Радев критикува руския посланик и каза: Целта на НАТО е да няма Трета световна война

16566
Радев критикува руския посланик и каза: Целта на НАТО е да няма Трета световна война
Снимка: ПЦ на Президента

"Никой посланик няма право да си присвоява правото да говори от името на българския народ", каза в Брюксел президентът Румен Радев по повод думите на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова. Според президента решението на правителството да повика за консултации нашия посланик в Москва Атанас Кръстин заради Митрофанова, е "логичен ход в настоящата ситуация". 

"Една от големите цели на тази среща беше да не допуснем ескалация на конфликта извън територията на Украйна и по никакъв начин НАТО да не се намесва, за да избегнем Трета световна война".Това заяви президентът Румен Радев след срещата на върха на НАТО в Брюксел.

ВИЖТЕ ОЩЕЗеленски с изненадваща молба в помощ на... Роман Абрамович!

"Извънредната среща на върха на НАТО е изключително важна за нашата сигурност, за хода на войната в Украйна, за бъдещето на Алианса. Единни сме в осъждането на агресията и недопустимата война", каза още държавният глава. "Очертаха се и важни насоки за новата стратегическа концепция на алианса и за следващата среща в Мадрид".

Никога алиансът не е бил по - единен в осъзнаването на необходимостта от неотложни мерки за подкрепа на Украйна, за прекратяване на агресията от Русия, към връщане на дипломацията, за усилване на източният фланг на НАТО, подчерта президентът.

В хода на военните действия множеството от страните взеха решение за повишаване на техните бюджети, каза още Радев и обясни, че това би означавало "нови способности и по-голяма оператива съвместимост".

ВИЖТЕ ОЩЕЗеленски с изненадваща молба в помощ на... Роман Абрамович!

"Необходимо е да засилим съвместните тренировки, да увеличим ситуационната осведоменост и всички да работим заедно, така че да имаме устойчив преход към дългосрочна адаптация на възпиращия и отрбанителен потенциал на Алианса", каза той и допълни, че "трябва да повишаваме и устойчивостта по отношение на мобилността, на логистичното осигуряване. Затова България изложи и своите виждания да работим усилено заедно с нашите съседи като Гърци и Румъния за изграждане на финансовите, механизми на НАТО за системата от тръбопроводи за осигуряване на гориво"

"Поставих въпроса и пред американския президент Байдън, за да може да намерим решение. Ако не може да се ускори доставката на нашите нови изтребители, тогава да мислим за втора ръка Ф-16 на лизинг. Ако и това не става, трябва да търсим вариант за европейски изтребители на лизинг от нашите партньори. Италия и Франция са готови да дискутираме този въпрос", съобщи още държавният глава и върховен главнокомандващ на въоръжените сили. Президентът заяви, че очаква сериозна ангажираност по този въпрос на Кирил Петков и на военния министър и бързо намиране на решение.

Премиерите на Великобритания и Италия са предложили техни военни да се присъединят към многонационалната батальонна група на България.

ВИЖТЕ ОЩЕЗеленски с изненадваща молба в помощ на... Роман Абрамович!

"Знаете има вече рота от САЩ с бронирани машини. Борис Джонсън също предложи Великобритания да изпрати своя рота150 човека. Италианският премиер Марио Драги също заяви такава готовност", подчерта държавният глава.

Президентът коментира, че сред най-обсъжданите теми на срещата са били плановете на много държави рязко да увеличат военните си бюджети на фона на войната в Украйна. "В хода на военните действия множество страни взеха решение да си увеличат разходите, а това означава нови способности. Има държави, които отдавна са постигнали 2% от своя БВП за военни разходи. Те подчертаха, че отиват вече към 2,5%, някои отиват и на 3%. Чуха се и такива, които планират в близките години да достигнат 4% от своя БВП", допълни Радев.

България е изложила пред НАТО своите виждания за необходимостта да се работи активно със съседните ни страни за изграждане с финансовите механизми на Алианса на системата от тръбопроводи за осигуряване на гориво, посочи още Румен Радев.

ВИЖТЕ ОЩЕЗеленски с изненадваща молба в помощ на... Роман Абрамович!

Срещата на върха започна с обща снимка.

НАТО одобри създаването на бойна група в Румъния

Румънският президент Клаус Йоханис заяви днес, че може да се похвали с "добра новина", тъй като НАТО е одобрила бойна група в Румъния. ...

 

Снимка ПЦ на Президента

Днес в Брюксел ще има и среща на върха на Г-7 и среща на върха на 27-те членки на Европейския съюз. Байдън ще присъства и на трите срещи и планира да даде пресконференция в края на деня.

Още: Президентът Румен Радев: Не виждам бъдещето на НАТО като пазар, а като съюз на партньори

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика