Дизайнери на мислите си (ЧАСТ I)

3741
Дизайнери на мислите си (ЧАСТ I)
Снимка: Архив

Наблюдаваме интересен феномен в много бизнес организации. Фокусът в последните години е насочен предимно към краткосрочните цели, бързите победи, въвеждането на поредната тактика или модерен бизнес модел, ползването на “инструменти” за едно или друго. Иначе казано - търсим бързи решения за сметка на системно решаване на проблеми, задълбочаване и разбиране на сложния бизнес контекст, в който оперираме. Заедно с това на заден план остава работата върху собственото личностно развитие и вътрешно осъзнаване докато вниманието на мениджърите е насочено изцяло навън и изцяло към “правене”, “постигане”, “надграждане”. Определено не е лесно да си ефективен мениджър или вдъхновяващ лидер в съвременния свят - още повече защото очакванията към хората на подобни позиции постоянно растат и с оглед на кризите от всякакъв характер, с които се сблъскваме ежедневно.

Изправени сме пред два избора - да продължим да правим бизнес с фокус върху процесите, тактиките, инструментите или да насочим вниманието си към човешкия фактор и най-вече към едно от най-ценните ни качества - мисловния капацитет и неговото развитие като незаменим извор на трансформация и прогрес.

Какво би станало ако започнем с внимателно изследване и прочистване на мислите си, за да освободим пространство отново да виждаме ясно в дългосрочен план, да анализираме критично и да откриваме творчески решения. С една дума да си върнем обратно всичко, което сега сме делегирали на технологиите.

Можем смело да кажем, че сме изправени пред избора, за който споменахме по-горе, предимно заради развитието на технологиите. Smart устройствата помнят вместо нас, търсим в Google отговори за всичко, създали сме си илюзорно усещане за информираност и сме по-реактивни от всякога заради мощната притегателна сила на синия екран.

Този феномен, наред с комплексните и стресиращи събития от настоящата реалност, създава сериозни предпоставки за лидерите да се подхлъзнат в абдикиране от отговорността да държат ясна дългосрочна визия, но също и дестабилизира и влошава когнитивните им процеси. Наблюдаваме явления като “шорттермизъм” (от англ. short-termism - краткосрочност) в мисленето и действията и понижаване на уменията за критично мислене и анализ. Повлияни са също уменията да се фокусираме и да разтоварваме менталното напрежение.

Споделяме няколко практични принципи на действие, които ще помогнат на професионалистите на ръководни позиции да подобрят и управляват менталния си фокус като започнат от промяна на средата и някои от дребните, но съществени ежедневни действия.

Принцип 1: По-малко информация, повече разбиране

В безкрайния поток от информация, мозъкът ни бързо преминава в режим “автопилот” и спира да се задълбочава в написаното или видяно съдържание онлайн. В дългосрочен план това кара мозъка често да минава в такъв режим дори и когато не е претоварен с информация, което води до понижаване на капацитета за задълбочен анализ и забелязване на детайли и в крайна сметка чувствително влошава качеството на решенията. Работеща тактика е да ограничите консумирането на онлайн съдържание под формата на новини и безцелно висене в социалните мрежи до не повече от 30 минути на ден. Повечето приложения имат много удобна вградена функцията да изпращат нотификация, когато пресрочим максимално определеното от нас самите време за ползване на приложението. Опитайте дори за една седмица да намалите онлайн присъствието си и наблюдавайте как мислите ви се проясняват, много по-лесно да се фокусирате и участвате активно в по-сложна и динамична дискусия в офиса. Ще наблюдавате и колко по-добре се разбирате околните, защото ги слушате по-внимателно и фокусирано. 

Принцип 2: Управлявайте токсичните разговори

Нашите мисловни навици са изключително свързани с речта ни. Можем да кажем, че нашите разговори се превръщат в наши мисли, а оттам и в наши действия и решения. Затова е важно да следим дали в екипа си имаме мрънкащи служители, които попарват ентусиазма на останалите с негативизъм и фокусиране върху проблеми, вместо върху решения. Експериментирайте като си дадете 5 минути толеранс за мрънкане в рамките на една среща и засичайте с таймер. След изтичане на времето всички преминете в режим на позитивизъм и търсене на отговори и решения. Наблюдавайте резултатите на екипа след месец не само според KPI на организацията, но и по отношение на атмосферата и екипния дух.

Принцип 3: Опознайте тялото си и по-специално - мозъка

Човешките същества сме изключително обусловени от физиологичните процеси, които протичат в тялото ни. Както сочи изследване на Д-р Майкъл Гершън, публикувано в Psychology Today - състоянието на чревната ни флора например влияе на настроението ни. Има безброй подобни зависимости, за които дори не подозираме. Например знаете ли какво се случва с мозъка ви, когато консумирате големи количества захар и как това влияе на критичната преценка и паметта ви? Какво е общото между системния недостиг на вода в организма и лошата концентрация? Потърсете информация за тези няколко примера и вероятно ще ви стане много любопитно какви други отговори се крие тялото ви и как биохимичните процеси влияят на настроението и качеството на мисленето ни.

Очаквайте скоро още 3 принципа на действие, които ще са ви полезни да създадете здравословна среда за професионалното си и личностно развитие като лидер!

Автор: Карина Карагаева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЪВЕТИ:

Американски учени разработили формула за незабравимо любовно преживяване

Какво блокира “мисленето” на бизнес организациите?

Да успяваме с толерантност

Как да се утвърждаваме сред другите

Има ли път към щастието

Защо 2019 година ще е по-добра от предишните

Психика и тяло: мислете ги като едно

Детството е бездна от тайни и срам, но родителите не питат за тях

За страха да си обикновен и Инстаграм маниите

Златната среда е по-важна от духовния екстремизъм

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Американски учени разработили формула за незабравимо любовно преживяване
Американски учени разработили формула за незабравимо любовно преживяване

Изследването е проведено от специалисти от университета в Индиана и Центъра за насърчаване на сексуалното здраве. Американски учени разработили...