ДАНС вече ще забранява пътуване в чужбина на граждани

6300
ДАНС вече ще забранява пътуване в чужбина на граждани
Снимка: БГНЕС

Председателят на ДАНС ще може да забрани пътувания зад граница, независимо дали са по работа или на почивка. Достатъчно е само да прецени, че конкретен човек с пътуването си застрашава сигурността и интересите на България или пък би могъл да се включи в подготвителен лагер на терористи.

Това предвиждат промени в Закона за българските лични документи, които са предложени от вицепремиера Румяна Бъчварова. Досега вътрешното министерство издаваше заповеди, които забраняват пътуванията зад граница, пише "24 часа".

Атанасова призна: ДАНС не е писала за КТБ в доклада си

Представиха ни доклада, който оценява дейността на ДАНС за 2013г. и който не е внесен в Народното събрание от Министерския съвет през...

Шефът на ДАНС ще може да спира излизането от страната за хора, които с пътуването си застрашават сигурността и интересите на България. Досегашният текст на закона предвиждаше такава забрана само ако пътуващият директно застрашава националната сигурност.

Забрана за пътуване извън България ще се издава от шефа на ДАНС и при подозрения, че човек участва в приготовление на терористичен акт или може да се включи в обучение на терористи.

Промените са продиктувани от резолюция на Съвета за сигурност на ООН за борбата с тероризма, става ясно от мотивите на Бъчварова. Според нея заради забраната за излизане от страната България вече ще е по-малко интересна за пътуващи джихадисти, които в момента преминават през наша територия.

Бъчварова предлага и промяна в закона за чужденците. Тя предвижда да се отказва влизане в България на хора, за които се подозира, че искат да се включат в обучение на терористи.

Орешарски: В доклада на ДАНС няма рискове за КТБ

Докладът на ДАНС за 2013 г., в който има "предположения" за финансовата стабилност на страната, не е стигнал до парламента, защото е въ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com