Проф. Радка Аргирова: Има още една възможност да приключим с пандемията (ВИДЕО)

30116
Проф. Радка Аргирова: Има още една възможност да приключим с пандемията (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

Да, има още една възможност да приключим с пандемията, освен колективният имунитет, но колективният имунитет е на първо място. Възможността е ако се открие и бързо се внедри истинско антивирусно лекарство – както има такива препарати при грипа. Това заяви проф. д-р Радка Аргирова в "Студио Actualno".

Ако освен ваксина, имаме и лечение, тогава се увеличава възможността да се спре размножението на вируса, подчерта проф. Аргирова. По думите ѝ, има няколко проекта – в Англия, в САЩ и във Франция се работи по въпроса.

Германски фармацевти откриха вещества, които могат да спрат коронавируса

При лабораторни опити, фармацевти от Университета Бон са открили две групи активни вещества, които могат да блокират размножаването на ...

"Знам, че има български колектив, който също работи, но той не работи в България", каза още проф. Аргирова. Става въпрос за Леандър Литов, а българите работят в ЦЕРН. Той е разписал проект в рамките на конкурс, обявен от Фонд "Научни изследвания", като е спечелил грант. Става въпрос за научна хипотеза, в рамките на която да се разработят лекарствени вещества – не само едно, които да спират размножението на вируса и да не допускат той да причини срив на органите, което в момента е един от най-страшните ефекти на COVID-19. "Проектът върви, работи се по него, чакаме научна публикация", добави професорът.

По въпроса с лекарство срещу COVID-19, проф. Аргирова коментира и темата "Ивермектин". "Аз лично съм противник на използването на това средство за лечение на COVID-19. Това е един противопаразитен препарат и по никакъв начин не е доказано, че той специфично влияе върху размножението на вируса", заяви професорът.

По отношение на колективния имунитет и примера с град Манаус, където се смяташе, че е постигнат такъв имунитет, но въпреки това нова вълна ги настига, проф. Аргирова коментира, че всъщност не е ясно до каква степен действително са били неутрализиращи антителата срещу COVID-19, които са открити със серологични тестове и на база на които данни се смята, че в Манаус 75% от хората са се сблъскали с COVID-19 преди да стане известно, че вече има бразилски вариант на коронавируса.

Що се отнася до еволюцията и мутациите на SARS-CoV-2, проф. Аргирова предупреди – не бива да му позволяваме да формира нов щам. 15-16 месеца, откакто ни е известен, нов щам няма – за нов щам ще говорим тогава, когато нито едно от съществуващите сега антитела срещу вируса, независимо дали образувани по естествен път или чрез ваксина, не работи. Не когато работи в по-ниска степен, с намалена интензивност и т.н., а когато изобщо не работи. При такова положение вече ще имаме далеч по-големи проблеми от сега. Затова е важно да не позволяваме безконтролно разпространение на вируса и чрез ваксини и, дай Боже, специфична успешна лекарствена терапия да го спрем, по думите на професора.

Ивермектин като лекарство за коронавируса: В САЩ още не вярват, СЗО мисли, в България - хвалби

75% намаление на смъртността след прием на Ивермектин при болни от COVID-19. По-бързо изчистване на вируса. По-бързо клинично възстанов...

Най-важно сега е хората с компроментирани имунни системи т.е. такива със сериозни заболявания, от сорта на ХИВ, да бъдат опазени, защото при тях коронавирусът намира поле за бърза еволюция и формиране на много нови мутации, обясни професорът. Тя се съгласи и, че предвид очакванията за засилване на ваксинационната кампания е възможно вирусът да се ориентира в крайна сметка и към децата (там няма нито одобрени още ваксини, нито специфично лечение), но дали ще стане така никой не би могъл със сигурност да каже от сега.

Какво още каза проф. Аргирова, специално по отношение на антителата срещу коронавируса, а и не само - НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ВЪВ ВИДЕОТО:

Още: Научни истини срещу митове за коронавируса: Обясненията на доц. Любомира Николаева-Гломб (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю