Законната ченгеджийница

5039
Законната ченгеджийница
Снимка: БГНЕС

Няма делник, няма празник – творците на закони в България работят непрекъснато. И докато медийното пространство преливаше от обяснения на различни повече или по-малко компроментирани фигури колко е важен Денят на Европа (День Победы), законопроекти, които определят живота ни, се появяваха и стояха тихичко в сянка. На дневен ред са следващите два – за банките и за националната ни сигурност.

Коментар на редактора

Ваксините не може да са право на избор

Общобалкански протест за правото на информиран избор за ваксинациите се организира в България, Македония, Сърбия, Босна и Херецеговина,...

И в двата законопроекта болезнено се набиват на очи мерки, които са си жива диктатура. За банките – да бъдат одържавявани „временно” такива, които трябва да се преструктурират. За националната сигурност – председателят на ДАНС да решава кой може да излиза извън България.

Контрол до дупка – това иска най-провалената класа в България, а именно – политическата. Под маската на сигурността на път са мерки, които ще позволят още повече на хора, докарали нещастия като КТБ, да „ни пазят” с желязна ръка.

Одържавяването на банки е похват, използван в цял свят, когато дадена банка е на път да фалира. Но в България добре знаем, че „временното” е най-дълготрайно. След като през 2014 година налице беше примерът с КТБ и с ПИБ – едната спасихме, другата – не, защото беше на човек, който вече е неудобен, кой въобще ще повярва, че „времнното одържавяване” няма да е инструмент за контрол? В първия мандат на ГЕРБ такива инструменти се прилагаха и без закон – да припомним само как Огнян Донев и Любомир Павлов уж бяха най-големите перачи на пари в държавата, докато не излязоха от пресгрупата на „24 часа” и не им отпаднаха обвиненията. Сега и законово ли ще се правят следващи КТБ, ако собствениците им не слушкат нещо?

За капак идва и другото предложение – шефът на ДАНС да решава кой къде да ходи, ако някой си застрашава сигурността на България. Моля? То че няма съд в България, хубаво, но ще го заменим с диктатура ли? Айде точно шефът на службата, която допусна работи като КТБ и Христо Бисеров, да не дава наклон на когото и да е къде да ходи. Щото такива като тези, които направиха атентата в Сарафово, много биха се трогнали, ако шефът на ДАНС им каже: „Момчета, няма да ходите сега при братя Галеви, че сте ми подозрителни”. И сега ДАНС, МВР и всичките там ченгета са много наясно кой какво върши и кой е опасен - слухтят и следят масово без да казват защо. Ако си вършеха работата в едно със съда, всичко щеше да е наред. Но не го правят – няма да го правят и ако им се даде властта да не ги контролира съда. Вместо това по-бързо ченгетата ще могат да налагат волята си, без да трябва да плащат и на магистратите. Спестен разход за спестена демокрация – мечтата на мутрокрацията!

Ден на победата на глупостта

Младежи ще се правят на охранители и ще пазят от набези Паметника на Съветската армия. Това съобщиха онзи ден, 7 май, две от появяващит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com