Годишният доклад за правата на човека на САЩ - Хашоги и Иванчева са акценти

2610
Годишният доклад за правата на човека на САЩ - Хашоги и Иванчева са акценти
Снимка: Pixabay

Администрацията на Тръмп използва годишния доклад за правата на човека, за да отправи въпроси към Саудитска Арабия за извършеното през октомври убийство на журналиста Джамал Хашоги, предаде БГНЕС.

Годишният глобален доклад за правата на човека на Държавния департамент казва, че работещият за в. The Washington Post е бил убит от агенти на кралството, близък американски партньор, докато той е бил в саудитското консулство в Истанбул. Това не доведе до заключение кой е отговорен, въпреки убеждението на разузнавателните служби и законодателите, че саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман е наредил убийството.

САЩ потърси сдобряване между Канада и Саудитска Арабия, без да защити човешките права

Съединените американски щати са на мнение, че Канада и Саудитска Арабия трябва заедно да намерят изход от дипломатическата криза между ...

В доклада се отбелязва, че прокуратурата на Саудитска Арабия е повдигнала обвинения срещу 11 заподозрени и уточнява, че 10 души са били разследвани, но не е предоставила повече информация. "Към края на годината прокуратурата не е посочила заподозрените, нито ролите, за които се твърди че са играли в убийството, нито са предоставили подробно обяснение за посоката и напредъка на разследването", се казва в доклада.

Добавя се и, че убийството е един от няколкото случая, при които "правителството или неговите служители са участвали в произволни или незаконни убийства" и са допринесли за "среда на безнаказаност" в страната.

Държавният департамент също така обръща внимание на редица други нарушения на правата на човека в Саудитска Арабия, включително арестуването на поне 20 видни активисти за правата на жените, екзекуции за ненасилствени престъпления, придружени с насилие изчезвания и изтезания на затворници.

И още

САЩ си тръгвали от Съвета по правата на човека на ООН заради други държави

Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли смята, че Русия, Китай, Куба и Египет се противопоставят на реформата на Съвета на ООН...

България също намира място в доклада - в отрязък от 33 страници, като фокусът е върху случая "Иванчева". През него се отбелязва, че България не е решила проблемите с физическото малтретиране на арестанти и затворници от длъжностни лица. Отделно е засегнат и въпросът с условията в затворите и арестите - нещо, което изобщо не притеснява ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев. Припомняме, че и до този момент още няма среща по втория въпрос, като правосъдният министър Цецка Цачева беше обещала такава.

В Бирма, се подчертава в доклада, се появяват доказателства в подкрепа на твърденията, че военните са провели кампания на етническо прочистване срещу мюсюлманите рохинджа през 2017 г. и обвиниха правителството в предотвратяването на хуманитарната помощ за тези, които са разселени.

За Иран в доклада се казва, че "данните за състоянието на човешките права поради действията на правителството показват изключително лоши резултати и положение се влошава в няколко ключови области". Те включват екзекуции за престъпления без справедливи съдебни процеси и придружени с насилие изчезвания на хора.

Русия е посочена за злоупотреби в Украйна, както и за авторитарни действия срещу опозиционни фигури.

Иванчева пита Фандъкова и Русев какво става със строителството в "Младост"

Нова порция от въпроси отправи свалената от поста си кметица на "Младост" Десислава Иванчева - към столичната кметица Йорданка Фандъков...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

ООН: Азия с най-много щети от климатичните промени

Антъни Блинкен: САЩ не прилагат двойни стандарти за правата на човека в Израел

Байдън: Военната помощ ще пристигне бързо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com