Местни избори 2019: Вижте първите резултати

30769
Местни избори 2019: Вижте първите резултати
Снимка: БГНЕС

Първият тур на местните избори в България приключи, а както изглежда към момента, на много места ще има и втори тур – за избор на кмет.

В София печели ГЕРБ, което беше очаквано, но ще има балотаж. Засега Йорданка Фандъкова води с около 35-38% според екзитполовете, а Мая Манолова се движи в рамките на около 25-28%. Трети остава кандидатът на "Демократична България" Борислав Игнатов, с около 12 – 15%, а лицето на "Спаси София" Борис Бонев е четвърти, с около 9-11% подкрепа. Ангел Джамбазки е пети, с почти два пъти по-малко подкрепа от Бонев. Изключително интересно е дали общо гласовете на Игнатов и Бонев ще са повече от тези на Манолова, като вероятността за това е много голяма и със сигурност ще предизвика много коментари как двете страни – "Демократична България" и "Спаси София", не намериха път за общ кандидат, който да има реален шанс да отиде на балотаж.

Що се отнася до листата на общинските съветници, ГЕРБ получава подкрепа горе-долу колкото има и Фандъкова, дори с тенденция да е малко по-ниска – около 30-33%. Интересен факт е, че листата на БСП може да победи тази на „Демократична България” (ДБ), т.е. традиционната градска десница да остане трета. Засега разликата в тази битка е около 1%, като червените водят със 17-18%, а ДБ е с 16-17%.

Това е резултат от много работа, от много хъс – доволни сме, коментира пред БНТ Борис Бонев, който не даде коментар по същество за никакви политически противоречия, макар че каза следното: Не приемаме късното обявяване на кандидати, ние бяхме три месеца преди изборите на терен, обещаваме за следващите избори да започнем още по-рано. Той обаче наблегна на това, че вероятно влиза в общинския съвет, а колегата му Гергин Борисов също има шанс.

Във Варна Иван Портних печели, но не е ясно дали той няма да успее да спечели още сега. Различните екзитполове дават победа на Портних от между 47 – 52%. На второ място, приблизително наравно с около 14-16% са Костадин Костадинов от "Възраждане" и Анелия Клисарова от БСП - бивш министър на образованието при Пламен Орешарски.

Подобна е ситуацията в Кърджали, където досегашният кмет Хасан Азис е съвсем близо до границата от 50% и може и да няма балотаж там.

В Пловдив изглежда борбата е кой да отиде на балотаж, макар че тя няма да е крайно ожесточена, както беше в един момент през деня. И тук ГЕРБ печели, с около 30-33% води кандидатът им Здравко Димитров, който досега беше областен управител. Според различни данни втора е Дани Каназирева с 20-тина процента, а Славчо Атанасов е с 14-16%.

При общинските листи ГЕРБ печели – с около 26-29%, Съюз за Пловдив, който издигна Каназирева, е с 9-10% по-малко.

В Русе е една от най-жестоките битки. Кандидатът на БСП Пенчо Милков засега е първи, с 31-33%, а втора е Диана Иванова от ГЕРБ, с около 26%. В Общинския съвет обаче подкрепата за ГЕРБ е малко по-голяма - около 29%, а БСП е с малко над 25%.

В Плевен победата засега е за досегашния градоначалник Георг Спартански, с между 38 и 43% подкрепа. И тук обаче нещата отиват на балотаж – вероятно с кандидата на ГЕРБ Мирослав Петров, който изостава с над 10%. В Общинския съвет победата отново е за ГЕРБ - с около 25%, БСП е втора с малко под 20%. Повече подробности вижте в този материал!

В Благоевград битката за победата е сериозна. Досегашният кмет Атанас Камбитов води, с малко над 30%, а зад него, с около 23% е Румен Томов. При Общинслкия съвет отново ГЕРБ печели, с около 28%, а БСП остава на второ място, с под 13% подкрепа.

Убедителните големи победи на ГЕРБ

Очаквано, в Бургас победата на Димитър Николов е безепелационно, въпросът е само с колко. Всъщност и тук има големи разлики, но най-ниският му резултат е около 65%, а има данни за почти 75%. С едноцифрена подкрепа са Николай Тишев от БСП и Бойко Миразчийски от НФСБ, а повече подробности можете да видите в този материал! За Общинския съвет ГЕРБ изглежда ще има пълно мнозинство – с над 50% подкрепа, а другите по-големи сили ще са БСП и Движение "България на гражданите", като там разликата се движи в рамките на около 1% и е възможен обрат.

Във Велико Търново отново победата е за ГЕРБ, като досегашният градоначалник и председател на Организацията на общините в България Даниел Панов печели на първи тур, с малко над 56% подкрепа, а кандидатът на БСП Весела Лечева остава с двойно по-малко подкрепа. Партията на Бойко Борисов е първа в старопрестоплния град и за Общинския съвет, с около 42-44% за листата с общински съветници, а БСП остава с двойно по-малко подкрепа. ВМРО е на трето място, с малко под 9%.

В Стара Загора първите резултати излязоха най-късно - там също картината е категорично в полза на ГЕРБ, вижте подробности в този материал!

Изборна активност

Като цяло в страната избирателната активност не е впечатляваща, като засега се очертава общо да е подобна на много други вотове в страната – за около 45%, но може да е и по-голяма, като към 17:30 часа беше малко над 42%. Впечатление прави Област Смолян, където е възможно активността да е над 60%.

Балотажът

За да спечели на първи тур, кандидат за кмет трябва да получи повече от половината от действителните гласове. В сметката на действителните гласове влиза и гласуването с "Не подкрепям никого".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Нинова за номинацията на Йончева от ДПС: Зависимостите лъсват

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

От днес можем да подаваме е-заявления за гласуване в чужбина

Има ли връзка Бойко Рашков с обвинените за контрабанда?

Изненада: ДПС издига Елена Йончева за евродепутат

Антон Кутев: Самоиздигането на Главчев за външен министър беше тежка грешка

Бивш земеделски министър: Ако мотивите за смяната на Вътев са актуални, то Главчев изобщо не е трябвало да го назначава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика