен да посрещне топката и с нов удар в левия ъгъл на вратата отбеляза за 2:0!


До края на полувремето Испания имаше шанс единствено от статично положение, но Браво спаси. Да се чуди човек как този толкова техничен тим на Испания разчиташе на статични положения за да реализира?!

На въпроса едва ли би могъл да отговори и Висенте Дел Боске, който заслужава сериозна доза критики. Той се сети едва на полувремето да включи в игра направилия силен сезон Коке на мястото на Чаби Алонсо.

В 48-ата минута Диего Коща за пореден път показа, че все още не може да носи сериозна отговорност. Той бе изведен от Андрес Иниеста, но се забави и бе спрян от вратаря.

В 54-ата минута вече стана ясно, че на испанците не им е писано да продължат. Задна ножица на Диего Коща изведе Серхио Бускетс сам на 3 метра от вратата, но халфът на Барселона посрещна топката като футболист от дъното на "А" група и я прати в аут. Иначе спокойният Дел Боске вече се държеше за главата.

Испания наложи контрол върху мача, но само за да демонстрира края на още нещо - митът за печелившия стил "тики-така". Испанците започнаха с досадната размяна на пасове, която не доведе до нито едно голово положение. Напротив, липсата на удари даде сили на Чили да погледне смело напред и да организира нови две мълниеносни контраатаки, които този път не завършиха с гол.

След като не повика на Мондиала играч като Фернандо Йоренте, селекционерът Дел Боске трябваше да разчита на Фернандо Торес да обръща мача. Нападателят на Челси се появи в игра в 64-ата минута на мястото на Диего Коща. Голмайсторът на Атлетико в този момент сигурно съжаляваше, че не избра да се състезава за родината си Бразилия.

В средата на второто полувреме Чили успокои играта и стана ясно, че Испания няма да има сили за чудо. Чилийците дори пропуснаха трети гол, когато Маурисио Исла отблизо засече удар на свой съотборник, но над вратата.

Алексис Санчес правеше каквото си поиска с испанските играчи, като  направи футболните хора в страната да изглеждат още по-глупаво, тъй като клубният му тим Барселона се е засилил да го продава, за да задържи част от губещите тази вечер. Как ли ще се върне Санчес в лагера на "блаугранас" след този мач?

Резервата Санти Касорла пробва хубав удар в 80-ата минута, но Клаудио Браво спаси. Вратарят стори същото минути по-късно след изстрел на Андрес Иниеста. Така минутите до края намаляваха, а присъдата за Испания бе подписана.

Последният съдийски сигнал след шест минути продължение само я потвърди. Световният шампион е аут, а Чили напълно заслужено е на 1/8-финал и е на прага на голямо първенство. В последния мач срещу Холандия, южноамериканците ще се борят за първото място в групата, което понастоящем се заема от "лалетата", благодарение на по-добра голова разлика. Испания пък стяга куфарите с 0 т. и две тежки загуби. Припомняме, в първия кръг все още настоящият световен шампион крушира срещу Холандия с 1:5.

СТАТИСТИКА:

Мач от група B на световното първенство

От 22,00 часа

ИСПАНИЯ - ЧИЛИ 0:2

0:1 Варгас 20
0:2 Аранхис 43

ИСПАНИЯ
: Касияс, Алба, Рамос, Хави Мартинес, Аспиликуета, Бускетс, Чаби Алонсо (46'Коке), Иниеста, Давид Силва, Педро (76'Касорла), Диего Коща (64'Торес)
СЕЛЕКЦИОНЕР: Висенте Дел Боске

ЧИЛИ: Браво, Мена, Исла, Медел, Хара, Видал (88'Кармона), Франсиско Силва, Арангис (64'Гутиерес), Диас, Алексис Санчес, Варгас (85'Валдивия)
СЕЛЕКЦИОНЕР: Хорхе Сампаоли

Главен съдия
: Марк Гайгер (САЩ)
Жълти картони: Алонсо (И) ; Видал, Мена (Ч)

Стадион: Маракана, Рио де Жанейро

В Чили са уплашени от Испания

Селекционерът на Чили Хорхе Сампаоли е наясно, че мачът срещу Испания ще е доста тежък за неговия отбор. Специалистът очаква световният...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com