Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Речник на политическите призиви - за начинаещи, както и гламави

03 юни 2024, 11:52 часа • 4620 прочитания

Понеже вече никой предизборен щаб не смята, че трябва да се говори с избирателите, а да се правят по-напредничави неща в сферата на общуването - например да се таргетира, маркетира, ребрандира, казано иначе - да се комуникира, презентира и входира; въобще едно цялостно "случване", което неочаквано води до просташкия глагол изпира; та понеже сме в такава ситуация, на нас ни е необходим речник. С негова помощ може да изтълкуваме посланията, които прииждат на вълни от билборди и телевизии. Например:

"Излезте и гласувайте, няма значение за кого!" =

...сега, нали е ясно, че като ви призоваваме да излезете и да гласувате, все пак е логично, че от едната учтивост е добре да гласувате за нас - за хората, които лично ви призоваваме да гласувате. Вярно е, че няма да си върнем думите назад, ако например разберем, че ще гласувате за някой друг, но пак толкова вярно е, че направо ще ни стане неприятно. Разчитаме на вашата гражданска реципрочност! Справедливо е онзи, който ви окуражава да бъдете отговорни граждани, да бере плодовете от просветителската работа, която е свършил. 

"Искаме да предоговорим отношенията ни с ЕС" = 

искаме да излезем от ЕС, какво друго. В крайна сметка сме създадени основно с тази задача. То е ясно, че няма как да го обявим съвсем гръмко - първо уж, че предоговаряме, после като кажат не (а дано) - референдум, а на референдума вече е лесно. Добре дошъл свят от преди 2007-а година, който, както е известно, бе добър, справедлив, богат и изпълнен с възможности, което ЕС ни отне. Много добре помним как хубаво беше по бай тройнокоалициево време, да не говорим за по-рано. 

"Подкрепете стабилното управление. И работа, работа, работа" =

Не ви ли е ясно като на административни множества, че в тоя държавен кошер, в който като цяло няма много мед, но пък от друга страна и никаква перспектива, дължите твърде малко на собствените си способности и твърде много на нас, които се грижим да имате винаги работа, която ви е омръзнала? Нали сме се разбрали - за да продължите да съществувате по същия начин около любимите ламперии с цвят на депресия, подкрепете собствената си стабилност, за да може заложникът да гласува за похитителя, каквато винаги е била цялата схема.  

"Изберете нас, за да демонтираме Борисов и Пеевски" =

Тоя път вече обещаваме. Като кажем обещаваме, значи обещаваме. Това, което стана, стана защото ние не знаехме, че Борисов и Пеевски са толкова свързани. Мислехме, че не са свързани. Как да ни повярвате ли? Как беше: Нито глас за Пеевски. И също: Пеевски се променя за добро. Впрочем пращаме за евродепутат депутатът, който каза, че Пеевски се променя за добро. Той също се променя за добро. 

"Изберете нас, за да ви вкараме в Г-7"

Дълго е, но накратко - тук.

 

Автор: Райко Байчев

Райко Байчев
Райко Байчев Отговорен редактор
Новините днес