X
 
 

"Демократична България" – кога ще се научите?

12863 21
photo of "Демократична България" – кога ще се научите?
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com
Вчерашните местни избори и по-точно тези в София категорично показаха, че "Демократична България" (ДБ) не просто изпусна златен шанс, за да покаже напредък, а и по-страшното – че или не може и знае как, или не иска.

Като погледнем резултатите на кандидата на ДБ арх. Борислав Игнатов и тези на кандидата на "Спаси София" Борис Бонев, сумарно те са абсолютно реална конкуренция на Мая Манолова. Каквото ще да говори Манолова и нейните поддръжници, някои от които уважавам много като хора и които познавам лично, тя си остава с печата от времето на Пламен Орешарски – тогава, когато обясняваше КОЙ стои зад Делян Пеевски. Тези времена, в моите очи, категорично са показали завинаги какъв политик е Манолова – с висок говор и много пърхане пред медиите, но количеството и качеството на думите ѝ изобщо не отговарят на количеството и качеството на свършеното.

В този смисъл, ако една много добре разпознаваема организация като "Спаси София" и политическа партия със сериозен потенциал в столицата като "Демократична България" се бяха обединили, то Йорданка Фандъкова наистина щеше да се притеснява на балотаж. Но от ДБ за пореден път се изложиха като кифладжии – искаха непременно да си имат кандидат, а не да подкрепят друг, извън тяхното лоно - след като Бонев се кандидатира пръв и далеч преди демократите да имаха човек!

Защо? Щеше нещо да ви се накриви шапката непоправимо, ако бяхте подкрепили човек, който не сте издигнали лично? Нали уж се целите в граждански мислещите, в хората с прогресивни идеи – какво по-прогресивно от това ново, свежо лице, без политическо бреме, с интересни идеи? Или в крайна сметка вие, демократи, няма да излезете от сянката на Фондация "Америка за България"? Давате ли си сметка, че 65% от вота за Бонев идва не от привърженици на традиционно познати партии? И още нещо - 20% от вота му е от хора с основно и по-ниско образование, според "Галъп Интернешънъл". Причината за това лично аз виждам в неуморното обикаляне на "Спаси София" по места в столицата от три месеца - пример за това бяха кварталните пазари! Борислав Игнатов през това време къде ходеше - на високо интелектуални дебати, където кой повече можеше да спечели от известната вече целева група?

Буквално преди дни успях да гледам филма Brexit, с Бенедикт Къмбарбач в главната роля. Филмът не ме изненада с нещо особено, защото нещата, които се разкриват там, ги знаех още от скандала с Cambridge Analytica – много преди в България този скандал да се появи по-широко в новините, бях писал материали за него! Но във филма излезе нещо конкретно, което не знаех с пълна точност – точно тези техноманипулатори са привклекли с посланията си 3 млн. души, които по принцип не гласуват! И затова накрая кампанията в подкрепа на Brexit спечели.

Това е начинът да печелиш – с визионерски размах. Борис Бонев беше този допълнителен актив за ДБ, който в Brexit се оказаха тези 3 млн. души. Но от ДБ не го използваха, след като имат ясни примери точно от Запад – Запада, който постоянно цитират за всичко.

И при това положение не може човек да не се замисли – вие, другари-демократи, можете ли да мислите или някой ви казва упорито какво да мислите, за да ви държи на едно постоянно ниво – на лаещото политическо куче, което все да е моралният глас, за да се помръдва лекичко статуквото тук и там в полза на чужд интерес, но никога да не тръгне истински и непреодолимо в полза на интереса на българското общество? Двата варианта са еднакво плашещи! Покажете, че има и трети – опровергайте ме! Излезте и кажете честно какво стана на срещите със "Спаси София" за единна кметска кандидатура и какво не стигна за разбирателство?! "Спаси София" да го направи също – ясно, категорично и без недомлъвки! Защото иначе ГЕРБ, с мантрата "да не дойдат комунистите" (а те са си все на власт, с бодигарда на Тато пръв демократ), ще векува и вие, демократи, им помагате постоянно! Ако ще е така, закривайте се по-добре още сега!

Автор: Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Кой не скача е червен 17 Кой не скача е червен преди 2 седмици Профил на трол?
  АМАН ОТ СИНИ БОКЛУЦИ! АМАН ОТ ДЕСНИ ШАМАНИ!
 • ciklop50 17.1 ciklop50 преди 2 седмици Профил на трол?
  АМАН ОТ ЧЕРВЕНИ ДРИШЛЬОВЦИ, АМАН ОТ ЧЕРВЕНИ ДРЪНКАЛА, ... другарю!
  : 5 !
 • Габи 16 Габи преди 2 седмици Профил на трол?
  Не знам някой да е особено изненадан от издънката на ДБ
 • Мамба 15 Мамба преди 3 седмици Профил на трол?
  Хората на олигарха Иво Прокопиев се провалиха за пореден път, но надали някой е очаквал нещо друго все пак.
 • Демократ 14 Демократ преди 3 седмици Профил на трол?
  Това че съм гласувал за вас, господа от ДБ, не означава, че може да ме манипулирате със забранителни анонси. Вие не разбрахте ли най-сетне, че демократичният електорат се състои от свободомислещи и добронамерени хора, че печеливш за такива хора е единствено пътят на позитивните и градивни послания, че харизматични за тях са само онези широко скроени личности, които умеят да обединяват и да сплотяв виж още ›› ат и че политически фигури, които проповядват максималистична принциалност, а имат ченгесарско-копойска природа и ругателен стил на говорене ,като например генерал Атанасов, са на практика зловредни ? Не виждате ли, че именно те отблъскват голяма част от добронамерените хора и на практика разбиват единството на демократичния електорат ?
 • Октомври 14.1 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  Без тия господин демократ/ПЛУТОКРАТ/. ВАШЕТО ВРЕМЕ Е ИЗТЕКЛО ВЕЧЕ. ЗАЕДНО С другите от КЛИКАТА 10111989 СТЕ ЗА НАРОДЕН СЪД. И това не е огромното ми желание. Огромното ми желание.Огромното ми желание е да бъде БЕЗ НИКАКВИ .... за..ВИЕ ОБЯВИХТЕ ВОЙНА НА НАРОДА/Член*5/ НИКАКВА.... за вас.
  : 14 !
 • Октомври 14.2 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  Вашите престъпления в завършващият етап на приватизацията , ликвидирането на промишлените и Отбранителни мощности на Р.България Изобщо ЛИКВИДИРАНЕТО В Н.Р.България ЗАЕДНО С другите от КЛИКАТА СА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ЗА КОИТО НЯМА ДАВНОСТ. ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА Н.Ф. И СТОМАНАТА.
  : 14 !
 • Демократ 13 Демократ преди 3 седмици Профил на трол?
  Това че съм гласувал за вас, господа от ДБ, не означава, че може да се обръщате към мен със забранителни призиви. Вие не разбрахте ли най-сетне, че демократипният електорат се състои от свободомислещи и добросърдепните хора и че печеливш за такива хора е единствено пътят на позитивните и градивни послания, че харизматични са само онези широко скроени личности, които умеят да обединяват и да сплотя виж още ›› ват, а политически фигури, които проповядват максималистична принципност, а имат ченгесарско-копойска природа и ругателен стил на говорене ,като например генерал Атанасов, са на практика зловредни, защото отблъскват добросърдечните хора. Именно те на практика разбиват единството на демократичния електорат.
 • Анонимен 12 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Ачев!? Мисли повече преди да пишеш! Реално, ДБ с нищо не превишава другите партии! Същия стремеж към власт и също без демокрация! И нищо няма да се промени! Не виждаш ли, че Спаси София е нещо по-друго, поне засега? Власт, заради самата власт не е необходима за България! Щом няма искане за разделение на властите и мандатност във властта, целите са ясни! И стига демагогия!
 • Октомври 11 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  Колко долно actualno. Карикатурата ви в прас прес. Така значи го извъртате , така. Ама той и джамбаски ги защитава СЕМЕЙНИТЕ ЦЕННОСТИ. вие не се *бавате със сидеров, а с ВСИЧКИ НОРМАЛНИ ХОРА НЕ ПРИЕМАЩИ ИЗВРАТЕНИТЕ есейски ПСЕВДОЦЕННОСТИ. Зашото ако сидеров беше от НАШИТЕ , а не от вашите то СЕГА ситуацията щеше да бъде коренно различна и трудно щяхте да си пръскате либерално/извратените идеологии виж още ›› .
 • Стефан 10 Стефан преди 3 седмици Профил на трол?
  ДБ не са нито алтернатива, нито нещо ново в политиката, а просто едно слуги на олигарските около Капитал.
 • Октомври 9 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  Как е възможно да има стойностни хора в дсб , че атанасов да ги изгони ? АМИ НЕ Е ВЪЗМОЖНО. Да припомня , че к. таков го привлече желю желев и силно се надявам , че скоро и тези от снимката , цялата Клика 10111989 да ги привлече. Да сте си заедно м. драганова.
 • Лили 8 Лили преди 3 седмици Профил на трол?
  Никога няма да се научат, правят грешка след грешка, заслепени от алчност и власт. На тези избори ДБ за пореден път доказа, че няма власт нито в управлението на София, нито в управлението на държавата.
Нагоре
missing image
Дневен хороскоп за 20 ноември

Овен Това е ден, в който с лекота ще усвоявате нови знания. Проявената мъдрост ще ви носи плодове дълго време. Телец Това е ден, в който творческата...

Последно в Актуално