Мутации в седем гени са виновни за затлъстяването

2002
Мутации в седем гени са виновни за затлъстяването

Учените обявиха категорично, че затлъстяването се дължи не просто на прекалена консумация на вредни храни и лош метаболизъм, а на комбинация от няколко генни мутации. Откритието е на европейски генетици, провели мащабно изследване сред 260 000 доброволци.

По време на проучването специалистите открили в ДНК-то на тестваните седем неизвестни до този момент гени, мутации в които водят до развитието на затлъстяване и сериозни нарушения в метаболизма.

Мъжете изчезват след 5 млрд. години

Мъжете ще изчезнат след пет милиарда години и процесът вече е започнал, предупреди водеща австралийска изследователка, предаде БГНЕС. ...

Подробна статия за изследването е публикувана в списание Nature Genetics.

„Практиката отдавна показва, че генетичните фактори силно влияят на развитието както на леки, така и на крайно тежки форми на затлъстяване. Не знаехме, доколко гените са свързани с проявяването на един или друг вид затлъстяване или незначително повишаване на теглото. Изследването ни показа, че екстремното затлъстяване се развива, благодарение на комбинация от няколко мутации, а не на една генетична грешка“, коментира Ерик Ингелсън от университета Упсала, Швеция.

Ингелсън и неговите колеги стигнали до този извод, анализирайки и сравнявайки генома на повече от 260 000 европейци, взели участие в проекта GIANT. В рамките на проучването учените търсели гени, отговарящи за ръста, телесното тегло и други антропометрични показатели. Доброволците предоставяли проби от своето ДНК, а учените измервали техния ръст, тегло, обем на дробовете, индекс на телесната маса и други показатели.

Изучавайки получените данни, специалистите отделили 273 гена, вариациите в които по един или друг начин влияели на антропометричните показатели.

60% искат половинката им да отслабне

60% от мъжете и жените искат да променят затлъстяването и вредните навици на половинките си. Ново проучване във Великобритания сочи, ч...

Анализирайки тяхната структура и свойства, генетиците подбрали от тях само тези, мутациите в които предизвиквали изменение в телесното тегло. Те се оказали точно седем на брой.

По думите на специалистите, мутациите в един или два от тези гени водят до леки нарушения в метаболизма и до развиването на леки форми на затлъстяване. Тежките форми на затлъстяване се развивали в такива случаи, когато геномът на доброволците съдържал в себе си по-голям брой такива мутации. Този факт позволява да се говори, че всички форми на затлъстяване имат еднаква природа, а различията между тях може да се обяснят с различното количество на мутации, допълват специалистите.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com