X
 
 

Дългът към истината и поуките от "Чернобил"

14152 27
photo of Дългът към истината и поуките от "Чернобил"
Снимка: Getty Images / Guliver
Aко oще не сте го гледали, то вероятно сте поне подразбрали, че след "Игра на тронове" HBO пусна нов сериал, твърде близък до нас и твърде важен за споделената ни със СССР история - "Чернобил". Този сериал се гледа по различен начин по целия свят. За масовата американска публика е нещо зрелищно, но вместо със зомбита, с радиация и соцекзотика. За жертвите на аварията - болезнено припомняне на събитията от 26 април 1986 г. За вероятно половината източноевропейци - въздъхване, че онези времена са свършили. За другата половина източноевропейци - вероятно пропагандна война на Америка срещу Русия, измислици, русофобщини, поредното легитимиране на Запада през атаките срещу комунизма.

Тези спорове ще оставим на хората, които ще си ги водят - макар, че е ясно, че предварителното отношение, което човек има към онази епоха, така или иначе ще определи и отношението му към сериала. Друго обаче е важно: в последния епизод имаше една хубава реплика на професорът по ядрена физика Валери Легасов. Застанал пред трибунала, водещ делото за аварията, и отговорен да обясни какво е предизвикало аварията в Чернобил, той каза:

"С всяка лъжа сме в дълг към истината. Рано или късно този дълг се плаща."

Ние впрочем казваме нещо сходно у нас: "С лъжи може да стигнеш далеч, но не може да се върнеш обратно". 

Казаното, макар и по повод избухване на реактор, е валидно в много по-широк контекст. Натрупването на лъжи изглежда  безопасно на политическият елит; интересът им към лъжата стига до там дали има опасност някой да ги прати в затвора - и щом стигнат до спасителния бряг на "не е морално, но е законно", както често ставаше с "Апартаментгейт", въздъхват спокойно, сигурни в необезпокояваното им бъдеще. 

Само че не става така; струпването на лъжи винаги водят до определен тип експлозия - тя просто не е мигновена, а със закъснител. 

Лъжите на Прехода избухнаха в многомилионна емиграция. 

Радиацията на фалшивите новини и обратното на тях - лъжите на неолибералния елит - избухнаха в огромна бразда, която раздели маниакално българското общество. 

Лъжите на вестниците избухнаха срещу самите тях - в отлив на читатели и краят на хартиените издания. 

Лъжите на властта - колкото и бавно да става - все повече оформят бъдещия ѝ край, който се отлага единствено поради липсата на алтернативен играч: в момента, в който той се появи, краят ще стане възможен.

Лъжите на брокерите винаги избухват в пукване на имотния балон, рано или късно.

Лъжите на социолозите се обърнаха срещу тях и доведоха до спад на доверието към проучванията им.

Лъжите на Цветанов се обърнаха срещу него и той попадна в парадокс, от който нямаше как да избяга.

В политическите среди винаги се мисли, че лъжата е прекият маршрут към успеха, супер магистралата, по която минават толкова много хора, че вече има задръстване, а от теб зависи дали да назначиш катаджията, който да те глоби за високата скорост. Но няма как: дългът към истината винаги се плаща, независимо от радиацията на измамата. 

 

Автор: Райко Байчев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 3 от 5. Гласували общо: 10 потребители
 • Анонимен 14 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  И докато гледате Чернобил и цъкате в почуда от лекотата, с която съветския режим с няколко подписа е решавал съдбата на хиляди, помислете на какво е способен сегашният режим в България...Обследване на конструкциите на Първи блок на АЕЦ Белене още 2005г. показва масови пукнатини по цялата дебелина - т.е.пълна негодност за доизграждане и НЕК или е била заблудена и подведена или буквално рекетирана виж още ›› от руснаците.
 • районът на БЕЛЕНЕ е с висока!! сеизмична опасност 14.1 районът на БЕЛЕНЕ е с висока!! сеизмична опасност преди 4 месеца Профил на трол?
  Премълчава се бетонната площадка Белене, че е пропукана от големите наводнения в района, а отработените отпадъци от Козлодуй продължават да се трупат и това ядрено бунище вече носи рискове и за здравето и за националната ни сигурност
  : 5 !
 • Неродените деца са истинските жертви на Чернобил 13 Неродените деца са истинските жертви на Чернобил преди 4 месеца Профил на трол?
  онова цяло поколение деца, обречени да НЕ се появят на бял свят - хиляди жени не само в СССР прекъсват бременността си, за да не родят дете с малформации - хората тотално губят доверие в държавата. Това се наблюдава само у нас или в държавите от Източния блок. Колко са случаите на аборти през месеците след аварията в СССР не се знае, но информацията за държави в Европа плашеща - има значител виж още ›› но покачване доброволно прекъсване на бременността дори в държави като Дания, където количеството радиация не е високо според официалните данни. Има прекъсване на стотици бременности, които са били желани в Италия и в Гърция и България са над 4000 неродени бебета - Чернобил предизвиква психосоциален стрес, който води до отказа на хиляди майки, намиращи се в различни краища на света, че децата им ще се появят на бял свят с животозастрашаващи малформации. И това се случва и след аварията във Фукушима, Япония. Но има и хиляди детски смърти на новородени часове след като проплакват - умират от сърдечна недостатъчност и цироза заради радиацията, на която са изложени майките - т.нар. от лекарите "чернобилчета" - хиляди деца, починали от ракови заболявания, заради ядрената катастрофа.Призракът на Чернобил продължава да ни преследва и днес с БЕЛЕНЕ
 • Анонимен 12 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  АЕЦ “Белене” Цената досега:cutt.ly/HinzKO
 • Аврам 11 Аврам преди 4 месеца Профил на трол?
  И аз изгледах филма и съм изумен! Сякаш разказва за американското общество днес.Всички теа лъжи, коварства, лицемерие, кариеризъм.... Да не би нещо да са сбъркали?
 • Русонефил 11.1 Русонефил преди 4 месеца Профил на трол?
  Крадцът вика дръжте крадеца. Дори и това не ка го измислили рукофилите. Кохипате само нацистката пропаганда
  : 8 !
 • Македонецъ 10 Македонецъ преди 4 месеца Профил на трол?
  ТОВА Е КРИМИНАЛНА ГЛОБАЛИЗАЦИЯ ИЗГРАЖДАНА ОТ ШАЙКА ПЛАНЕТАРНА ШАЙКА РАЗБОЙНИЦИ. Човечеството е в огромна беда. Защото въпреки всички това Човечеството ще му се наложи да се Глобализира , зашото СИЛАТА ЩЕ ни СТОВАРИ ТОВА КВАНТОВО ПРЕПЯТСТВИЕ. Намираме се в ситуацията , че тази Глобализация ТРЯБВА ДА И СЕ СЛОЖАТ РЕШИТЕЛНО СПИРАЧКИ И РАЗРУШИ , За да се Глобализираме Отново.
 • Македонецъ 9 Македонецъ преди 4 месеца Профил на трол?
  Важното е да бъдеш БОЕЦ до КРАЙ. ВЪН ВСИЧКИ ВРАЖДЕБНИ МИГРАНТИ ОТ БЪЛГАРИЯ/Р.МАКЕДОНИЯ И РЕГИОНА. ЗАБРАНА НА гей Сбирщини като тази днес в София която трови въздуха и в цяла България.. ПО ТЕЗИ ДВЕ ТОЧКИ НЕ МОЖЕ ДА ИМА никакъв КОМПРОМИС. С ДРУГАРСКИ БНО ШИПКА ,В.С. ВАСИЛ ЛЕВСКИ И ВСИЧКИ НАЦИОНАЛНО ОТГОВОРНИ СИЛИ ВАШ ДРУГАР Октомври.
 • Македонецъ 9.1 Македонецъ преди 4 месеца Профил на трол?
  Но най СТРАШНИЯТ ВРАГ Е ВЪТРЕШНИЯТ. Атлантическото и ислямското нпо ВЪН ОТ РОДИНАТА. ЗАМЕСЕНИТЕ Български Граждани/ки са Врагове на Народа. Мисля , че е ясно обаче трябва да го напиша.
  : 2 !
 • Кети 8 Кети преди 4 месеца Профил на трол?
  Марги, как да ти се отговори, като само в единия си постинг си допуснала 25 грешки?! Затова, имам само един въпрос към теб - До къде успя да изкласиш, имаш ли поне основно образование?
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Като не можете да отговорите по смисъла и не искате да видите горчивата истина, тогава се хващате за правописни грешки. Предпочитам истина с правописни грешки, отколкото лъжа и демагогия без грешки
  : 3 !
 • Анонимен 7 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  По- опасна от изкуствения интелект е само естествената простотия и колективното малоумие на двете дежурни в Актуално русофобни СОРОСии Деби и Барбара.Не вярвате?По-долу има техни коментари,моля!
 • Севар 6 Севар преди 4 месеца Профил на трол?
  Хе, Лайкучка Драганова пак пусна чипса :)) Най-голямата ядрена катастрофа, направиха САЩ в Хирошима и Нагасаки, Маргей. При това напълно съзнателно и целенасочено. А това в Чернобил беше просто авария, последствията от която са силно преувеличени. И филмът не е за да разкаже за тази авария, а за да се хули по Русия и социализма. В Сирия, например, американците избиха много повече хора, а "уда виж още ›› рната вълна" отекна в Европа повече отколкото това в Чернобил, ако има с какво да се замислиш..... А само Сирия ли е?
 • Русонефил 6.1 Русонефил преди 4 месеца Профил на трол?
  И какво ме интересува Хирошима. Да не ме е валял на първи май радиационен дъжд от Хирошима? Русофилските патрЕоти много сте се загрижили за сирийците, а като бягат от войната тук ги гонита и връзвате със свински опашки. Кого мислште, че заблуждавате. Единствената ви цел е да служите на чужда държава.
  : 8 !
 • Бакунин 5 Бакунин преди 4 месеца Профил на трол?
  Чета и не мога да повярвам ! Тук пишат комунисти , а не българи ! Вие имате ли мозък , простаци ? Знаете ли какво причини Чернобилската ядрена катастрофа ??? Никакви книги , никакви филми не могат да опишат ядрения апокалипсис !!!! Колко време ще продължава това ? Разчитате на къса памет ? Срещу българите беше извършено чудовищно престъпление ! Комунистическите главатари се снабдяваха с чист виж още ›› а храна и вода от Бразилия и Аржентина , а ние хрупахме радиоактивна хана и пиехме заразена вода и , дори , им направихме първомайска манифестациа под топъл радиоактивен дъжд !!!!! Лъжеха ни ! Свикнахме с чернобилския рак , рак , рак ......
 • vdch 5.1 vdch преди 4 месеца Профил на трол?
  Лъжата "Последствията от Чернобил" е една от двете най-големи на XX век. Другата тяма да ти я кажа, защото се предвижда затвор. Колкото до България жертвите са цифром и словом 2 (две) Григор Стоичков и Любомир Шиндаров. Бяха осъдени защото казаха истината. Облакът с радиация мина над Швеция и заобиколи България. Радиационния фон се повиши до около 0,20 микросийвърта/h при ежедневен 0,15. виж още ›› Има един доктор Босевски (агент Вихър), който в пасквила си „Българският Чернобил". манипулира с термини като "бекерели" и "горещи частици". Ако има закони - той трябва да лежи в затвора за всяване паника сред населението.
  : 10 !
Нагоре
Последно в Актуално