"Информационно обслужване" да си дослужи

10462
"Информационно обслужване" да си дослужи
Снимка: iStock/Guliver

Преди дни община Стара Загора временно ограничи достъпа до електронната система за подаване на документи за прием в детските градини и училищата заради пробив. За него се разбра от публикация на IT специалист, разработил програма, с която си осигури достъп до личните данни на 235 хиляди души от общината. Денонощие след демонстрацията на възможностите си в компютърните технологии, преодолели мерките за сигурност на системата, мъжът на име Петко Петков беше задържан и се води разследване.

Проблемът е обществено значим, както го определи кметът Живко Тодоров, и заяви, че "не е редно някой да придобива лични данни дори и да е с цел демонстрация". Прав е. Прав е и, че разработчикът на системата - държавната фирма "Информационно обслужване" АД, е на ход да даде отговор как Петков успява да преодолее заложените защити в софтуера ѝ за минути, като определя деянието си за лесна работа. Оказа се, че два работни дни не са достатъчни на фирмата за изготвяне на официално становище за конкретния проблем…

Като надникнете в сайта на държавното дружество, ще разберете, че предоставя услуги за "управление, наблюдение и администриране на системи за управление на бази данни", че е "един от водещите системни интегратори в България", "сред малкото български ИТ фирми с реални възможности за изпълнение на проекти в национален мащаб"... И куп друга информация, че са от водещите и сред малкото най-най-каквотосиискате!!!

Но един IT специалист без такива претенции показа на тази най-най-какватосиискате фирма, която компютърно обработва данните от всички избори в Република България и изгражда системи за класифициран достъп до информация, за обмен на финансова информация и т.н., че нещо много не ѝ е наред. Най-вече не може да предотвратява злоупотреби с лични данни на потребителите на различни системи на публични институции и администрации. А когато се купуват такива електронни системи, целта им е гражданите да получават услуги по по-лесен, по-удобен и спестяващ им време начин.

Как обаче "Информационно обслужване" АД информационно обслужва гражданите, общините, регистрите на лицата, заемащи висши държавни длъжности, на политическите партии, онлайн системите за нуждите на данъчната администрация и още, и още системи, разработени от специалистите ѝ, които вероятно като служители в най-най-какватосиискате фирма са най-най-каквитосиискате? Едно е сигурно - не ги обслужват с достатъчна сигурност на защита срещу злоупотреби с данни.

Петко Петков го показа - на дружеството и на всички българи. Няма да коментирам етичността на постъпката му. Вещи в материята я определят като акт на етичен компютърен хакер, който проверява сигурността на дадена информационна система. Вероятно са прави!... Защото разбрахме, че системата, в която родителите влизат да подадат заявление за прием в детски заведения и училища с ЕГН и номер на лична карта, не е защитена. А разработчикът ѝ два дни не може да разбере защо са му хакнали системата… Е, намери се един IT специалист, който е по-по-най от най-най-какватосиискате фирма, разработила и поддържаща куп електронни системи на всякакви публични институции в държавата и… им я хакна. А колко ли още могат ...

Автор: Анжелина Велчева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com