Джо Байдън: Единството в НАТО никога не е било по-силно, светът вижда колко е жесток Путин (ВИДЕО)

6855
Джо Байдън: Единството в НАТО никога не е било по-силно, светът вижда колко е жесток Путин (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Единството в НАТО никога не е било по-силно. Това заяви днес президентът на САЩ Джо Байдън след извънредната среща на държавните и правителствените ръководители на страните от алианса в Брюксел. 

Според Байдън НАТО никога не е била по-единна организация, както днес. По думите му Путин е залагал на разцеплението на Алианса. "За мен беше ясно, че той не смяташе, че можем да поддържаме тази сплотеност и да устоим заедно на този сблъсък", каза още американският президент. Американският президент изрично заяви, че НАТО ще решава какво да прави "на момента", ако Русия реши да използва химическо оръжие. Преди дни Байдън изрази мнение, че има руският президент Владимир Путин обсъжда възможността да използва биологично или химическо оръжие.

Зеленски помолил Байдън да не санкционира Роман Абрамович?

Украинският президент Володимир Зеленски е поискал от американския си колега Джо Байдън да не налага санкции срещу руския олигарх Роман...

Изрично Байдън посочи, че НАТО ще направи четири многонационални бойни групи за укрепване на Източния фланг - едната от тях ще е в България, ще има такава и в Румъния, както и в Словакия.

По повод възможността Украйна да се откаже от част от земите си, за да постигне мир, Байдън заяви, че това ще преценят властите в Киев. "Не вярвам да се наложи, но е въпрос на преговори", посочи той. Байдън подкрепи предложенията за отстраняване на Русия от Г-20. Според него би било добре Украйна да бъде поканена на срещите на този формат. "Китай разбира, че икономическото му бъдеще е много по-свързано със Запада, отколкото с Русия", заяви Байдън.

По неговите думи е важно санкциите да бъдат поддържани продължително, защото, ако останат в сила за година, това би спряло руския президент Владимир Путин. "Светът вижда колко е жесток този човек, колко невинни хора измряха или животът им бе унищожен", добави Байдън.

Цената от санкциите се понася не само от Русия, но и от Европа и САЩ, повтори отново той в отговор на въпрос за опасността за доставките от храни. По неговите думи на днешната среща на Г-7 този въпрос е бил обсъден. Той призова държавите по света да премахнат ограниченията за износ на храни.

Президентът на САЩ обобщи, че са постигнати трите цели от днешните срещи в Брюксел - да се осигури допълнителна военна и хуманитарна помощ на Украйна, САЩ да наложат още санкции на Русия, да бъде подсилен източният фланг на НАТО. Той отбеляза, че САЩ осигуряват два милиарда долара за въоръжаване на Украйна и са готови да отпуснат още един милиард долара за хуманитарни нужди.

Джейк Съливан: Предстоят трудни дни в Украйна

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви, че предстоят "тежки дни" в Украйна. Той даде пресконференция пред репо...

Още: Радев критикува руския посланик и каза: Целта на НАТО е да няма Трета световна война

Американският президент обяви нови санкции, които Съединените щати налагат на 400 руски граждани, включително 300 от членовете на руската Дума. "Днес се навършва един месец от началото на бруталната руска инвазия в Украйна. На следващия ден имахме среща на НАТО. Една от основните й цели беше да постигнем абсолютно единство по три ключови и важни елемента. Първо - да подкрепим Украйна с военна и хуманитарна помощ. Второ, да наложим възможно най-тежките икономически санкции, за да парализираме икономиката на Путин и да го накажем за действията му. Третото - да подсилим източния фланг на нашите съюзници в НАТО, които очевидно бяха силно притеснени от случващото се. Постигнахме тези три заложени цели. И днес сме решени да продължим с тези усилия иу да ги надградим. САЩ предоставят повече от 2 млрд долара военна помощ за Украйна - от както аз съм президент. Всякакъв вид боеприпаси. Днес обявявам, че САЩ ще предоставят допълнително 1 млрд долара за хуманитарна помощ", заяви Джо Байдън.

Следете в реално време ситуацията в Украйна тук.

"Много украински бежанци ще пожелаят да останат в Европа, по-близо до домовете си, но ние ще посрещнем и 100 000 украинци в САЩ, като ще се съсредоточим върху събирането на семействата", подчерта американският държавен глава.

Джо Байдън беше категоричен, че не смята да се кандидатира за втори президентски мандат и че е готов да направи каквото трябва. "Никакви избори не може да са пред това да направя каквото трябва", категоричен бе той. Към 2024-та година, когато ще са следващите избори в САЩ, Джо Байдън ще е на 82 години. 

Байдън: Путин обмисля използването на химически и биологични оръжия

Обвиненията на Русия, че Киев има биологични и химически оръжия, не отговарят на истината и са индикация, че самият руски президент Вла...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк
Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Продуцентът Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк. Апелативният съд отмени присъдата му от 2020 г. за изнасилване и сексуална агресия. Това...