Хартиената коалиция се наигра с машините: ПП-ДБ разширяват влиянието си

12586
Хартиената коалиция се наигра с машините: ПП-ДБ разширяват влиянието си
Снимка: БГНЕС

Нямахме никакво намерение да гласуваме за Васил Терзиев на първи тур и с отвращение на втори, но след като Делян Пеевски излезе да говори как машинното гласуване трябва да се отмени, стана ефект на бумеранга. Това изявление в анализите след като местните избори приключиха (вижте резултатите по места) доста точно обобщава до какво доведе машинната свинщина, забъркана от ДАНС и ЦИК.

Печеливши и губещи

Ясно е, че ПП-ДБ са големите печеливши. София е тяхна – в общинския съвет резултатът е съкрушителен, а Васил Терзиев води с много и едва ли е възможно да не е следващият кмет на столицата. Но не е само това – Варна и Пловдив също са под въпрос за ГЕРБ, като особено в морската столица партията на Борисов е на прага на много болезнена загуба. Ако все пак там ГЕРБ спечелят, ще е с помощта на "Възраждане" - Костадинов готов ли е за първа лопата от политическо погребение след като тръгна точно от Варна?

Ако резултатите от местните избори са лакмус за следващите парламентарни, то Борисов и Пеевски трябва да се чувстват притеснени. Каскадата с машинното гласуване определено не е в тяхна полза – и ще трябва да се прави анализ.

КОЙ?!

По въпроса с машинното гласуване остават важни въпроси. Те са следните:

  1. Ако е вярно, защо зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов снима с телефон процедурата с кодовете? Лично действие или поръчано от някого?
  2. Ако е поръчка, от кого?

Категорично съм на мнение, че стореното от Стойнов по никакъв начин не компроментира машините за гласуване. Асен Генов го обясни доста добре, в две отделни публикации. Първо – що е то хеш код. Хешингът е метод за еднопосочно кодиране. Това означава, когато кодираме нещо, да не можем да го разкодираме. Кодът е 256 бита, което означава, че покрива 115 792 089 237 316 195 423 570 985 008 687 907 853 269 984 665 640 564 039 457 584 007 913 129 639 936 варианта. Това е конкретно число и е по-голямо от броя на всички атоми в обозримата вселена. (ПОДРОБНО ОБЯСНЕНИЕ). Второ – Стойнов снима неща, които не са важни (изграждане на софтуер, който е криптиран), защото важните "неща" за опазването на софтуера (хешове, ключове и пр.) се пазят в и от ЦИК. Доказателство, че е така – след като ДАНС пишат доклад каква опасност е за националната сигурност извършеното от Стойнов, той защо не е веднага арестуван? Отговорът е прост – няма достатъчно основание!

Политическият ефект обаче е съвсем различен – буря, която влияе на нагласи скоропостижно. Печелившите вече ги посочихме – логично е човек да си помисли, че те стоят зад тази буря. Има обаче едно голямо, ключово несъответствие – глашатаят, раздухващ бурята, е Пеевски. Той е инструментът – и ако ПП-ДБ го държи, значи наистина сме се прецакали нечувано и конспирацията е толкова голяма и добре изградена, че се чудиш как така от хора, направили немалко политически гафове. Или накратко казано - Кирил Петков добре се е научил в Харвард! Ако пък Пеевски тях държи изцяло, също – да, предвид сглобката сигурно има много хора, които вярват в това. И все пак, когато се стига до наистина важни червени линии, не изглежда ПП-ДБ да клякат веднага, както би следвало. Пример е сагата с "Лукойл" - там има голяма баница за разпределение и ПП-ДБ не дават на Пеевски да я обере.

Освен това – да не забравяме Бойко Борисов. Той и Пеевски са биз-бизе, но когато дойде ред да се спасява кожа, тогава ти си на първо място. Магнитски си е гилотина, която е вдигната и там братя няма. Няма как катастрофа в София, предстояща такава във Варна и разбъркване на картите в Пловдив да е нещо, което Борисов да е планирал. В момент, когато е изключително важно той да вземе повече власт на национално ниво, отстъпление на местно ниво значи чао на тези надежди.

В голямата картина да не забравяме и Румен Радев. Все пак ДАНС е служба, в която той влияние има. И може да играе играта "аз не печеля, но и ти ще го отнесеш".

Или пък фамилията на Васил Терзиев се оказа много по-силна, отколкото сме предполагали?

Но най-вероятно си е да е изпълнение на приказката "когато нещо лети като патка, кряка като патка и с*ре като патка, значи е патка". Тоест крива сметка за сметкаджиите Д.П. и Б.Б.

Със скандала с машинното гласуване някой се наигра. А резултатите – има и балотажи, ще поизчакаме. Но е ясно, че ГЕРБ се разклати сериозно в най-големите градове - София, Пловдив и Варна.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com