Loading...
Skip to Content

Красиви умове: Българските олимпийци по математика

  • Красиви умове: Българските олимпийци по математика
    Снимка: Сдружение на олимпийските отбори

С един златен, един сребърен и четири бронзови медала се върнаха българските ученици от Международната олимпиада по математика, която се проведе в Чиба, Япония. Първенецът в поредния успех за България, взел златото, бе Марин Христов. Той е 11-ти клас в СМГ в София. От същата гимназия сребърен медал получи Иван Тагарев (12 клас), а с бронзови отличия се прибраха от Япония още Веселин Маркович, Ангел Христов, Божидар Димитров и Илияс Номан. От Actualno.com се свързахме с Марин, който да ни разкаже за състезанието и за това как е спечелил златния приз. 

Адреналинът не те пуска

Най-напред медалистът споделя, че през цялото време на състезанието, е изпитвал много високи нива на адреналин. “В тези два дни адреналинът почти не те пуска. Усещаш, че си попаднал на място, което ще изисква максимума на възможностите ти и се стараеш наистина да дадеш всичко от себе си”, казва Марин Христов.

“Подготвям се целогодишно, няма как да бъде иначе. Но месецът преди Олимпиадата е най-важен. Тогава се събираме на тренировъчен лагер, който е черешката на тортата, крайната фаза на всички усилия, които математиците полагаме”, разказва още Марин. Той споделя, че на самите финали се изправят един срещу друг изключително силни математици, но към цялото “уравнение” на успеха се включват още няколко фактора. Те са: нотка късмет, моментна форма и психическа устойчивост - трите допълнителни съставки на доброто класиране.

“Често се случва по време на състезанието за момент късметът ти да не проработи - да ти се падне задача, за която не си толкова добре подготвен, колкото за другите. Тогава е съдбоносно важно да не се предадеш, да не изпаднеш в паника и притеснение и да продължиш напред. Защото и факторът “време” е изключително важен”, коментира математикът. Допълва още, че олимпиадата му е дала възможност да се сприятели с много хора от цял свят, да се докосне до една интересна и невероятна култура. “Беше ми интересно да попадна в японския свят, да разглеждам техните сгради, да се потопя в едно ново за мен като светоусещане място”.

Марин Христов донесе златото на България

Бъдещето пред математиците

За бъдещето си 11-класникът споделя, че все още не е избрал държава, в която да учи. Но със сигурност ще се занимава с математика, “най-вероятно комбинирана с информатика”. На самата Олимпиада е имало и задачи, които са предполагали и теоретично мислене, свързано с алгоритмите, подобно на онова, което се изисква в софтуерното инженерство. Това също е възможна кариера за победителя.

“Конкуренцията за нашите възпитаници в последните години е голяма. Ние винаги получаваме медали, борбата за златният медал обаче е много оспорвана. Да спечелиш медал на олимпиадатати отваря директно вратите в престижните западни университети. Шансовете ти за успех за драстично повишени - учениците ни знаят това и правят всичко възможно да спечелят колкото се може, толкова по-високо отличие ”, казва гл.ас. Стоян Боев от Американския колеж в Благоевград, който е от хората, които подготвят нашият отбор, заедно с проф. Станислав Харизанов от института по математика и информатика към БАН.

Кариерният път на българските таланти по математика по-късно често стига до работа в големите хедж фондове. “Финансовият сектор има голяма нужда от тях, тъй като умението да изграждаш математически модели е доста търсено и високо заплащано. Много малко хора могат да правят точни математически модели, а това е ключово”, казва Боев. Втората по популярност сфера на реализация сред математиците е, разбира се, ИТ сектора. Боев също отчита, че в последните години има едно много хубаво явление на Олимпиадите - по време на тренировъчните лагери у нас, за да помогнат в обучението идват и активни бивши олимпийци, които са на близка до учениците възраст и доскоро самите те са били състезатели. Те “черпят опит от техните батковци. И тази приемственост много ме радва”, казва той.

Изключителна приемственост към най-младите таланти демонстрира и Vivacom, чиято кампания Операция “Жълти стотинки” две издания поред събира средства за тях. В десетото юбилейно издание на кампанията, телекомът дари над 53 000 лева на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки, с които да подпомогне подготовката на младите таланти на страната. Vivacom помага на деветте отбора по природни науки от 2019 година. До момента вече са дарени над 100 000 лева за участието на олимпийците в международни състезания.

Още от Формулата на успеха :