Учените: Зомбитата имат мозъчни увреждания

18164
Учените: Зомбитата имат мозъчни увреждания
Снимка: Getty Images / Guliver

Зомбитата са страховити полуживи същества, които познаваме от филмите и романите на ужасите. Обикновено те изглеждат по един и същи начин – движат се бавно, заемайки неестествени пози на тялото, гледат „тъпо“, очите им са опулени или „подбелени“, издават странни звуци и имат нездравословно желание да нападат хора. На какво би се дължало това им поведение, ако бяха истински същества? Това са се опитали да обяснят двама изследователи – Тимъти Верщайн и Брад Войтек. Те разясняват неадекватното държание на зловещите същества от гледна точка на науката.

На първо място е много вероятно зомбитата да имат нарушена функция на хипоталамуса, която да ги кара да изпитват желание за консумация на човешка плът.

При загуба на част от хипоталамуса – участък от мозъка, отговарящ за състоянието на ситост, настъпват хранителни нарушения. Хора с подобно увреждане на мозъка изпитват непрестанно желание да ядат и да пият, без да се насищат. Е, разбира се, не човешка плът.

Отново проблем в мозъка може да е причина за неуверената, клатеща се и със широк разкрач походка на зомбитата.

Влюбени си казаха "да" на зомби сватба

Английската двойка Джени и Роб сключиха брак, облечени като зомбита на мечтаната от тях тематична зомби сватба. Булката и младоженецът...

Зловещата „моряшка“ походка може да се дължи на специфично увреждане на малкия мозък, наречено церебрална атаксия.

При такова заболяване има проблеми не само с походката, но и с равновесието и речта.

Всъщност зомбитата изобщо не могат да говорят, както вероятно сами си спомняте от множеството филмови сцени със сумтящи зли зомбирани същества. За това може да има и друга причина, предполагат двамата изследователи.

Не е изключено говорните проблеми при зомбитата да са породени от проблем в т.нар. речевата зона на Вернике, намираща се в кората на главния мозък.

Едновременно с това, до подобно нарушение би довело и увреждане на нервните връзки между двете мозъчни полукълба, коментират още учените.

Снимат първия български филм за зомбита

Експлозии, подпалени коли, каскади, престрелки и зомбита белязаха първия етап от снимките на българския игрален филм „Код: Червен...

Разбира се, вижда се съвсем ясно, че зомбитата явно имат емоционални нарушения. Явно емоционалните им възприятия са силно изкривени, смятат двамата учени.

Емоционални нарушения от този тип може да се дължат на нарушения в предаването на сигнали в областта на амигдалата, хипокампуса и лимбичната система на мозъка.

Ако това действително беше така, зомбитата биха имали чудесно оправдание за трудностите при контролирането на своите импулси.

Този необичаен зомби-обзор, дни след Хелоуин, естествено е направен в кръга на шегата. Въпреки това всички предположения са базирани на истински научни факти. И ако действително видите човек с поведение на зомби, много е вероятно той да страда от поне едно от изброените нарушения.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com