Белослава е виновна, но други са за линч, драги хейтъри

20557
Белослава е виновна, но други са за линч, драги хейтъри
Снимка: Instagram

Когато се надигне хейт, най-добре е човек да поизчака той да отмине и тогава да си каже мнението, за да не бъде залят с помия. Случаят с Белослава обаче е толкова показателен за нивото ни като общество, че няма нужда от чакане - то няма да помогне. Злобата, разяждаща душата на клетия българин, няма скоро да отмине.

И каква по-удобна мишена за нея от една известна личност, която с нищо друго не се е посрамвала до момента? Случаят с Белослава за пореден път показа, че много лесно съдим и никак не искаме да мислим, преди да се произнесем. Приравнихме случая до този с Максим Стависки, който остави момиче инвалид за цял живот, както и с куп други, завършили трагично. Да, Белослава не е невинна. Но не е убила никого. Докато крясъците по неин адрес могат да я убият със сигурност.

ОЩЕ: Арестуваха певицата Белослава за шофиране в нетрезво състояние

Така че ето ви едно мнение, различно от цунамито, предизвикано от хиляди "сърдити граждани" и заляло Фейсбук в последното денонощие.

Ако тя, злобата на редовия българин, можеше да произвежда електроенергия, нямаше да имаме нужда нито от АЕЦ. Щяхме да сме първи в света по износ на ток.

Само погледнете социалните мрежи - няма повод, по който да не се лее омраза. Имаш успехи - мразят те. Не успяваш да се изкачиш на върха - пак те мразят. Не те мразят само ако раздаваш пари, но и тази теза е спорна донякъде.

Царе сме на злобата, дай ни да изливаме хейт денонощно, но за прошка - не ни търси. Така си живеем в едно озверяло полуобщество, привикнало да го захранват с полуистини и да му се точи някакъв полуживот.

Този коментар в никакъв случай не е в защита на подпийналата шофираща Белослава. Той е в защита на човешкото, доколкото е останало у всеки от нас. Той е в защита на състраданието, наричано още емпатия, което би трябвало да има у всеки хомо сапиенс. В защита на способността да видиш един казус от всичките му страни, за което вече се иска и малко интелигентност.

ОЩЕ: Белослава с първи думи след ареста

Ако махнем настрана факта, че Белослава е известна и че има общо с кампания за трезво шофиране, какво ще видим, за бога? Една жена е празнувала рожден ден и не е преценила достатъчно разумно факта, че почерпена не бива да сяда зад волана.

Ако беше мъж, щяхме да му простим - правил се е на мъж, по-точно - на бабаит. Отива му някак си. Дори да е 45 кила и да се напива от половин бира. Докато жена - ааа, как не я е срам, тя за каква се мисли, да кара пияна, че и да отказва кръвна проба, аман от тия известните, дето всичко им е позволено.

Дори в поста си, в който се извиняваше на вярната си публика и едва сдържаше сълзите си, Белослава беше анатемосвана и бичувана от коментиращите.

Хора, тя се извинява, не ви пита какво мислите за шофирането в нетрезво състояние! Когато човек събере сили да са извини, значи осъзнава грешката си. Да бичуваш някой, молещ за прошка, че те е разочаровал, е повече от дивашко. Питекантропско е.

Но нали сме си дивашко племе - дайте да я овъргаляме първо в смола, после - в перушина, че да си знае за друг път какво я чака. То и по света е така - известните ги разпъват на кръст дори за най-малкото провинение.

Да караш пил безспорно е много голяма грешка. Но сериозна част от българските шофьори правят точно така - денонощно, от десетилетия, без никакви угризения. И е факт, че или контролът е афиф, или наказанията явно са твърде леки, след като това продължава. Много често - с фатален резултат.

Вместо да се фокусира общественото внимание към това какви санкции да има за шофиране в нетрезво състояние и как се прилагат, с какъв резултат, то се насочва главно към известните хора, хванати в подобно прегрешение. Помните случаите с Иван от "Сблъсък", с Андре Токев и с кого ли още не - жадното за сензации наше общество лягаше и ставаше с тези истории, като че ли от тях зависят светлите му бъднини.

По-умно би било същото това общество да изисква от управниците законови промени, които наистина да въведат сериозни санкции и ефективен контрол. Самите управници да дават пример, защото е публична тайна, че "знаеш ли ти кой съм" не е просто лаф - на някои винаги им се разминава и никой не научава за провиненията им. Да изисква от тях и реално, ефективно и строго възпитание на подрастващите, защото вече имаме и 16-годишни алкохолици. Да изисква и да контролира равенството пред закона, защото някои винаги са си по-равни от другите - и преди, и сега.

Същият този хейт или поне част от него следва да се насочи и към контролните органи - добре, спрели са Белослава, ама надрусаните копеленца по "Черни връх" колко пъти спряха? Нощем, пък и денем, софийските булеварди са снимачна площадка за екшън. Падна жертва и Милен Цветков, и стотици невинни момичета и момчета, баби и майки, които някой напушен или нашмъркан е отнесъл на пешеходна пътека.

Хайде да се запитаме - ако не караше Белослава луксозно "Ауди", а раздрънкан "Опел", ако не беше толкова популярна, а някаква обикновена женица от квартала, дали щяха изобщо да ѝ обърнат внимание униформените?

Ето по тези линии трябва да се гневим, защото убийствата са ежедневие. На тези убийци обаче никога не научаваме имената. Първо са следствена тайна, после се влачат дела с инициали и много рядко някой пътен екзекутор става обект на публичен линч.

Белослава е виновна, разбира се, недопустимо е това, което е сторила, но осъзнайте, че други са за линч. Хората с власт, която ползват само и единствено за своя изгода и хич не им дреме дали някой някого е утрепал, карайки пиян.

Ще се съглася моментално с всички упреци към певицата, ако тези, които ги изричат, се закълнат в децата си, че никога, ама абсолютно никога след няколко чашки не са ходили до магазина с колата за още питие за ЧРД.

Ще се закълнете ли, драги хейтъри?

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com