Магическият портал на Борисов към Европа се затвори

18175
Магическият портал на Борисов към Европа се затвори
Снимка: БГНЕС

Резолюцията на Европейския парламент за българското правосъдие срещна особен отпор от фигури на ГЕРБ. Може да срещнете следните популярни обвинения - че цялото упражнение не е било необходимо, тъй като е "срещу България". 

Това е интересна логика. Тя предполага, че Европейския парламент е нещо като Евровизия и България трябва да се представи в най-добрата светлина, за да може въодушевената европейска публика да я подкрепя за всичко. Онзи, който се опитва да запознае европейските институции с българските кризи е клеветник, подъл човек, рушител на имидж. Не прави "добра услуга" на държавата и може да я загроби. Европейският парламент въобще не трябва да научава за нищо, и, както се казва, "Каквото стане във Вегас, си остава във Вегас". В случая - в Банкя. Преди години, когато български емигранти питаха Борисов дали когато гледа в огледалото вижда Пеевски, бях чул нещо подобно: как можело българи да злепоставят български премиер. Ще кажеш, че българският премиер може да извършва всякакви злини, а злините да се покриват с байрак и българи-юнаци. 

Изповядва се някаква инфантилна политическа логика, в която детският заговор "не ме издавай на госпожата" се прожектира върху проблеми, които никоя европейска държава не би подминала и ако подмине ще е само след оставка, разследване и затвор. Властта просто нахално иска проблемите от резолюцията - липса на правова държава, влошаване на демокрацията и чукоподобна прокуратура - да си останат само за вътрешна употреба. Да има тук-там протестчета, тук-там гняв, а безалтернативата джипка да продължава да обикаля в пътепис и монолог страната, за да може шофорът ѝ да призовава пенсионерите да кажат "Добре е" за едни 50 лева на месец. А в телевизията да се нижат безброй лъскави репортажи, в които премиерът е с реноме на страхотен медиатор между Западна и Източна Европа и без него двете въобще не могат да се срещнат и разберат. Фантастично разделени като във фентъзи с различни раси. Между расите има магически портал, пред който стои Борисов и портиерства и напътства минаващите към другата страна. А по ирония да е единственият, който не използва английски.   

За едно шкафче, едни записи и за един прокурор питаме - тези въпроси може и трябва да се задава навсякъде, все по-настоятелно. Останалото е "Нова конституция" - синоним на дългото лепкаво оставане във властта на всяка цена, дори когато оставаш в изолация от всички страни. В случая - 26 страни. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Разглобка: "Турски поток" пресъхва за пред хората

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com