2000 лв.? Бълха ги ухапала дрогираните шофьори

6721
2000 лв.? Бълха ги ухапала дрогираните шофьори
Снимка: БГНЕС

Новините за катастрофи с дрогирани и пияни шофьори стават ежедневие. Скоро новина ще бъде, ако катастрофиралите шофьори не са употребили никакви подозрителни субстанции.

Каквито и масирани проверки да организира МВР, явно нещо в мерките куца. И това най-вероятно е размерът на санкциите, който изобщо не стряска нарушителите.

Тези санкции вероятно са били адекватни във времето, в което са създавани, но към днешна дата - надали. Ето, срещу 2000 лева гаранция съдът пусна ученичката Диана Мандакова, блъснала 5 коли в столицата. Била е с 1, 9 промила алкохол, както и дрогирана с кокаин. И, забележете, наблюдаващият прокурор иска мярка "задържане под стража", защото вижда опасност извършителката да повтори деянието си, но съдът мисли другояче.

"Извършеното от нея деяние е с висока степен на обществена опасност. Наблягам на обстоятелството, че същата е шофирала след употреба на кокаин и алкохол. Тоест - има умисъл”, алармира наблюдаващият прокурор Любомира Апостолова. И това е точно така. Високата степен на обществена опасност е видима всеки божи ден из улиците на София, по магистралите, а вече дори и по междуселските пътища. Народът се дрогира и напива като за последно и няма сила, която да го озапти.

Ако се вгледате в снимката на това 18-годишно момиче, няма да откриете нищо ученическо, но това е друга тема. Дрогата в училище също е голяма тема, но по нея нито МВР, нито МОН желае публичен дебат.

По същото време се случва и още една катастрофа - по-парадоксална и още по-знакова. Дрогиран водач удря друг дрогиран водач на столичния булевард "Сливница". Би звучало като виц, ако не беше деяние с възможен фатален край. Когато и двамата водачи са под въздействие на наркотици, няма как да не се запитаме дали този бръмчащият до нас на светофара е чист или е замезил леко, преди да седне на волана.

Освен че и двамата шофьори са дали положителна проба за наркотици, единият е бил и пиян.

Ден след ден растат жертвите от безумието на такива хора. Милен Цветков беше убит, стоящ с колата си на светофара. Подобни случаи има всяка минута в столицата, макар и без фатален край. Във всички големи и малки градове трепят деца и старци по пешеходните пътеки. Единственият сигурен начин да не станеш жертва на тази война е да си седиш вкъщи. Всеки министър на вътрешните работи прави по едно или по няколко гръмки изявления по темата и с това се приключва. МРВ постоянно обявява някакви акции, някакви превенции, но резултатът е по-скоро обратен - броят на дрогираните и пияни шофьори расте. А възрастта им пада!

Очевидно нещо не е наред. И това е точно размерът на наказанието, което провинилите се трябва да понесат. Той изобщо не ги стряска. Например, глобата от 2000 лева за човек, който може да си позволи кокаин, е едно нищо - джобните пари за серия от дневни дози. Ако е 50 000, може и да се позамисли дали да седне зад волана.

Същото е и с употребилите алкохол. Ако мерките бяха адекватни - например съдене по бързата процедура и 3 месеца обществено полезен труд, пияните водачи ще изчезнат като с магическа пръчица.

Нека кандидатите за народни представители да помислят и по този въпрос, когато обещават разни неща. И реално да направят необходимото.

Ако не го направят, ако държавата продължава да толерира и употребата, и търговията с наркотици, ще имаме всички основания да подозираме законотворците в обвързаности. От онези, към които води една бяла линия.

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com