С общи усилия коронавирусът ни проми и мозъка

12973
С общи усилия коронавирусът ни проми и мозъка
Снимка: Getty Images/Guliver

На който не му е ясно, вече може и да му стане, стига да използва поне миниатюрна част от мозъка си – задава се нова вълна от COVID-19 в Европа. Причината е епидемичният взрив в Индия, който роди нов вариант на коронавируса – Делта (B.1.617.2). Този вариант се оказа с 60% по-заразен т.е. вероятността да прихванеш болестта се увеличава. Защо – това все още е предмет на научни изследвания.

Крайно ясно е обаче, че хората масово не разбират опасността. Дори днес, 2 юли, здравният министър д-р Стойчо Кацаров посочи, че спокойствието с коронавируса в България сега е измамно.

Защо се получава така? Защото няма масова фокусирана осведоменост! Има огромен обем от информация, но тя често е противоречива и именно защото е много трудно човек да я попие, той много често не може да я анализира и да схване за какво иде реч. И понеже моята работа е точно да събирам и обработвам информация, а след това да я предоставям на публичното внимание, в следващите редове ще напиша каква е картината, опирайки се на позициите и анализите на експерти. Така че е време за четене с разбиране:

Вирусът е опасен за всички нас като общество и без изключение, защото при дифузно разпространение болните, имащи нужда от болнично лечение, стават толкова много, че лечебните заведения не могат да ги обслужат в нормална ситуация – без ограничителни мерки като носене на маски, спазване на дистанция, поддържане на лична хигиена и най-важното – със спиране на възможностите големи групи хора да се събират нагъсто и особено в затворени помещения за дълго време! С други думи – да седиш часове наред в училище или в офиси, търговски центрове и т.н., които не се проветряват достатъчно и няма достатъчно дистанция между хората, които я носят, я не носят маски.

Как да се отървем от вируса? С колективен имунитет. Защо? Защото благодарение на него ще спрем вирусът да мутира т.е. да излизат нови варианти и дори нови щамове. Когато няма нови варианти и нови щамове (разликата между вариант и щам НАУЧЕТЕ ТУК) ще го доведем до положение да изчезне, тъй като няма да има как да заразява! Как да го постигнем, как вирусът да изчезне? Отговорът тук не е еднозначен, но с натрупаните досега данни най-добрият шанс е бързата масова ваксинация! Причините са няколко – ваксината предпазва да не се разболееш, макар не на 100% (числата варират според данните от различните проучвания), ваксините предпазват дори да се разболееш, да не умреш (тук процентът е изключително близо до 100 – но следва да имаме предвид, че ще има и починали ваксинирани, които са се заразили с COVID-19, заради това на колко години са /например над 80-90 години, няма какво да се лъжем, вероятността да починеш всеки момент от нещо е далеч по-голяма просто защото си толкова възрастен/, дали имат други тежки заболявания). Още нещо – ваксините предпазват и да не разпространяваш вируса (не на 100%, но без тях пък е 0% когато го пипнеш), след като те пазят изобщо да не се разболееш. А най-важното от гледна точка да се върнем към нормалното е, че ваксините не позволяват на вируса да мутира - досега няма никакви сериозни научни данни за обратното! Примери от историята ни как действа ефективната ваксина срещу дадена болест има достатъчно - достатъчно е малко да се напънем и да видим как изчезва вариолата (едрата шарка) и вече не боледуваме от нея, а преди да има ваксина са измрели към ПОЛОВИН МИЛИАРД ДУШИ!

Защо е важно вирусът да не мутира? Защото когато мутира, той се развива така, че да оцелява и да заразява! Щом мутира, неговият шанс да оцелее и да заразява нови и нови хора се увеличава! За да спрем вируса, трябва да го спрем да мутира. Това може да стане само с бързо придобиване на имунитет. Единственият вариант е ваксина – преболедуването НЕ работи по няколко причини. Първо, няма как за кратко време 70 процента от населението на Земята, та дори и на България, да се разболее и оздравее за толкова кратко време, че да изгради имунитет и вирусът да няма достатъчно жертви, за да може да мутира и да избяга от имунитета. Второ, имунитетът срещу преболедуване явно не е достатъчен, за да спре епидемичен взрив при много нови разболели се, които да успеят да заразят и част от прекаралите болестта. Примери вече много – най-яркият е град Манаус в Бразилия и то отпреди месеци! Точно примери като Манаус показват, че изглежда при нов вариант на вируса има достатъчно вече боледували от по-стар вариант, които пак се заразяват и пак се стига до толкова много болни едновременно, че болниците да не смогват и да трябва да се налагат локдауни! Няма нито един научен пример това да се случва на места с ваксинирани хора и общности - с варианта Делта добре се вижда и във Великобритания, и в Израел, че няма вълна сред ваксинираните - има случаи, но не и тежки, не смъртоносни и не статистически много, за да се формира епидемична вълна! За момента "пробивът" във ваксините се оценява на около 0,1% - толкова са ваксинираните, които се заразяват с COVID-19.

Най-важното за процеса на мутиране на вируса – примерът от друг коронавирус, от който хората боледуват (229Е), но само като настинка, е показателен. 229E заразява както SARS-CoV-2 (нали знаете, че това е вирусът, който предизвиква COVID-19) – чрез т. нар. шипчест протеин (S-протеин), но го прави от много по-дълго време. А научно изследване, което беше дискутирано с ръководителя на катедра "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева-Гломб в Студио Actualno, показва, че S-протеинът на 229E се е изменил (мутирал) с 20% от възможните варианти спрямо първоначалния си вариант за 30 години, за да избягва имунния ни отговор и човечеството няма колективен имунитет срещу него, макар че със сигурност над 70% от хората на Земята са го прекарали поне веднъж в живота си! Хайде сега си представете същата ситуация при далеч по-тежкия SARS-CoV-2, който също е коронавирус – готови ли сте да платите цената?

Разбира се, не може 7 от 10 души на Земята да се ваксинират в рамките на много кратко време. Затова са важни и ограничителните мерки - маски, дистанция, без големи масови събития. Тези мерки пречат да има големи епидемични взривове, а при такива взривове вирусът мутира и идва нов вариант. За да можем да настигнем вируса, трябва първо да го бавим и да не мутира активно, като ваксинираме възможно най-бързо и когато вече 70-80 процента от хората са ваксинирани, край на ограничителните мерки.

За финал относно ваксините – един от най-силните аргументи срещу тях е, че те още се изпитвали т.е. не са сигурни и доказани и всеки, който ги приеме, е "опитно зайче". Пълна лъжа, която е толкова успешна заради формулировката на одобрение от медицинските регулаторни органи (Европейската агенция по лекарствата, Американската агенция по храните и лекарствата) – "Под условие"! "Под условие" значи следното - че са налице достатъчно убедителни данни за качеството, безопасността и ефикасността на ваксината. При това положение, компанията-производител ще продължи да предоставя резултати от основното изпитване, което продължава 2 години. Това изпитване и допълнителни проучвания ще предоставят информация колко дълго трае защитата, с по-голяма точност колко добре ваксината предотвратява тежко протичащото заболяване COVID 19 (а не дали предотвратява или не), колко добре защитава имунокомпрометирани хора, деца и бременни жени (а не дали ги защитава или не) и дали предотвратява асимптоматични случаи!

Така че – ако не искате пак локдауни, пак здравни проблеми за обществото или лично за Вас и за близки и приятели, пак икономически сътресения, доверете се на науката. Ако не беше науката и иновацията, нима дори щяхте да можете да четете този текст от телефона си?

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com