Година по-късно: Какво направи КАТ, когато на тепсия им се дават сигнали за джигити на пътя?

19874
Година по-късно: Какво направи КАТ, когато на тепсия им се дават сигнали за джигити на пътя?
Снимка: БГНЕС

"Позволявам си да Ви препратя съобщение писано преди година и изпратено до част от медиите, без ответен отговор от тях". Така започва писмо, получено на редакционната поща на Actualno.com. То продължава по следния начин:

В момента съм в чужбина, но случилата се тежка катастрофа с поредните отнети невинни души, отново ме накараха да се запитам десетки въпроси, които и преди година в написаното дълго и подробно писмо съм засягал, чийто отговори и решения зависят от далеч по-високи постове от един пътен полицаи или областен началник на КАТ.

Мир на душите, на загиналите!

24.08.2021 12:50

Взех решение да пиша на част от медиите с единствената цел да споделя, и да засегна една болна тема. Става въпрос за всички своеволия на шофьори, които ежедневно, ежечасно проявяват и бих казал недостатъчния контрол или може би проблема е в начина по който този контрол, би трябвало да се осъществява.

Аз съм млад човек и както на много хора, работата ми е свързана с шофиране. Често съм зад волана, но съм принципен човек и е крайно огорчаващо ежедневно да виждаш как около теб други водачи проявяват наглост, неуважение, арогантно поведение, а в много от ситуациите, бих казал, че застрашават с действията си не само своя живот, но и живота на други хора. Всичко случващо се ежедневно, не ме остави безучастен и взех решение да инсталирам видеорегистратор в колата си. Исках с него да записвам не само случващото се на пътя, но и да отделям тези моменти, в които се извършва каквото и да е нарушение на Закона за движение по пътищата, било то – минаване на червен цвят не светофара, неспиране на пешеходна пътека, неподаване на светлинен сигнал (мигач) и други.

За огромно съжаление, се оказа, че аз, като гражданин, проявяващ по този начин вид протест срещу безобразното шофиране и застрашаване на човешки животи, в крайна сметка в рамките на 5-6 месеца, съм заснел над 500 нарушения от различно естество. Взех решение, да направя публична група в социалната мрежа Фейсбук, в която група да публикувам всеки един сигнал, без значение колко важен или маловажен е той. След като е качен в групата, то това означава, че има нарушение на правилника за движение, а същото не е неволно и е или от непознаване на Закона, или от небрежно поведение и невъзпитано отношение на водачи на моторни превозни средства … или пък, става въпрос за манталитет, защото масовото нарушаване на Закона за движение по пътищата, недостатъчния контрол от страна на пътна полиция (а защо, ще споделя по-долу), води до все по-чести пътнотранспортни произшествия, които завършват и с фатален край в дадени моменти. И всичко това, защото до някаква степен, няма и контрол … ДА ! Разбира се, че трябва да има и самосъзнание, но когато го няма … мисля, че невъзпитаните, трябва да се възпитават !

След няколко месеца в които е активна групата, казваща се "НАРУШИТЕЛИ НА ПЪТЯ", има качени над 450 сигнала, а много от тях предстоят да бъдат публикувани. И всички тези сигнали от различно естество са заснети само от едно лице, чиято дейност въобще не е свързана със заснемане на нарушения на пътя и не цели това, а по-скоро ежедневното пътуване по пловдивските улици (понеже по-голямата част от видеата с нарушения са заснети в Пловдив (но и не само), те принуждава да се сблъскваш с отвратително поведение и наглост на част от водачите на моторни превозни средства!

Заедно със създаването на въпросната група, беше отправено официално писмо-покана до КАТ Пловдив, а също така беше писано и до централата на КАТ в София, с молбата и предложението групата да се следи от служители на пътна полиция, те сами да се самосезират и да налагат санкции на позволилите си да направят нарушение. Официалният отговор на две от писмата изпратени във времето до КАТ Пловдив (само от там има отговор, от централата в София нямаме никаква обратна връзка) е, че има създадена работна група, която, уж, следи за публикуване на видеата, и би налагала санкции на водачите. За съжаление, по неофициална информация и от поведението на пътни полицаи, след споделяне за самоинициативата, като отговор от тях получих лаконична усмивка, споглеждане, което ме довежда до мисълта, че не само, че липсва контрол, но и дори и някой да се опитва да промени нещата към по- добро, просто в тази държава … няма как да стане.

п.п. Какво се случва и колко нерви трябва да има човек, за да прехвърли собствеността си на МПС в КАТ, и какво коства, като цяло, а аз съм тръгнал да говоря за контрол и нарушения … А, да не говорим отвратителното обслужване, занемарената база в която се работи (или поне части от нея) и грубото социалистическо обслужване).

И като става дума за контрол … в какво се осъществява той? В това пътните полицаи да те проверят дали имаш платена застраховка "Гражданска отговорност"; дали имаш винетка; да контролират чрез камери скоростта и други подобни, които в никакъв случай не са маловажни! Но какъв контрол се прилага по време на самото движение и начина на шофиране? Някак вече липсата на просто един мигач се приема за съвсем нормално, след като това само по себе си е нарушение, да не говорим, че в конкретни моменти самите полицаи си позволяват да не спазват закона, а когато станат свидетели на това, какво си казват … самите служители на реда реагират така: "А, един мигач … голяма работа ….". Да, добре, обаче, това трябва да е въпрос на навик, мисля аз. Не става въпрос, че не си си пуснал мигача на място, на което е очевидно, че ще завиеш, а това да ти е навик, че трябва и си длъжен да го правиш, защото в ситуация, в която трябва да има светлинен сигнал, а няма, защото си забравил … води до ПТП, например. Колко водачи са глобени за липса на мигач? А това е МНОГО често срещано явление! Та, това наистина е най-малкото … ами неправилното изпреварване, агресивното шофиране, опасните маневри, неспирането на пешеходни пътеки … всичко това води до едно … като стане белята … да се питаме, но какво стана, защо стана … а проблемът е много по-дълбоко в нещата. Своеволията на по-голямата част от българските шофьори, както и на други водачи от чужбина, например … като дойдат в България, какво ли си казват … ще му подхвърлим две банкноти по 10 евро в колата на полицая и няма да имаме проблем, и ще си правим каквото ни дойде на ум … всичко това води, рано или късно, до много проблеми … Добре, че напоследък има полицаи, които не се поддават на това отвратително поведение, да си затворят очите срещу някаква сума пари, а в основата си да пуснат свободно и безнаказано човек, който при всички положения все някога ще направи беля на пътя, след като поведението му е такова.

Чрез социално отговорна платформа на име "Гражданите" може да се публикуват нарушения, да се сигнализира за различни проблеми в съответния град и така, зависи от какво естество е дадения проблем, той до стигне до правилното място за неговото бързо разрешаване. Колко бързо в действителност е, това е друга тема на разговор, но ще Ви споделя какво се случва, ако решите да проявите гражданска съвест и подадете сигнал за нарушения на пътя, подпишете го и изпратите до пътна полиция. След приблизително около месец ще бъдете повикан в сектор "Пътна полиция", за да подадете сигнала писмено, да обясните, да се подпишете, нищо, че вече сте го направили електронно. След това, нарушителят ще бъде издирен и след време ще бъдете привикан отново, за да се подпишете на съставения акт, в присъствието на нарушителя. Какво се случва тогава? Закани за побоища, убийство и така уважаваните ни майки … Пътна полиция допуска точно това – среща с мен (този, който е проявил гражданска съвест и е подал сигнал за нарушение) и насреща нарушителят (който е готов, ако не да ме убие, то да ме набие???!!!), защото е направил нарушение, аз съм го заснел и сигнализирал и това ще му коства 1000 лева глоба и три месеца лишаване от книжка. Ама, хей … правиш нарушение, и то сериозно (колкото и да не го проумяват някои) … трябва да си понесеш наказанието. Но, обяснявай ти на хора, които нямат никакво самосъзнание.

И ако Пътна полиция няма времето и средствата да прилага необходимия контрол, нека да се вземе пример от развити европейски държави, и като много добър пример е статията ТУК.

Нека се даде възможност да се подават сигнали свободно и да не се налага да има конфликтни ситуации при подаване на сигнал. Но, за да се стигне дотам, то определено са нужни дълбоки законови промени, които всъщност вероятно не са правени от времето на моята баба … Дълбоко се съмнявам, че на хората, заснели нарушения и сигнализирали за тях, от примера в статията по-горе, им създават неудобства и главоболия. Не им … но това е в една развита държавица …

То да ти се отще да подаваш сигнали и да проявиш съвест … та живей си с простотията, нищо, че не си простак! Нямаш право! НЕ! Имаш право, но дори и да искаш да протестираш … системата не ти позволява, системата те убива или ако не го прави, то поне те принуждава въобще да не се захващаш. По думите на един полицай, каза ми: "Моето момче, аз ако бях на твое място и повярвай ми, знам добре как стоят нещата с подаване на сигнали и цялата бюрокрация … НИКОГА няма да се захвана да подавам сигнали! После да ме викат за сведения да ми губят времето, а пък и след това в съда да се явявам, като свидетел …" Ами, да! Да допълня … ако всичко мине добре и ми се разминат конфликтът и псувните с нарушителя, подпишем акта и си тръгнем … та, след това, ако той реши да заведе дело, мен отново ще ме привикат в съда, защото … аз съм този който е подал сигнала и Пътна полиция се води по моите сведения.

Докато не се промени нещо мащабно, не се възпитат невъзпитаните хора, в частност шофьори, за съжаление ще има все повече загинали, ранени и НАРАНЕНИ хора …

ДАНО! Ама надали! Или ще боли или ще е след години! Промяната имам предвид …!

Автор: Марио Меров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com