Какво скрои Борисов на местните избори - нещо червено май?

12163
Какво скрои Борисов на местните избори - нещо червено май?
Снимка: БГНЕС

Играта на политическия терен става все по-интересна. Необичайното затишие в изборната нощ, когато всички очакваха Борисов да обясни провала на ГЕРБ в големите градове, говори за много неща.

На първо място за това, че може би точно това е планирал - да хариже София, но да запази участието си във властта. Да, звучи доста правдоподобно. Схемата му с Фандъкова е класика - той на много постове слага хора, които държи на ръчно управление. Но в случая е бил наясно, че няма как да реализира същия модел. Просто защото никой сериозен човек не му се връзва на каруцата и не желае да разчиства Авгиевите обори, оставащи след герберското управление на София.

Липсата на сериозен ГЕРБ кандидат обаче даде шанс на ПП-ДБ, откъдето ясно личи готовност да овладеят столицата. Избирателите на ГЕРБ сега просто не се навиха да си дадат гласа за иначе симпатичния хороводец от ледените води на Калофер, стигнал до доста по-бурните високи води в частна телевизия. Тепърва предстои да видим дали битката между тях и ГЕРБ в многото големи и по-малки градове ще е истинска или проформа.

Отказът на иначе бетонните гербери да подкрепят Хекимян със сигурност е бил предварително калкулиран от любимия им лидер. Както се разчу, той харесал Хекимян, защото лесно му се помнело името. Да, не можеш да го сбъркаш с някой обикновен Иванов или Петров, но май с това се изчерпват плюсовете.

Не стига, че им натресе неизбираем кандидат за кмет, ами сега едва ли не ги призова да подкрепят Григорова - уж за да покаже на ПП-ДБ мускули. Да, ама не. Някои дрънкат оръжие, а други просто си дрънкат. Едва ли ПП-ДБ ще се уплашат от дрънкането за балотажа - техните избиратели са съвсем друга бира и изобщо не се вълнуват от намеците на Борисов, както и от кроежите му.

Цялото му поведение около изборите много напомня на приказката за Храбрия шивач. Който всъщност изобщо не бил храбър, а просто находчив. Убил седем мухи наведнъж и си написал на колана "Седем с един удар", без да уточнява, че не става дума за хора, а за мухи. Така впечатлил дори великана, който започнал да си мери силите с него, но шивачът все надвивал - с хитрост, не със сила. Хвърлил птичка все едно е метнал камък безкрайно далеч. После стиснал буца сирене и представил това като да е изцедил вода от камък. Накрая дори цар станал - пак с измишльотини.

Храбрият шивач от Банкя открай време ни показва такива трикове. Какво обаче скрои на тези избори? Май е нещо червено, съдейки по София. Това новоскроеното обаче много прилича на ремонтите в столицата - хубаво е, но не е готово. И май не му е по мярка на Борисов. Факт е, че влиянието му намалява. Дори и да не е спазарил софийската си загуба срещу политическо оцеляване, дори и това да си е някакъв почти реален резултат, то е и напълно реален отлив от подкрепа към ГЕРБ. Влиянието на тази партия и на нейния лидер тепърва ще се смаляват, защото политиката върви по безпощадна логика - сега си на върха, но в следващ момент си доста надолу. И в даден момент си тръгваш. Или те изритват.

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Санкциониран си по "Магнитски"? Ставаш за водач на листа

Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com