Ако Ваня Григорова имитира Костадинов, ще изгуби - от самия него

12843
Ако Ваня Григорова имитира Костадинов, ще изгуби - от самия него
Снимка: БГНЕС

Човек трябва да следи изборите от съвсем скоро, за да мисли, че всичко, което се случва около последните, е норма и вечно си е било така. Вярно е, че през годините сме се нагледали на какви ли не свинщини и сетивата ни са се тествали многократно до претръпване. Но погледът, насочен към изминалите седмици, би трябвало да види една широко отворена врата, която води политиката директно към токсикологията. 

Най-напред, Ваня Григорова никак не демонстрира, че е политик от ново поколение, след като още в първия си пост започна да говори за "либералния ла*ном*т", който бил включен на макс срещу нея. Причината: иска да опровергае атаките срещу нея, че е била подпомогната от "ромските квартали" и е стигнала толкова напред заради купен вот оттам. За да разсее тези съмнения, Григорова изброява квартал по квартал какви гласове е спечелила. 

Първо, да цитираш спечелени гласове на избори с потресаващо ниска избирателна активност никога не е повод за гордост, дори да са надвишили на места тези на опонента ти. И двамата всъщност споделяте едно и също прегрешение: че не можете да мотивирате никой извън обичайните гласуващи, което общо взето означава, че не се отличавате качествено от предишното поколение политици. Все още не се е появил онзи лидер, който да превърне изборите в работа на мнозинството, а не на малцинството - и докато го няма всички хвалби са излишни.

Второ, проблемът с поста на Ваня Григорова е, разбира се, в обръщението, с което той започва. Написаното ме води към мисълта, че тя всъщност не разбира основното си (а може да се окаже и единствено) предимство пред Костадинов. То е в това, че поне до момента тя имаше имиджа на не толкова радикален политик в сравнение с него, и като такъв се предполагаше, че има шанс да увлече повече гласоподаватели, понеже радикалните са вероятно вече изчерпани или приближават лимита си. Тъкмо такъв впрочем е страхът на Костадинов. И когато Григорова твърди, че той ѝ е попречил и не ѝ е дал подкрепата си, би трябвало да се сеща за причината: голямата угриженост на същия, че в нейно лице на "Възраждане" би могла да се появи конкуренция, която да успее да намери по-широка подкрепа. Само че ако Григорова започне да говори с лексиката на Костадинов, нищо подобно няма да се случи. Ще стане обратното: той ще я претопи. 

Но нека все пак кажем нещо и за отсрещната страна; за тези, които Григорова обвинява. Това с кварталите, което изглежда толкова я е жегнало, е последен проблем. Доста по-безцеремонни бяха други нападки: да кажем, безкрайните подигравки за изражението на лицето ѝ, нещо, което очевидно трудно може да се контролира и особено на фона на безизразни корумпета с пет клишета за пред камерите и обръч от фирми зад тях не е най-големият проблем на света. Още по-неприятен беше опитът тя да бъде представена за някакво просто нелепо същество, което дори не по политически, а по сексуален път "превзема" електората си - ето и цитат по темата на Веселин Калановски, избран за общински съветник на ПП-ДБ: "Нека да си кажем нещата по-простичко - аз много харесвам опонента на Васил Терзиев. Госпожа Григорова. Тя е една чаровна, усмихната дама. Аз като мъж няма начин да не я харесвам. [...] ...генната смесица между различни етноси винаги ражда визуално красиви резултати, само че в неделя, колкото и симпатична да е госпожата, не отиваме на конкурс за манекенки, независимо колко са устати." За тази тъпа смесица от сексизъм и расизъм Калановски после се извини и извинението му не беше кой знае колко по-интелигентно от обвинението.

И ако впрочем Григорова се бе захванала именно за тази атака и бе реагирала остро на нея, а не както сега, по метода "Костадинов", щеше допълнително да насочи симпатиите в своя полза. Може би я страх обаче, че ще са "либералните" симпатии. Но вече е късно, което пък значи - вероятно закономерно.   

 

Автор: Райко Байчев 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com