Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Документи сочат за друга версия за убийството на Кенеди - комунистически заговор

16 декември 2021, 07:25 часа • 7336 прочитания

Американското разузнаване е проучвало анонимно обаждане година преди убийството на президента Джон Ф. Кенеди, в което мъж твърди, че "страните зад Желязната завеса" са подготвяли опит за убийство на американския лидер. Това сочат документи, публикувани от Националния архив на САЩ по случая, предаде БГНЕС.

Обаждането е до американското посолство в Австралия, и е получено на 15 октомври 1962 г. В него мъжът твърди, че е "полски шофьор в съветското посолство в Канбера", и че е запознат със "заговор, в рамките на който се планира срещу 100 000 долара да бъде убит президентът Кенеди". Обаждащият се казва, че зад заговора стоят "страни зад желязната завеса", както и "комунисти в Англия, Хонконг и вероятно някои други страни". Това гласи разсекретен документ на ЦРУ.

Мъжът се обажда отново два дни след убийството на Кенеди и припомня, че преди година е предупредил, че "СССР е обещал 100 000 долара за убийството на президента Кенеди". В същото време служителите на американското разузнаване, подготвили доклада, отбелязват, че техните австралийски колеги, с които са обсъдили инцидента, смятат обаждащия се за луд. "Във всеки случай те не можаха да идентифицират нито един поляк служител в съветското посолство". Те отбелязват, че съветските институции в Австралия работят изключително съветски шофьори, нямат информация, че са имали полски шофьори", се казва в текста на доклада.

"Наличните доказателства вероятно показват, че са сметнали обаждащият се за луд. "Ние обаче не можем да потвърдим това заключение", заявяват служители на ЦРУ.

Американската администрация публикува стотици хиляди нови материали за убийството на 35-ия президент на Съединените щати Джон Ф. Кенеди през 1963 г. Документите бяха публикувани на уебсайта на Националната администрация за архиви и записи на САЩ, всички те са достъпни за разглеждане и изтегляне. Публикуваните материали включват хиляди страници с различни бележки, доклади от разследвания и друга документация, изготвена от ЦРУ, ФБР, Държавния департамент и Пентагона.

"Колекцията от материали за убийството на Джон Кенеди, създадена от Националния архив през ноември 1992 г., има приблизително 5 милиона страници. Повечето от тази колекция е публично достояние от края на 90-те години", отбелязват от Националния архив.

Към днешна дата всички документи, които подлежат на разкриване съгласно Закона за събиране на записи за убийството на президента Джон Ф. Кенеди (1992) "са публикувани изцяло или частично". През следващата година Националният архив и съответните държавни агенции ще продължат да изучават тази информация и да публикуват останалите документи.

Джон Фицджералд Кенеди е роден на 29 май 1917 г. в Бруклин, Масачузетс. През 1960 г., на 43-годишна възраст, той става най-младият избран президент на Съединените щати. По време на престоя на Кенеди в Белия дом светът преживя Берлинската криза, Кубинската ракетна криза, САЩ се опитаха да свалят правителството на Фидел Кастро в Куба и започна изпращането на войски в Южен Виетнам.

На 22 ноември 1963 г., по време на пътуване до Далас, Тексас, Кенеди бива застрелян. Правителствена комисия, сформирана заради престъплението, заключва, че убиецът е Лий Харви Осуалд ​​и че не става дума за мащабен заговор. Въпреки това, не всички в САЩ са приели официалната версия. Съществуват редица теории, които поставят под въпрос констатациите на комисията и представят алтернативни версии за убийството, включително заговор на американски или съветски разузнавателни служби, но нито една от тях не е доказана.

Междувременно настоящият американски президент Джо Байдън назначи Каролайн Кенеди, единственото оцеляло дете на Джон Ф. Кенеди, за посланик на САЩ в Австралия. Кенеди, която очаква потвърждение и одобрение от Сената, преди това е бил посланик в Япония по времето на мандата на президента Барак Обама.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес