240 милиона американци посрещат Коледа в незапомнен студ и сняг (ВИДЕО)

6204
240 милиона американци посрещат Коледа в незапомнен студ и сняг (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Мощната зимна буря, връхлетяла САЩ, предизвиква минусови температури, проблеми в транспорта и в електроснабдяването в цялата страна в навечерието на коледните празници, предаде Франс прес. Условията са твърде опасни за пътувания, предупреждават властите на фона на очакването милиони американци да поемат по пътищата и да изпълнят летищата по Коледа и Нова година.

Тази сутрин Националната метеорологична служба на САЩ съобщи, че "повече от 240 милиона души на територията на страната – около 70 процента от населението, са в обсега на предупрежденията" за опасното зимно време. Оттам посочват, че климатичният феномен се простира "от канадската граница до Рио Гранде на границата с Мексико" и от тихоокеанския бряг на северозапад до атлантическия на изток. Очаква се тази нощ леденият фронт в САЩ да се засили и да не отслабва през коледния уикенд. Заради неговата мощ метеорологичната служба в Бъфало, щата Ню Йорк, заяви, че става дума "за буря, каквато се случва веднъж на поколение".

Невиждана снежна буря отмени хиляди празнични полети в САЩ (ВИДЕО)

Над 2200 полета бяха отменени в САЩ до четвъртък следобед, след като тежката зимна буря Елиът обърка плановете за ваканционно пътуване ...

По данни на специализирания сайт Флайтуеър тази сутрин са били анулирани над 3400 полета, като най-засегнати са летищата в Сиатъл, Ню Йорк, Детройт, Чикаго и Денвър, посочва Асошиейтед прес. "Моля ви, погледнете на тази буря крайно сериозно", призова вчера американският президент Джо Байдън. "Насърчавам всички да слушат предупрежденията на местно ниво. Нещата са сериозни", добави той.

Особено силно са засегнати Средният Запад и районът на Големите езера, където са паднали мъгли. В Големите равнини температурите изглежда ще паднат до минус 55 градуса по Целзий. В щата Минесота днес беше измерена температура от минус 38 градуса по Целзий. На места се очакват пориви на вятър, достигащи 80 км/ч, което поражда опасност от падащи дървета и прекъсвания на електроподаването. Близо един милион американци са без електричество днес в югоизточните щати Джорджия, Северна Каролина, Тексас и Кънектикът, съобщават от сайта Пауъраутидж, предава БТА. Щатът Оклахома беше връхлетян от зимната буря още вчера, което доведе до смъртта на двама души на пътя.

"Ако има някакви добри новини - те са, че бурята преминава бързо през някои райони", коментира днес министъра на транспорта на САЩ Пит Бутиджидж пред Ем Ес Ен Би Си, цитиран от Ройтерс. По думите му много летища като това в Денвър "бързо ще си стъпят на краката", а полетите в Чикаго може би ще се възобновят до края на деня.

Снежна буря връхлетя Ванкувър (ВИДЕО)

Силен снеговалеж и намалена видимост затрудни трафика във Ванкувър, Канада. Според метеорологичната служба в страната са натрупали 25 с...

Канада също се готви за "температури, необичайно ниски за сезона", обилни снеговалежи, а в някои региони евентуално и дъждове, предизвикващи поледица. Властите препоръчаха на жителите на канадския град Квебек "да са готови за извънредни ситуации и да си приготвят комплекти за спешни случаи с питейна вода, храна, лекарства, аптечка и джобно фенерче". Нараства броят на анулирани или закъсняващи полети от основното летище на страната в Торонто. Това е най-голямата зимна буря в САЩ от 40 години насам.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Стотици арестувани в САЩ по време на студентските протести (ВИДЕО)

ООН призова Грузия да оттегли проектозакона за „чуждестранното влияние“

Байдън за студентските протести: Редът трябва да надделее

Байдън ще направи изявление за университетските протести в САЩ

Внезапно почина още един подател на сигнали за дефекти на Boeing

САЩ остро атакуваха управляващите в Грузия заради вдъхновения от Кремъл закон (ВИДЕО)

Санкции на САЩ срещу Русия: Наказани са още китайски и европейски компании

Лойд Остин отиде на Хаваите (ВИДЕО)

"Корумпиран": Тръмп нападна съдията, гледащ неговото дело

Колумбия къса дипломатическите си връзки с Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com