​Слави не дойде да защити лично референдума, почти всички политически лидери също не се появиха

6402
​Слави не дойде да защити лично референдума, почти всички политически лидери също не се появиха
Снимка: БГНЕС

В Националния дворец на културата днес (24.11.) се проведе среща между представителни на Инициативния комитет на референдума - сценаристите Тошко Йорданов и Иво Сиромахов - омбудсмана Мая Манолова и представители на парламентарно представени политически сили.

В рамките на срещата депутати от ГЕРБ, БСП, БДЦ, АБВ и дошлият самостоятелно Радан Кънев, лидер на ДСБ, разговаряха със сценаристите на Слави за мажоритарния вот, задължителното гласуване и намаляването на субсидията на политическите партии.

Относно референдума: Манолова забрави, че е била от БСП, адвокатствала на гражданите

Защото над 2,5 млн. души казаха „да” на смяната на системата от пропорционална на мажоритарна. Фактът, че само 12 000 гласа...

Самият Слави Трифонов не дойде на срещата, както всички очакваха, за да защити лично референдума, иницииран от него и екипа му. Журналистите нямаха възможност да задават и въпроси на участниците в срещата. Така остана без отговор и въпросът на Actualno.com дали със 7000 гласа може да бъде избран един депутат с мажоритарния вот в два тура с абсолютно мнозинство, така че на практика всеки по-заможен бизнесмен ще може да влезе в парламента?​ В законопроекта на Мая Манолова, изготвен точно заради референдума, е предвидено райониране на едномандатни региони, което по груба сметка ще оставя около 26-27 000 имащи право на глас във всеки район, а при избирателна активност около 50 до 60%, 7000 гласа за избор на депутат ще са достатъчни.

​Повечето от присъстващите представители на партиите изразиха готовност да подкрепят решенията на националния референдум, какъвто беше и първоначалният замисъл на срещата - партиите да декларират готовност да приемат решенията на референдума в рамките на това Народно събрание.

Интересно е, че след като взе думата и каза своето мнение за референдума, лидерът на ДСБ Радан Кънев демонстративно напусна залата - защото дискусията се водеше от сценаристите сякаш е телевизионно шоу. Преди да напусне, лидерът на ДСБ каза следното: "Страшно много хора ме питаха обвинително защо ще дойда днес. Няма решение на българския народ - за добро или лошо, решение няма. Дали този референдум ще произведе правно действие зависи от българското Народно събрание, защото не достигна прага да бъде задължителен. Аз не съм гласувал на референдума, смятам това за много важно разграничение. Направил съм го с тази цел - да има отговорен политически дебат. Симпатизирам на идеята за мажоритарен избор, но това трябва да бъде решено от това Народно събрание. Волята на мнозинството от избирателите на референдума е несъмнена, но не е задължителна. Дискусията е много далеч умряла".

"Българският народ със сигурност има право да говори назидателно на своите избраници. Хора, които се занимават с търговска дейност (бел. ред. - Шоуто на Слави Трифонов), нямат това право - не е оправдано, не е красиво и няма да доведе до нищо добро. Това не е добър тон. Можем да спорим, можем да сме несъгласни, можем да сме съгласни, но не сме съгласни да бъдат заклеймявани хора, защото са малцинство", добави Кънев, визирайки скандала с журналиста Иван Бедров.

Радан Кънев подкрепи партийната субсидия да е 1 лев на реален глас, но с определени условия - политическа реклама само по обществената телевизия. Той беше категоричен, че високата партийна субсидия е дотация за политическа реклама - затова без платена политическа реклама в частни медии!

Манолова и сценаристите на Слави внесоха мажоритарния проект

Омбудсманът Мая Манолова, придружена от представители на Инициативния комитет за провеждане на референдума на Слави Трифонов - сценарис...

Представителят на АБВ и дясна ръка на Георги Първанов - Румен Петков, изрази донякъде сходна позиция с Радан Кънев, по отношение на мажоритарната система. Кънев посочи, че подкрепя германската система - пропорционално наредени от партиите листи, които избирателят променя с преференция т.е. мажоритарен вот. Точно за такъв мажоритарен елемент се обяви и Петков. Той се съгласи и, че "сигурно голямата вина" относно недоверието в системата е на хората, минали през системата. Бившият вътрешен министър обаче е сигурен, че този парламент няма никакъв кредит на доверие да решава дали да промени изборната система - защото референдумът не прескочи бариерата да се превърне в задължителен закон и сега одобрението в него решения трябва да минат през Народното събрание и то трябва да вземе решение. "Това Народно събрание няма абсолютно никакво морално право да се занимава със стратегически за България въпроси", обобщи Румен Петков.

Петков обаче беше контриран от Тошко Йорданов, който повтори, че имало решение на българския народ, макар че референдумът не достигна необходимата бариера и не се съгласи, че районирането е непреодолима пречка пред въвеждане на мажоритарен вот с абсолютно мнозинство в два тура. Йорданов призова партиите да се опрат на законопроекта на Мая Манолова, а Иво Сиромахов директно заяви, че подкрепата на АБВ за референдума е предизборен трик. "Много се плаша, когато се каним на дискусия, но се оказва, че единственото правилно мнение е моето", отвърна Петков с унищожителен удар на твърдението на Сиромахов.

Позицията на ГЕРБ, изразена от Цветан Цветанов, не беше по-различна от досега заявяваното - ГЕРБ подкрепя трите "да" на референдума.

​През цялото време камера на Actualno.com излъчваше на живо срещата както в сайта, така и в нашата ​Facebook страница. Вижте какво казаха участниците в нея във видеото.

Слави Трифонов: Не могат да ни спрат

Днес Централната избирателна комисия излезе и обяви своето решение, че референдумът няма задължителен характер. ЦИК знаят каква е истин...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com