Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Боинг призна за проблем в софтуера на симулатора на 737 MAX

19 май 2019, 14:17 часа • 4022 прочитания

Боинг призна, че трябва да коригира недостатъците в софтуера на тренажора за 737 MAX, използван за обучение на пилоти, след двете смъртоносни катастрофи, убили 346 души, съобщава АФП.

"Боинг“ е направил корекции в софтуера на симулатора 737 MAX и е предоставил допълнителна информация на операторите на тези устройства, за да се гарантира, че обучението на симулатора е адекватно за различните условия на полет", се казва в изявление на компанията.

Компанията не е посочила кога за първи път е разбрала за проблема и дали е информирала регулаторните органи за него.

Изявление е първия път, в който Боинг признава, че има недостатък в дизайна на софтуера, свързан със 737 MAX, чийто софтуер се смята, че е виновен за трагедията със самолета на Ethiopian Airlines.

Според Боинг, софтуерът на полетния симулатор не е в състояние да възпроизведе определените условия за полет, подобни на тези по време на катастрофата на Ethiopian Airlines през март или катастрофата на Lion Air през октомври.

Боинг работи в тясно сътрудничество с производителите на устройства и регулаторите по отношение на тези промени и подобрения, за да гарантира, че обучението на пилотите не е нарушено", пише в изявлението.

Southwest Airlines, основен клиент на 737 MAX с 34 от самолета, заяви пред АФП, че очаква да получи първия симулатор "по-късно тази година ".

Полетите с тези самолети бяха спрени по целия свят, очаквайки одобрение от американски и международни регулатори, преди да могат да се върнат в експлоатация.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес