Това вече е Бразилия! С магията на Неймар "селесао" уби Камерун и оглави група "А"

15514
Това вече е Бразилия! С магията на Неймар "селесао" уби Камерун и оглави група "А"

Трети опит успешен! След два не толкова убедителни мача на световните финали у дома, Бразилия показа, че има основания да е фаворит за трофея. 

"Селесао" победи Камерун с 4:1 с два гола на магьосника Неймар и по един на Фред и Фернандиньо. При третият гол в мача, дело на Фред, имаше съмнения за засада.

С убедителната победа, която ознаменува мач №100 на тима на световни първенства, Бразилия събра актив от 7 точки и се качи на първото място в група "А". Домакинът ще се готви за мач с Чили на осминафиналите. 

Камерун пък остана на последната позиция в групата, след като не успя да спечели нито един от двубоите си. Голът на Матип в 26-ата минута пък бе единственият на "неукротимите лъвове" на световните финали в Бразилия. 

***

След неуспешния експеримент с Рамиреш, Луиш Фелипе Сколари бе заложил отново на нападателното трио Неймар – Фред – Хълк, което действаше в мача с Хърватска (1:3). Последният се завърна, възстановен от контузия.

В редиците на Камерун отсъстваха най-големите звезди – нападателят Самуел Ето'О, който е с травма, и халфът Алекс Сонг, който получи червен картон в мача с Хърватска (0:4). Беноа Асу-Екото също бе извън състава.

В този мач Бразилия излизаше за първото място в групата, а Камерун – за да брани своята чест.

Много силен момент преди началото на двубоя бе всеобщото изпяване на бразилския химн – играчи, треньорски щаб, фенове по трибуните, дори малките деца, които изведоха футболистите на Бразилия, пееха акапелно химна на страната домакин на световния форум.

В началните минути Бразилия започна надъхано в атака, докато съперникът показваше неориентираност в защита. На няколко пъти звездата Неймар бе изпуснат в опасна близост до вратата на Шарл Итанже. Въпреки това до 10-ата минута Камерун показа, че няма да се даде лесно на домакините на турнира. В 9-ата минута пред тима на Фолкер Финке се откри шанс да обстреля вратата на Сезар. Ено стреля от 13 метра, но топката се отби в тялото на Давид Луис и излезе в корнер.

В 15-ата минута стана факт и първото спорно съдийско решение – Алан Ниом избута грубо Неймар до ъгловото флагче, но Йонас Ериксон не порица неспортменската му проява с червен картон.

Зико: Провалът на Испания трябва да е за урок на Бразилия

Бившият нападател на Бразилия Зико е на мнение, че футболистите на "селесао" могат да си извлекат полезен урок от случилото се с национ...

Натискът на Бразилия даде плод в 17-ата минута, когато Муканджо загуби топката, Луис Густаво прати кълбото почти успоредно на голлинията в наказателното поле на Камерун. Оставеният непокрит Неймар се възползва по най-добрия начин от сервираната топка и опъна мрежата на Итанже за 1:0.

В 20-ата минута Неймар показа, че е гладен за още голове и стреля силно от воле, но камерунският страж се намеси добре. Минута след това при нова бразилска атака се получи разбъркване в наказателното поле на Камерун, като Неймар отново бе потърпевш на неспортменско поведение – нападателят бе дръпнат за фланелката, но съдията не отчете нарушението.

Минутата бе 26-а, а Камерун изпусна чудесна възможност да се върне в мача, след като Жоел Матип нацели гредата. Само секунди след това обаче резултатът бе изравнен. Ниом преодоля Дани Алвеш, влезе в наказателното поле и с пас ниско по тревата намери Матип, който не сгреши – 1:1.

Попадението окрили "неукротимите лъвове", които заредиха неспирни атаки към вратата на Бразилия. Грешките им обаче бяха следени отблизо от звездата на «селесао» Неймар, който дебнеше за такава. В 34-ата минута детето-чудо на бразилския футбол доказа, че може сам да решава мачове. Нападателят на Барселона получи пас от Марсело, напредна и от около 15 метра стреля безпогрешно и подлуди «Ещадио Насионал Мане Гаринча». Това бе гол №4 за бразилеца в турнира, който го изведе начело сред голмайсторите.

Парейра: Треньори и футболисти стоим зад Фред

Техническият директор на националния отбор на Бразилия Карлос Алберто Парейра защити централния нападател на "селесао" Фред. Последният...

В добавеното време Бразилия сътвори чудесна скоростна атака, която не бе завършена по най-добрия начин от Хълк.

Равносметката за първото полувреме бе, че Бразилия бе по-добрият и по-организиран отбор в сблъсъка. Владението на топката също бе в полза на "селесао" - 62/38%. Въпреки това Камерун не играеше като обречен и създаде няколко опасни ситуации пред вратата на Жулио Сезар.

В 47-ата минута Фред пробва мерника си по посока вратата на Итанже, но стражът изби в корнер. Две минути по-късно обаче нямаше кой да спре силно критикувания нападател, който нямаше гол до този момент в турнира. След продължително разиграване в половината на Камерун Луиш центрира, а Фред засече топката с глава за 3:1. Въпреки това радостта от попадението на Фред бе помрачена от факта, че той бе реализиран при съмнение за засада.

71-ата бе последната минута на Неймар на терена в този мач – нападателят напусна терена, място му зае Вилиан. Фолкер Финке също направи смяна, пускайки Уебо на мястото на Абубакар.

В следващите 10 минути играта се накъса и нищо стойностно не се случваше пред една от двете врати. Така до 84-ата минута, когато резервата Фернандиньо на свой ред се разписа във вратата на Итанже, правейки резултата 4:1 в полза на Бразилия. Това сложи край на спора окончателно и определи, че "селесао" ще бъде лидер в своята група "А" и ще срещне Чили в следващата фаза. 

Сколари: Няма да уредим мача с Камерун

Според селекционерът на Бразилия Камерун заслужава уважение, дори след като отпадна от Световното. Тази вечер "селесао" играе срещу афр...

 

СТАТИСТИКА

КАМЕРУН – БРАЗИЛИЯ 1:4

0:1 Неймар 17'

1:1 Матип 26'

2:1 Неймар 34'

Тиаго Силва: Искаме купата не по-малко от нашите фенове

Феновете на Бразилия и журналистите трябва да помнят, че ние футболистите също желаем силно да спечелим титлата на Световното, заяви ка...

3:1 Фред 49'

4:1 Фернандиньо 84'

Мач от група "А"

Начало: 23.00 часа

Камерун: 16. Шарл Итанже, 3. Никола Н'Кулу (к), 7. Ландри Н'Гуемо, 8. Бенджамин Муканджо (58’Сали), 10. Венсан Абубакар (72’ Уебо), 12. Анри Бедимо, 13. Ерик Максим Чупо Мотинг( 81’ Макун), 17. Стефан М'Биа, 18. Ейонг Ено, 21. Жоел Матип, 22. Алан Ниом.

Селекционер: Фолкер Финке

Луис Ван Гаал: Страх ме е от Бразилия

Селекционерът на Холандия Луис Ван Гаал няма желание да играе с Бразилия на 1/8-финалите от Световното първенство. За тази цел "оранжев...

Бразилия: 12. Жулио Сезар, 2. Дани Алвеш, 3. Тиаго Силва (к), 6. Марсело, 4. Давид Луис, 7. Хълк (63' Рамиреш), 8. Паулиньо (46' Фернандиньо), 9. Фред, 10. Неймар (72' Вилиан), 11. Оскар, 17. Луис Густаво.

Селекционер: Луис Фелипе Сколари

Жълти картони: Ено 11', Сали 76', Мбиа 80'

Червени картони: Няма

Съдия: Йонас Ериксон (Шв.)

Стадион: "Ещадио Насионал Мане Гаринча", Бразилия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com