X
 
 

Задържаха "виновника" за временното спиране на системата за прием в градини и училища в Стара Загора

11507 1
Задържаха "виновника" за временното спиране на системата за прием в градини и училища в Стара Загора
Снимка: Актуално
IT специалистът, който публикува видео в социалните мрежи как стига до личните данни на 235 000 старозагорци чрез програма, която е създал, е задържан за срок до 24 часа. Заради публикацията му временно е ограничен достъпът до електронната система за прием в детските градини и училищата в община Стара Загора, в която родителите влизат с лични данни.

Задържането на Петко Петков е осъществено в следобедните часове вчера във връзка с образуваното досъдебно производство срещу неизвестен извършител по чл. 319а от Наказателния кодекс (НК) - „когато се узнава (извлича) противоправно каквато и да е инфор­мация от ЕИМ”. По основния текст законът предвижда наказание лишаване от свобода до две години, а по квалифицирания текст - от една до три години. Петков не е осъждан към момента на деянието и законът предвижда глоба от 1000 до 5000 лева.

В Стара Загора има гратисен период за паркирането

Искане за въвеждане на толеранс при при санкционирането за неправилно паркиране в източната част на града са подали граждани на горещия...

Заради видеото като превантивна мярка временно беше спрян достъпът до електронната система за подаване на документи за прием в детските и в учебните заведения в Стара Загора. Фирмата разработчик - „Информационно обслужване“ АД, извършва проверка по сигурността, а от община Стара Загора съобщиха, че системата е инсталирана на неин сървър, което я защитава от неоторизиран достъп.

Иначе към видеото Петков изрично казва, че е търсил разработчика на софтуера и така и не се е свързал с него или лице, което да разбира проблема. Той задава и въпроса колко всъщност ни пазят компании като "Информационно обслужване", след като за минути той успява да пробие сайта на Стара Загора и да вземе каквито данни го интересуват.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
    "от община Стара Загора съобщиха, че системата е инсталирана на неин сървър, което я защитава от неоторизиран достъп" - е, той тоя сървър ако е конфигуриран от третокласник, все тая, че е "техен". Проблемът не е, къде се намира физически сървърът.. Малоумници..
Последно в Актуално