Бразилия в подем. Превръща се в супер сила - очаква я мощен скок напред

7877
Бразилия в подем. Превръща се в супер сила - очаква я мощен скок напред
Снимка: Pixabay

Еуфория е завладяла целия бранш: "Очакваме най-големия инвестиционен цикъл в историята", заяви преди няколко дни Марсио де Лима Лейте, председател на Съюза на автомобилните производители в Бразилия (Anfavea). Данните сочат, че автомобилната индустрия в най-голямата южноамериканска държава очаква инвестиции на обща стойност 100 милиарда реала (около 20 млрд. долара) до 2029 година. Почти не минава седмица без нови съобщения в тази посока от компании като Фолксваген или от новия голям играч на пазара - китайския BYD.

Икономистът Фелипе Родригес от Университета във Флуминенсе очаква Китай да доминира на пазара през следващите пет до седем години. Първият китайски производител вече изгражда в Бразилия свой завод, казва той за ДВ.

Символично начало в Гояс

Още: Болсонаро не го е страх от затвор: Излезе като световен шампион пред хиляди бразилци (ВИДЕО)

Автомобилната индустрия обаче е само част от едно цяло десетилетие на индустриализация, което Бразилия преживява в момента. Преди няколко дни започна строителството на първия завод на китайската WeiChai Group, един от най-големите производители на двигатели и селскостопанска техника в света. Проектът се реализира съвместно с местната компания Stemac, която досега внасяше двигателите на китайската компания.

Очакванията са огромни. Губернаторът на щата Гояс Роналдо Каядо е убеден, че инвестицията в 100-хилядния бразилски град Итумбиара, където ще се произвеждат двигателите за пазара в Бразилия и други държави, ще създаде много нови работни места и ще промени целия район. Поне такива обещания дават участниците в проекта.

Врата към цяла Латинска Америка

Тази нова фабрика ще бъде входна врата за продуктите на WeiChai в Латинска Америка. Той ще снабдява важни сегменти като минното дело, селското стопанство, производството на плавателни съдове и машини", добавя министърът на промишлеността и търговията Жоел Сант'Анна Брага Фильо. Регионалното правителство очевидно държи много на тази инвестиция: "Губернаторът ни представи атрактивна данъчна политика и ние решихме да стъпим на бразилска земя", е цитиран от местни медии да казва вицепрезидентът на китайската компания Гуо Шан Ган.

Още: Бивш президент на Бразилия се оплака, че е жертва на политическо преследване

Една от причините, поради които Бразилия става все по-привлекателна за инвестиции в промишлеността, е ролята, която страната се очаква да играе в производството на водород. Още миналата година председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща на бразилския президент Лула да Силва финансиране в размер на два милиарда евро. Парите са предназначени за проекти, свързани с водорода. По правило промишлеността също се разполага там, където енергийните доставки са осигурени. Силата на Бразилия във възобновяемите енергийни източници очевидно играе важна роля в случая.

"Бразилия е суперсила в тази област. 87% от електроенергията, която се произвежда в страната, идва от възобновяеми енергийни източници – половината от общото потребление на енергия. Това е наистина впечатляващо и ние можем да научим много от тях", каза фон дер Лайен по време на посещение си в Бразилия миналата година.

Държавата изостава

Но всички нови и големи инвестиции в Бразилия са почти изцяло в частния сектор. За разлика от тях инвестициите в инфраструктурата изостават значително - пристанища, летища, пътища. Министърът на финансите Фернандо Хадад представи бюджет, който за първи път от две години насам предвижда дефицит. Той хвърли вината за това върху предишното правителство на Жаир Болсонаро. Но в две последователни години то успя да реализира дори излишъци.

Още: Президентът на Бразилия проведе среща с Лавров

Броят на разкриваните нови работни места също не е в унисон с добрите новини, свързани с инвестициите. През миналата година са били създадени 1,5 млн. нови работни места, което е с половин милион по-малко, отколкото през 2022 г., и почти два пъти по-малко, отколкото през 2021 година. Експертите дори очакват по-нататъшно забавяне през настоящата 2024 година. Засега инвестиционните обещания все още не водят до забележим подем на пазара на труда.

 

Източник: Дойче веле

Неочакван проблем за Лавров в Бразилия: Никой не иска да зареди самолета му с гориво

Антъни Блинкен: Не сме съгласни с Лула да Силва, че войната в Газа прилича на Холокоста

Външните министри на Бразилия и Израел се засипаха с обвинения

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)
Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Президентът Джо Байдън се саморонизира, но се прицели остро в съперника си на изборите Доналд Тръмп на годишната вечеря на Асоциацията на кореспондентите...