Бежанците - гореща политическа стока!

3811
Бежанците - гореща политическа стока!
Снимка: БГНЕС

Нагнетяването на напрежение по отношение на бежанците трябва моментално да спре. Това е категоричното ми мнение след медийната, а и не само, истерия от петък насам (25 ноември).

Изключително важно е да се запитаме как стигнахме от история с болни от краста и малария хора до бунт "с камъни и дървье". И да се замислим какво стои зад думите на някои политици от 25 ноември насам.

Идеите в стил "да се оправим" - пак опасност "да ни оправят"

България да се раздели на шест области, които да се управляват от избирани с изцяло мажоритарен вот управители, защото и без това 28 об...

Например – защо Бойко Борисов толкова бързо обяви бунтът в бежанския лагер в Харманли за организиран? Кой печели от организиран бунт там и чий рейтинг отива нагоре, когато "бунтът бъде потушен"? Защо лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов повтаря като латерна пред всяка медия, че в регистрационно-приемателния център в Харманли има нелегални мигранти? Не се ли намират там единствено хора, които са в процедура за установяване може ли да получат бежански статут т.е. България е приела, че може да минат процедурата и не ги е върнала моментално на Турция? Ако не се намират само такива хора – защо не биват връщани или в Турция, с която имаме споразумение за реадмисия, или в Афганистан, с коготo също имаме такова споразумение? Какво пречи да бъдат връщани – само бюрокрация ли или нежелание, за да се ползва политическият ефект от бежанците? Какво правят сценаристи на "Шоуто на Слави" на митинги заради бежанците – след като референдумът им за приемане на мажоритарна система за избор на депутати в два тура с абсолютно мнозинство не се превърна моментално в закон заради 12 000 гласа по-малко? Система, която всеки политолог и политик с малко повече акъл отрече, но за която Иво Сиромахов и Цветан Цветанов си гукат нежно-нежно – видя се много ясно от записи като ТОЗИ.

Всеки от нас да го затворят на място, в което може да живеят нормално 300 души, но има 3000, ще се изнерви и ще стане агресивен. Всеки от нас ще е агресивен, ако знае, че лекарят, който може да му помогне, има още 2999 пациенти. И за да не се стига до такова напрежение, трябва да има предварително планиране, да има предвиждане до какво може да се стигне, да има държава. Трябва, но няма.

При криза абсолютно винаги е редно да си задаваме следния въпрос: КОЙ ИМА ИЗГОДА? Кой има изгода, когато съвсем скоро предстоят предсрочни избори и трябва да се трупа рейтинг? Нека да следим процесите, вместо да изпадаме в истерия. Защо не изпаднем в истерия, че от 4 млрд. лева, откраднати от КТБ, само 400-450 млн. лева щели да бъдат върнати по официална оценка? Мен лично това ме прави по-истеричен – че същите тези, които ни окрадаха парите, ни бутат към SS-овски мерки по отношение на мигрантите и ни карат да се държим като зверове! И не издумват и дума как кражби като КТБ си остават там някъде, в историята, как съдебна реформа няма т.е. няма справедливост и вървим по пътя на съдия Линч. Само че стигне ли се дотам, тези, които си играят по темата, накрая могат да я изпитат на гърба си!

Автор: Ивайло Ачев

Директорът на бежанския център в Харманли: Пречката да затворим са човешките права

Хората, които търсят закрила, не се третират като престъпници и затова регистрационно-приемателните центрове са от отворен тип. Пречкат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Разглобка: "Турски поток" пресъхва за пред хората

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com