80% интелигенти, 80% дебили плюс няколко страхливци - купища умрели

17964
80% интелигенти, 80% дебили плюс няколко страхливци - купища умрели
Снимка: БГНЕС

Който учи, той ще сполучи. Българинът не учи, но си мисли, че ще сполучи. Не, той е убеден, че ще сполучи. И си кара така, докато идващата срещу него светлина се превърне не просто в бързия влак, ами във влакът, който го размазва по релсите.

Да, за коронавируса говоря. И не, нямам предвид само редовият българин. Имам предвид държавата в лицето на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

Според д-р Кацаров, който като министър представлява държавата, ваксинирането срещу COVID-19 е лична отговорност.

Да повторя – д-р Кацаров е лицето на държавата, когато говорим за здраве. Всъщност, в съвременната правна наука няма единно определение що е то "държава". Но има категорично единно разбиране – държавата е това, което същестува, след като всички хора, обединени по няколко принципа (език, територия и т.н.), отделят регулярно по нещо от себе си (данъци), за да може да живеят заедно въпреки различията си, а когато тези различия доведат до сблъсък, държавата т.е. това, което съществува благодарение на данъците на всички, които плащат, да каже как да бъде решен проблемът и сблъскващите се да се съгласят на решението, защото това е по-добрият начин, отколкото да се избият един друг, за да разберат чий интерес ще надделее.

На база това разбиране, д-р Кацаров е човекът, който трябва да зададе решението на пандемията от коронавирус в България. Тук и сега. Може да не е той, ако не иска да е министър, обаче не виждам да не иска.

А защо той да не дава решение, ще кажат тези, които го харесват или които мислят като него без да го харесват? Защото ако решението е всеки сам да се оправя, тогава всеки за какво плаща да има държава? Припомням – държавата трябва да даде решение, когато явно няма обществено широко съгласие! Ако не иска и не може, тогава държавата не трябва да съществува.

Има ситуации и проблеми като този с коронавируса, при който лесни решения няма. В такива ситуации има много позиции, много гледни точки, с много стойностни аргументи, които се сблъскват, както и с много глупави, които дори не си заслужава да им се обръща внимание. Който обаче иска лесни решения, не става министър. Черно и бяло няма, лесно няма, но има нужда накрая да се зададе курс и да се поеме отговорност. Защото като не се решава даден проблем, той не изчезва - просто почваме да даваме по един самолет жертви дневно, с тенденция самолетът да става все по-голям!

Стойчо Кацаров и служебното правителство, на което е член, не поемат отговорност за решението за България на най-големия проблем, с който светът се е сблъсквал от началото на века поне. Това е моето мнение и то не е формирано само от прословутото вече интервю на Кацаров в сутрешния блок на Нова телевизия. Кацаров публично вярва във ваксините като решение на проблема (бел. ред. - друг е въпросът какво решение, дали с тези ваксини да спрем вируса или да спрем натиска върху болниците, което е съвсем различно, в такъв случай намаляваме с много тежките случаи, а това пак е голям успех), но по никакъв начин активно не работи тази му вяра да се превърне в действия. Няма информационна кампания, която да е добре обмислена и да представлява буквално план за война, а не единични инициативи за смартчасовничета. България се намира във война и основният враг е липсата на доверие! По същия начин беше и при предишния здравен министър проф. Костадин Ангелов, който направи вътрешни срещи с главните редактори на различни медии да го съветват за информационна кампания в началото на януари, 2021 година и кампания така и не се появи до края на мандата на третото правителство на Бойко Борисов. Без стратегия война не се печели!

Задачата не е лесна. Но ако не искаш изобщо да се захващаш с нея, тогава става невъзможна. И щом е така, няма нужда да ти плащаме да се правиш, че я решаваш! Когато решението е такова, че ще е същото и без теб, и без държава, тогава поне да си спестим плащането за присъствието на държава! Поне да има доблестта тази "държава" официално да каже "оправяйте се сами, ние си балансираме".

България отдавна е в положение, в което всеки вярва, че е изключително прозорлив и мислещ, но всъщност няма как да е така - ако беше, на матурите щеше да има повече 6-ци, отколкото 2-ки. Доказа го и много добре скорошен репортаж на БНТ. Вижте го ТУК и само го поставете на тема коронавирус – същата картинка ще се получи.

п.п. Това за дебилите нали помните кой го каза? А помните ли, че Слави Трифонов преболедува и пред Бойко Василев в БНТ каза, че след това се е ваксинирал? Помните ли, че в края на август, 2021 година Румен Радев също каза, че се е ваксинирал - буквално ден след казаното от Трифонов? Бойко Борисов също се ваксинира, публично, след като преболедува. Нали уж всички в България са наясно, че българските политици са тарикати и първо гледат да спасят себе си? Един път можем да се поучим от техни действия и не го правим ...

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com