Новогодишна реч с вариации: за антиваксъри и за супер ваксъри

10047
Новогодишна реч с вариации: за антиваксъри и за супер ваксъри
Снимка: pixabay.com

Поради непредвидени обстоятелства, свързани с настъпилата пандемия, се налага тази година да разделим новогодишната реч в два варианта и да излъчим и двата. Само така и двете сънароднически публики биха могли да останат доволни и да не се почувстват пренебрегнати. Затова започваме с първия вариант:

Вариант 1. Новогодишна реч за антиваксъри

Насоки: Да се излъчи в социалните мрежи на страниците на доц. Мангъров, партия "Възраждане", фейсбук групата "Измамата Covid" и много безименни сайтове, които предизвикват бурно разшерване на фалшиви новини.

Скъпи сънародници,

И тази година ние всички успяхме да удържим положението. Особено международното.

Това международно положение се дели на правителства, които ви лъжат, лекари, които ви лъжат, медии, които ви лъжат и от другата страна на горди политици, които казват истината, анонимни журналисти, които казват истината и доц. Атанас Мангъров, който казва истината. Каква е истината ли? Истината е, че първите ви лъжат, а вторите ви казват истината за първите - че ви лъжат. Вие устояхте на най-голямата лъжа на новото време, която направи така, че да ви паникьосат глобално от едно нормално грипче, и да ви насилват да правите какви ли не глупости заради едни сухи съчки (по последни преброяване - 30 000 сухи съчки).

Но вие бяхте достатъчно съобразителни, за да отметнете плътния воал на световната лъжа и под него да се срещнете очи в очи с тайната, която крият от вас. Редовно четяхте рубриката "Материал за размисъл" на доц. Мангъров и от неговия размисъл научихте, че колкото и да се ваксинират западните държави, броят им на заразени расте в промишлени количества. Това ви впечатли толкова много, че в еуфорията на истината пропуснахте най-простото наблюдение: че жертвите им на места са до 10 пъти по-малко като средно число от заразените в сравнение с неваксинираните държави. Но нищо, скъпи сънародници! Не е задължително материалът за размисъл да предизвика истински размисъл, особено ако размисълът така или иначе не ви се отдава. По-добре е доц. Мангъров и много други да мислят вместо вас, а вие само да казвате "Браво" и да се движите по конспиративната карта с харизматични пълководци, да не носите маските, понеже са, "за да мълчите", а не заради намаляването на вирусния товар например. Най-важното в този момент е да не се предавате и да се възраждате и прераждате в електорат на "Възраждане", защото ваксините още не са тествани достатъчно и вие не искате да се подлагате на световни експерименти - осем милиарда поставени дози например са малко, за да ви дадат статистическа убедителност в сравнение с рисковете от посрещането на коронавируса без ваксина. Имате и познат лекар, който за двеста лева вече е уговорен да свърши една работа, за която те светнаха - наздраве и на него, че помогна в трудна ситуация. 

Вариант 2: Новогодишна реч за супер бустер ваксъри

Скъпи сънародници,

Мина вече втора година, в която вие показахте, че в периода 2020-2021 г., вие сте проявили необичаен интерес към проблема за здравословното състояние на държавата и се отнесохте към него с цялата сериозност, на която сте способни. Проблеми като сърдечно-съдови заболявания, лоша здравна система, изключително ниска средна възраст на смъртност и прочие медицински тематики, години наред ви отблъскваха, вероятно заради общия им, банален, непандемно безинтересен характер. Но ето, че най-сетне се появи нещо по-ново и впечатляващо, което да активира мисълта ви по посока на здравето и вие се включихте охотно към световните и нашенски здравни дебати. 

В крайна сметка заехте правилната позиция - че ваксините и маски са необходими, а локдаунът не вреди чак толкова. В това отношение се справихте по-добре от другите ваши сънародници от горната група. Но не трябва да забравяте, че когато пандемията отмине, не е чак толкова задължително със същото усърдие да се посветите на други здравни проблеми - особено на онези, които не правят headlines и не са водещи заглавия в медиите.  

Не забравяйте също онзи, когото убедите да се ваксинира, да поздравите, а онзи, когото не успеете, да причислите автоматично към идиотска група, която непременно страда от конспиративна болест. А не страда например от разочарование и недоверие към правителства, предизвикали всички възможни кризи, които могат да се стоварят за няколко десетилетия и окончателно да те убедят, че онова, което ти се съобщава отгоре, най-вероятно не отговаря на истината. Не, не правете грешката да се запознаете с поколенческата биография на сънародниците ви отблизо - тези детайли трябва да бъдат държани надалеч и не допускайте да помислите и за минута, че е възможно колебанията им за ваксинацията да се дължат на тях. Не забравяйте също, че "пандемията е на неваксинираните" и направете всичко възможно да прокарате максимално разделителни линии, за да се почувствате най-добре от това, че сте застанали от правилната страна на историята и че сте случили на по-добър исторически отрязък. Наздраве и на вас: може да продължите здрависването с лакът и оригиналното намигане, което съпътства проявената съобразителност.

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com