X
 
 

Защо 2019 година ще е по-добра от предишните

4608 8
photo of Защо 2019 година ще е по-добра от предишните
Снимка: unsplash.com

Янко Михайлов е френски възпитаник - бизнес консултант, коуч, тренер, предприемач и иноватор. Специалист е по личностно изграждане на лидерски поведения и комуникационни стратегии, процеси на взимане на решения, стратегически анализ, публична и писмена комуникация, мениджърски и търговски високоефективни умения. 

Консултира и подготвя международни и национални компании по глобално създаване на резултатна стойност чрез човешките ресурси. 

Повече за предстоящия тренинг курс за личностно развитие, в който Михайлов е лектор, може да видите тук, а уебплатформата за професионална ефективност, основана от него - Актим, тук.

 

Защо 2019 година ще е по-добра от предишните? Отговорът е - защото сме научили достатъчно от предишните години. Сега е моментът да го концентрираме в най-ценната за нас и възможна посока - да осъществим наша мечта или цел, предвидена, може би отдавна, за тази година или етап от живота ни. Освен това, каквито и да са били предишните години за всеки от нас, прекрасни или трудни, те са ни изградили до това, което сме сега. Какво ще решим да предприемем през дните напред, ще изгради нашето близко и далечно бъдеще.

Ние сме всичко това, което искаме и имаме само това, което правим 

“Промени мисленето си и ще промениш света.”

Няколко пъти са ми казвали: Малко са хората, които искат да променят света и действително правят това. Дали двете са наистина несъвместими?

Повечето искат да имат щастлив, нормален живот. Щастието има лични измерения и едва ли някой разполага с универсална формула за него, въпреки че много продават такива.

Дали красотата на живота не е в това всеки да върви към нея по своя собствен път? Може би така ще изрази най-добре таланта си стига да го открие и се отдаде на него. Това ще е израз на лична свобода, която е и свързана със собствената отговорност.

Но какво точно означава отговорност

Определението, което споделям често в семинари, обучения, тренинги или коучинг сесии е:

Способността ни да даваме ефективни отговори на дадени конкретни ситуации.

Пожарникарят е отговорен и на него се възлага да спасява при пожар или други моменти на спешност. Не само защото е екипиран, а защото е подготвен за тях. Ситуациите са най-различни и понякога непредвидими. Той ще се справи не само като подготвен пожарникар, а като човек способен да решава и действа по най-адекватния начин в момента.

И тук движещи са две неща :

- Способността да реагира на спешността

- Нагласата спрямо промяната на ситуацията във всеки момент

Това касае всички дейности. Лекар, архитект, мениджър, професионален спортист, учител, полицай, търговец, политик, работник - всеки е конфронтиран в дейността си с моменти на неочаквана променливост, спешност, напрежение и стрес.

Как ще посрещне такъв момент е в зависимост от това, какъв човек е и какво усещане се създава в него тогава. Дали ще бъде страх от взимане на решение за действия, блокиране или ограничаване на мисленето и анализа на ситуацията, водещо до фокус върху ограничен брой решения - всеки е различен спрямо различните моменти. Когато сме подготвени и се познаваме достатъчно добре, ситуациите с цялата си трудност и риск се превръщат в предизвикателни препятствия към постигането на по-далечна и значима цел. Можем да си я поставим сравнително лесно. Да я постигнем обаче ни трябват набор от чисто човешки качества и способности.

Смелостта е най-първото ни качество, казва Уинстън Чърчил, защото позволява на всички останали наши качества да се изразят.

Мениджър, който не води колективни срещи с екипа си, защото се притеснява да говори пред публика и дава задачи само индивидуално, пропуска възможността да използва силата на колективния интелект и нагласи за постигането на целите. Или търговец, който не задава директно смели въпроси на клиента си, от притеснение да не се получи напрежение, рискува да пропусне да му създаде подходяща за момента емоционална нагласа, чрез която той да усети какво ще загуби ако не избере предлаганото решение.

Всеки е попадал в моменти, в които не е реагирал по най-адекватния начин и го е установявал чрез последващия резултат. Да се учим от грешките си е най-ценното. Защото провалите учат повече от успехите и най-често ги предшестват. Успехът идва, когато се извърви докрай пътя на неуспехите. Това означава постоянно да подобряваме и усъвършенстваме нашият начин на мислене, действия и комуникация.

Как става това в действителност 

Да се подобряваме без външен поглед е трудно и изисква много време и усилия за самокритика и промяна в мисленето и действията. Спортистите използват коуч или треньор, за да постигат постижения, и все повече хората в бизнеса прилагат този подход. Макар да има различни школи целта е да се помогне на човек да постигне своя цел или реши определена ситуация.

Като начало трябва да знаем ясно какво искаме да постигнем и защо то е важно за нас. Това изясняване ни позволява да начертаем стъпките, по които ще достигнем до целта си.

 

Но дали винаги знаем какво точно желаем? Имаме усещането, често породено от ежедневието, че например не ни достигат пари, признание, любов, приятели. Усещане, което може да доведе до състояние на подтискане, тягостност, притеснения и дори стрес. Веднъж в него не е лесно да погледнем към по-доброто бъдеще още повече да намерим начин как да го постигнем. За да се преодолее такова състояние е необходима промяна, породена изначално от едно лично решение:

Да превърнем това, което ни се случва в това, което желаем 

Думата решение е интересна в различните езици. На български смисъла за взимането на решение и изграждането на решение се съчетават в нея, докато на английски и френски има две различни думи. Това е поучително - за нас мисълта и действието по отношение на процеса решение се обединяват в едно, каквото и да значи това. Същността е следната - истинското решение е така взето, че все едно целта е вече постигната. И всичко, което ще направим след като го вземем ще се води от него.

Можем да се запитаме - Колко истински решения сме взели досега? Имаме ли това, което искаме? И ако искаме нещо повече или различно - какво трябва да променим в нас?

Пожелавам на всеки читател решението за бъдещето му да бъде вдъхновено от отговора, който той си дава на самото заглавие и да бъде взето истински за всеки ден и занапред.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 4 от 5. Гласували общо: 12 потребители

7 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Марта 3 Марта преди 2 месеца Профил на трол?
  Интересна публикация. Не винаги мога да преценя дали решенията, които взимам са най-правилни. Защото как да взимаме правилни решения когато сме под силен стрес?
 • Янко Михайлов 3.1 Янко Михайлов преди 2 месеца Профил на трол?
  Благодаря, както и за интересния въпрос. Въпросът е комплексен поради разностранните ситуации, които касае и всеки е различен в тях, както хората са различни. Ще Ви дам една техника от няколкото, които съм си изградил и ползвам. Първо намалете стреса. Дайте си пет минути за да промените нагласата си. Задайте си въпроси през тези пет минути за да осмислите къде се намирате в този момент, един от к виж още ›› оито е: трябва ли сега да взема това решение? Понякога спешността е привидна. После пренаредете мислите и приоритетите си включвайки тази ситуация и се организирайте така, че тя да стане възможна и полезна за всичко останало около Вас. И накрая се усмихнете, вдъхнете си ентусиазъм и действайте все едно вече сте успяла в това, което правите. Решението е само моментен етап, имате вероятно по-голяма цел.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Кари 2 Кари преди 2 месеца Профил на трол?
  Страхотна статия! Вдъхновяваща и оптимистична. Браво, г-н Янко Михайлов!
 • Янко Михайлов 2.1 Янко Михайлов преди 2 месеца Профил на трол?
  Благодаря Кари, радвам се, че е създала това настроение. Запазете го цялата година.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  На тоя коч можете да му кажете, че годината 2019 ще е "средна"! т.е. по-лоша от 2018, но по-добра от 2020! И да не преписва толкова много!
 • Янко Михайлов 1.1 Янко Михайлов преди 2 месеца Профил на трол?
  В този коментар виждам много послания и ще коментирам три от тях. Мнение за каква ще годината - статията е такава и всеки има право на свое такова. Промяна на професията коуч: грешка или провокация - и аз не обичам чуждиците ако това е контекста. Обвинение за преписване - без доказателства и под анонимност е повече от евтино. Статиите, както и всичко в моята работа пиша сам и не търся лесното - виж още ›› нито учи, нито създава ползи. От всичко си правим изводи и после живеем с тях.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
10 безумия на телевизиите за Великден

 1. "Задръствания на изхода от София" Репортаж за задръствания на изхода от София. Попаднала сред задръстване на изхода от София, репортерката...