Гутериш предупреди: Светът навлиза в ера на хаоса

1700
Гутериш предупреди: Светът навлиза в ера на хаоса
Снимка: Getty Images

Нов кръг на преговори за ивицата Газа ще започне утре в Кайро, като ще се проведе под егидата на Египет и Катар, с цел да постигне "спокойствие в ивицата Газа", както и размяна на палестински затворници за заложници, държани в анклава, предаде Франс прес, като цитира изявление на египетски представител.

Запознат с въпроса източник от "Хамас" също потвърди, че ислямисткото движение е приело новия кръг на преговори, на които според движението ще се обсъжда "прекратяване на огъня, край на войната и размяна на затворници".

Още: "Нужно е да направим повече": ООН с притеснение, че светът не е готов за нова пандемия

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш от своя страна предупреди, че евентуална израелска сухопътна офанзива срещу Рафах, където са струпани стотици хиляди палестинци, притиснати до границата между анклава и Египет, ще има "неоценими регионални последици".

"Подобно действие ще влоши експоненциално това, което вече е хуманитарен кошмар, с непредвидими регионални последици", подчерта Гутериш пред Общото събрание на ООН, като призова отново за "незабавно хуманитарно прекратяване на огъня" и освобождаването на всички заложници. "Нашият свят навлиза в епоха на хаос", предупреди още генералният секретар, като изрази съжаление за разделението в Съвета за сигурност на ООН, което го прави неспособен да действа пред лицето на "ужасяващите конфликти", които стават все повече.

Още: Гутерeш призова да не се допуска ескалация в Ливан

"Правителства пренебрегват и подкопават самите принципи на многостранността, без да носят отговорност. Съветът за сигурност, основният инструмент за световен мир, е в задънена улица заради геополитически разделения", заяви той, докато представяше приоритетите си за 2024 г. пред Общото събрание.

"Това не е първият случай, когато Съветът е бил разделен. Но този е най-лошият. Сегашната дисфункционалност е по-дълбока и по-опасна", предупреди той, докато представяше пред Общото събрание приоритетите си за тази година. Така, "по време на Студената война добре установени механизми помогнаха да се управляват отношенията между свръхсилите", отбеляза той. Но "в днешния многополюсен свят такива механизми липсват".

Още: ООН призовава за незабавно прекратяване на огъня в Газа

"Виждаме резултатите: опасно и непредсказуемо свободно движение с пълна безнаказаност", осъди генералният секретар, като изрази тревога за ново разпространение на ядрени оръжия и за разработването на "нови начини човечеството да се самоизбива". "В света днес има толкова много гняв, омраза и шум. Всеки ден и при най-малката възможност изглежда, че се стига до война. Ужасни конфликти, които убиват и осакатяват цивилни в рекордни размери. Войни на думи. Войни за територия. Културни войни", каза още тоя.

"От Газа до Украйна, от Судан до Демократична република Конго, от Йемен до Бирма, "успоредно с разрастването на конфликтите, световните хуманитарни нужди достигат рекордни нива, но финансирането" не се увеличава със същите темпове", добави той.

Още: Антонио Гутериш: Правата на човека са под заплаха в цял свят

Гутериш подкани правителствата на всички страни да се възползват от възможността, която ще им предостави "Срещата на върха на бъдещето", която ще се проведе през септември в Ню Йорк в рамките на Общото събрание, за да "оформят многостранния подход за следващите години", предаде БТА.

Сред промените, "от които светът наистина се нуждае", са сериозни реформи на Съвета за сигурност и на международната финансова система, както и за създаването на "инструмент за спешни случаи, който да подобри международните реакции на сложни глобални сътресения" като пандемията от КОВИД-19, подчерта генералният секретар на ООН.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка