Всеки сам си преценя: Как да коментираме катастрофи, без да ни пука

6099
Всеки сам си преценя: Как да коментираме катастрофи, без да ни пука
Снимка: Евгения Чаушева/Actualno.com

Конкуренцията е голяма, но най-гръмотевичния статус това лято дойде от планинарската фейсбук страница на Витоша; от нея по-високо нема. Коментарът бе свързан с убийството на Алексей Петров и по повод покушението бе заел необичаен ъгъл. Гласеше това:

"Във връзка с днешния трагичен инцидент край междинна лифтова станция "Бай Кръстьо", напомняме, че стрелбата с автоматично оръжие на територията на Природен Парк Витоша е строго забранена и се надяваме, че парковата охрана ще направи всчко по силите си да издири и санкционира нарушителите! Молим занапред да не се нарушават повече правилата на Природния парк и да стреляте извън територията му". 

Горният коментар е абсурден, но и по един определен начин - закономерен. Защото изразява в много краен стил как се разсъждава в държавата за всичко - от гледната точка на едни малки островчета, които не са свързани едно с друго и интерпретират действителността, колкото и зловеща да е, само ако случайно тя акостира на техния бряг. Затова, накрая на летния сезон, може да си представим как биха изглеждали други подобни коментари спрямо други известни събития. Ето няколко идеи: 

Как ресторантьорите по черноморието, които не само там вече протестират срещу връщането на 20 % ДДС, биха могли да коментират евентуално замърсяване на морето или взривна опасност от войната в Украйна? За щастие, поднобно нещо все още няма, но стане ли така, правилният статус гласи:

"Във връзка с днешната намерени плаващи мини близо до плажа, ресторантьорите напомняме, че Черно море не може да става арена на сблъсъци между геополитически сили. Българският ресторантьорски бизнес от години се справя сам с липсата на каквато и да било подкрепа от държавата, но молим занапред също така чужди и враждебни държави да не нарушават спокойствието на нашето море заради собствените си интереси. Призоваваме също българските граждани да се завърнат на българската ивица и да напуснат гръцката незабавно, за да спасят родината от военния конфликт.

Нататък: Как статус от родопският край може да реагира на одумването на роженския пилон? Ето.

"Във връзка с изречените масови хули по повод вдигането на 111 метровия пилон в Рожен, от родопската планинска служба припомняме, че свещената хармония на българската планина не е само географска или физическа, но и хармония на мисълта и духа; тук всички лоши мисли се отразяват и попиват дълбоко в моравите и върховете, както, например, въобще не става със замърсяването от безчетните боклуци, които всеки път едва-едва събираме. Не забравяйте, че е възможно да се окажете безродници и изверги, защото не сте подкарали, както Гана, говедата и от височината на Рожен се видя как пак сте се разяли на хумус и авокадо някъде на "Шишман", като едни истински безглутенови врагове на родината. Хипстърите вън.

А за финал; какъв може да е статусът по повод атентата срещу Иван Гешев по пътя София-Самоков? Авторът, да предположим, е някакво ловно местно дружество, което открито в социалните мрежи заявява:

"По отношение на нефелния взрив, произведен в нашата ловна територия, смятаме станалото за абсолютно недопустимо, защото ако има някаква причина дивечът ни да бъде подплашван от някой друг, освен от нас, то поне това нека бъде осъществено по по-малко симулативен начин. Моля да не ни се пречи повече да продължим да изтребваме различни животни за забавление, защото така доказваме, че сме мъже от незапомнени времена, забивайки куршум в зайчета, птиченца и глиганчета, които падат ничком за наше удоволствие, самочувствие и радост. Благодарим!" 

И ето как всички гледни точки могат да бъдат обслужени, а всеки остров на мисълта - запазен само за ползвателите му. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com